“De kunst bij SC Elshout is om het voor alle spelers leuk te houden”

0
113

SC Elshout is geen grote club, nooit geweest en dat zal het ook nooit worden. Maar dat hoeft ook helemaal niet. De voetbaltak van de omnisportvereniging draait goed als je kijkt naar het aantal leden, in sommige gevallen heeft de club het zelfs ‘luxe’ op dit moment. Jeugdvoorzitter Marcel Vrijhoeven vertelt er op een druilerige zaterdagochtend vol enthousiasme over op Sportpark Den Donk.

werktalent_255550Zo’n twaalf jaar geleden ging Vrijhoeven in het jeugdbestuur, dat gebeurde nadat hij een paar jaar weg was geweest op de club. “Ik ben er ooit begonnen met voetballen, dat heb ik gedaan tot aan het eerste aan toe. Toen ik ben gestopt ben heb ik een paar jaar niet zoveel gedaan voor de club. Maar dan krijg je zelf kinderen en begin je weer.”

Drie jaar geleden werd hij jeugdvoorzitter. En vanuit die rol valt het woord ‘luxe’ voor het eerst. Het jeugdbestuur bestaat namelijk uit acht leden, gezien het feit dat er acht jeugdteams zijn is dat een grote groep. “Bij veel clubs zie je dat besturen vaak vergrijsd zijn. Binnen ons jeugdbestuur hebben wij een mooie mix tussen wat jonge honden en een paar mensen die er al wat langer in zitten. Dus er is wel historisch besef, maar ook nieuwe inzichten en dynamiek die jongeren met zich meebrengen. Maar qua jeugdbestuur zitten we dus in een luxepositie, met acht bestuursleden. We kunnen daardoor alles mooi spreiden en dat maakt het voor iedereen leuk.”

De belangrijkste taak van het jeugdbestuur is helder. “De kunst bij SC Elshout is om het voor alle spelers leuk te houden”, zegt Vrijhoeven, die met een elftal per lichting niet na hoeft te denken over selecteren. “Bij Elshout heeft een elftal twee hele goede spelertjes, twee die er plat gezegd niet zoveel van kunnen en de rest is een brede middenmoot. Maar je hebt ze allemaal nodig. Als de twee minste het niet meer leuk vinden en ze stoppen, kun je geen team meer op de been brengen. Maar tot nu toe lukt het goed. Bij veel andere kleine clubs zie je dat het spannend wordt, ook omdat er veel concurrentie is van andere sporten en mogelijkheden die er nu zijn. Maar het lukt heel goed.”

Vrijhoeven noemt op een gegeven moment dat de slogan van SC Elshout is om een seizoen met dertien spelers te beginnen en met veertien te eindigen. “Dat is het gedachtengoed dat we hebben. Proberen tijdens het seizoen iemand in het dorp enthousiast te kunnen maken om erbij te komen. En zo proberen we de club gezond te houden.”

“Afgelopen jaar is er wel redelijk veel nieuwbouw geweest in het dorp, daar verwachten we van dat het over een paar jaar wel effect heeft”, vervolgt de voorzitter, die ook ziet dat de laatste jaren ook vaker spelers van buitenaf zich aanmelden bij de plaatselijke voetbalvereniging. Dat is fijn, maar het is niet dat de club de hoop heeft om gigantisch veel nieuwe leden te verwelkomen. “Het is niet dat we per se groeiambitie hebben, wel willen we deze aantallen een beetje kunnen bewaken. Het moet niet veel minder worden, dan krijg je namelijk gaten tussen de teams en moet je gaan schuiven met spelers. Maar als we dit kunnen houden en het ene seizoen heb je een team meer en het andere seizoen een team minder, dan zijn we heel tevreden.”

“Het kleinschalige is ook wat bij ons past. Het hoeft hier op het sportpark geen mierennest te zijn. Wij kennen onze plek en daar zijn we tevreden mee”, sluit Vrijhoeven af.

Klik hier voor meer informatie over SC Elshout

Klik hier voor meer artikelen over SC Elshout