‘De dankbaarheid en de liefde die je terugkrijgt is onbetaalbaar’

0
182

MIDDELBURG – Het was tijdens zijn stage bij de club, dat acht jaar geleden Niels Luteijn in aanraking kwam met het G-voetbal binnen zijn club Zeelandia Middelburg. De trainer stopte ermee en hij kreeg de vraag of hij het niet zag zitten wat te betekenen voor het elftal. Hij ging kijken en is sindsdien niet meer weggegaan.

Momenteel traint hij als enkele jaren samen met Sander Ouwerkerk elke vrijdagmiddag zo’n twintig verstandelijk gehandicapte voetballers op Sportpark Veerse Poort. “Dat is echt een verademing en het is supergaaf om te doen. Sander en ik hebben ons werk zodanig ingericht, dat we elke vrijdagmiddag paraat zijn voor de voetballende jongens en meisjes. De dankbaarheid en de liefde die je terugkrijgt is onbetaalbaar. Daarnaast zijn ze zo puur, hebben er zoveel plezier in ook. Dan kan het niet anders dan dat wij daar ook intens veel voldoening uithalen”, zegt Luteijn.

Ook Ouwerkerk kijkt elke week weer uit naar de vrijdagmiddag. “Ik geniet daar zo intens van. Als je ziet hoe trouw ze ook zijn. Die training is voor hen hét moment waar ze de hele week naar toeleven. Of het nou dertig graden is, het pijpenstelen regent of het kraakt dat het vriest… Ze zijn er altijd, écht altijd! Daar kunnen veel valide voetballers soms qua motivatie in instelling nog wat van leren. Elke week opnieuw die vrolijk gezichten treffen op het voetbalveld dat is echt geweldig.”

En dat het aanslaat bij de G-voetballers, dat mag wel duidelijk zijn. Want waar het enkele jaren geleden begon met een klein groepje, daar staan er inmiddels elke week ruim twintig te trappelen om zich tijdens de training in het zweet te werken. “Helaas alleen trainingen inderdaad, want voor wedstrijden is het helaas niet haalbaar. De clubs die G-voetbalteams hebben die liggen hier allemaal vrij ver vandaan en dan zouden we altijd verre reizen moeten maken. Zoiets is niet te realiseren jammer genoeg. Wel is het zo, dat er geregeld oefenwedstrijdjes worden georganiseerd al is dan nu vanwege corona ook een stuk moeilijker. Daarnaast verzorgen we als spelersgroep van het eerste elftal ook wel eens clinics en dat vinden die gasten geweldig.”

Want naast zelf trainen, zijn er ook een aantal G-voetballers fanatiek supporter van de club en bezoeken ze geregeld de trainingen van het eerste of in het weekend de wedstrijden. “Het is echt machtig mooi om dan die gasten zo enthousiast jouw naam te horen roepen als je het veld oploopt of dat ze juichen als er een goal wordt gescoord. Er is er ook eentje die zelfs complete wedstrijdverslagen maakt en die dan op vrijdag voor de training van het G-team aan ons overhandigde. Dat zijn voor mij de absolute krenten in de pap. Dat is toch geweldig?!”

Het gaat bij de G-voetballers ook niet om winnen of verliezen, maar om de activiteit en de beleving. “Het zijn sowieso allemaal winnaars, want de puurheid die ze uitstralen dat is zo mooi! Als je ze juichend over het trainingsveld ziet rennen bij een trainingsdoelpunt, dan lijkt het net of ze de wereldbeker hebben gewonnen. Voor hun gevoel is dat ook zo natuurlijk. En wij als trainers? Wij kijken elkaar aan en met een twinkeling in onze ogen weten we dan van elkaar genoeg, want dát is waar het om gaat…. Onbezorgd plezier beleven aan je sport in de puurste zin.”

Klik hier voor meer artikelen over Zeelandia Middelburg.