CvdW: Z.V.V. Pelikaan – John Mol

0
155

John Mol is al 10 jaar betrokken bij Z.V.V. Pelikaan en dan met name bij de jeugdafdeling. De afgelopen jaren heeft hij zich op meerdere manieren ingezet voor de club uit Zwijndrecht. Zo is hij o.a. coördinator geweest en heeft hij deel uitgemaakt van het wedstrijdsecretariaat voor de jeugd. Momenteel vervult Mol een dubbele functie binnen Pelikaan, namelijk jeugdvoorzitter van de pupillen en trainer van JO11-1. ‘’Ik vind het allemaal nog steeds leuk om te doen.’’

Zelf heeft hij nooit aan veldvoetbal gedaan, maar juist aan zaalvoetbal. John Mol is bij Z.V.V. Pelikaan betrokken geraakt door zijn oudste zoon. ‘’Mijn zoon wilde graag gaan voetballen en die wilde met zijn vrienden mee. Pelikaan leek ons een goede en leuke familieclub en mijn zoon had het er goed naar zijn zin. Zodoende ben ik betrokken geraakt bij de club.’’

Vrijwilligerswerk
‘’Het begon allemaal bij het eerste team waar mijn oudste zoon in terecht was gekomen. De trainer was, als ik het goed heb, toen een jaar of 17 en die jongen wilde er graag iemand bij hebben om hem te helpen. Samen met een andere vader heb ik dit opgepakt en hebben wij hem geholpen bij de trainingen.’’

Een jaar later nam Mol het stokje over en is hij, samen met iemand anders, zelf trainer van het team geworden. En weer een jaar later begon hij zich ook bezig te houden met de organisatie rondom de jeugdteams. ‘’Zo is dit stapsgewijs steeds meer geworden.’’

‘’Ik vind dat als je kinderen bij een vereniging hebt spelen, dan moet je hier ook energie insteken en proberen alles mogelijk te maken. Een club is namelijk niet vrijblijvend, het gaat niet allemaal vanzelf. Hier heb je namelijk mensen voor nodig die dit mogelijk maken.’’

Carrière als trainer
Naast zijn functie als jeugdvoorzitter is Mol nog steeds actief als trainer bij de JO11-1. Dit is het elftal van zijn tweede zoon. Op het moment voetballen zijn drie kinderen bij de club uit Zwijndrecht. ‘’Mijn oudste zoon keept op het moment in de JO15-1. Ik ben drie jaar lang trainer van zijn team geweest. Na deze periode ben ik de trainer van mijn tweede zoon geworden, waar ik momenteel alweer bezig ben aan mijn vierde seizoen. Komend seizoen wil ik graag trainer worden bij mijn jongste zoon, bij de JO10.’’

‘’Ik heb toen ook aangegeven dat ik best bestuurlijke taken op mij wilde nemen, maar daarnaast wil ik ook actief blijven op het veld als trainer.’’

Visie voor de jeugd
Mol is bezig aan zijn tweede jaar als jeugdvoorzitter voor de pupillen. Zijn mede-jeugdvoorzitter Wim Kuiters houdt zich bezig met de Junioren en de sociale & organisatorische aspecten, waar John Mol zich bezig houdt met de Pupillen en de technische aspecten. ‘’Dan merk je dat vanuit onderuit het belangrijk is dat je de trainers, niet alleen de selectietrainers, maar ook alle vrijwilligers die wat willen doen wat bij kan brengen. Dit proberen wij te bewerkstelligen door middel van technische bijscholing, zodat zij ook goede trainingen kunnen verzorgen en dat zij op een goede manier met de teams bezig zijn. Als je dit in de breedte doet, dan zal dat, in de toekomst, het gewenste effect moeten hebben op de hogere jeugdteams.’’

Jeugdvoorzitter Mol gaf aan dat het streven is om met alle selectieteams in de jeugd actief te zijn in de Hoofdklasse, maar dat dit uiteraard niet voorop staat. Hij gaf namelijk aan dat het plezier voor de kinderen uiteraard ook zeer belangrijk is en behouden zal moeten worden. Momenteel zijn bijna alle selectieteams in de jeugd actief in de Eerste Klasse.

‘’Om ons streefdoel te bereiken moeten wij toch wat meer aan de jeugdopleiding doen en proberen er meer technische ‘Know how’ in te krijgen. Dit proberen wij op het moment te bereiken door opleidingen binnen de KNVB of het Cruyff Training Program te zoeken die wij kunnen aanbieden.’’

Verwachting komend weekend
John Mol kijkt tegenwoordig, naar eigen zeggen, ‘best wel vaak’ bij de wedstrijden van het eerste elftal. Hij gaf aan dat dit voornamelijk thuiswedstrijden zijn, vanwege zijn eigen wedstrijden. ‘’Hierdoor is het vaak lastig om uitwedstrijden te bezoeken. Maar als ik tijd heb of als ik bij de club ben, dan probeer ik altijd de thuiswedstrijden bij te wonen.’’

Over de wedstrijd van aankomend weekend tegen Almkerk, had de jeugdvoorzitter het volgende te melden: ‘’Almkerk kan door te winnen kampioen worden, dus ik verwacht dat zij er zwaar in zullen gaan. Het zal een lastige wedstrijd worden, maar dit is zo’n wedstrijd die op zichzelf staat. Wij zullen er zelf ook alles aan doen om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen.’’

John Mol voorspelt en hoopt op een 2-1 overwinning in het voordeel van Pelikaan.

 

 

CvdW: Z.V.V. Pelikaan - John Mol