CvdW: Oranje Wit – In gesprek met Pippy Pruymboom

0
138

Deze week is Oranje Wit de club van de week. In deze rubriek wordt ook altijd iemand geïnterviewd die betrokken is bij het 1e elftal. Dit keer is dat Pippy Pruymboom, de trainer van de zaterdag eersteklasser. Dit seizoen staat hij voor het 9e seizoen aan het roer bij de oranjehemden.

Pippy Pruymboom (51) is woonachtig in Dordrecht en in het dagelijks leven al een jaar of 30 actief als huisschilder. Hij heeft twee dochters en is trotse opa van een kleinzoon. Hij is nu al enige tijd actief als trainer maar kon zelf ook een aardig balletje trappen. Begonnen bij SSW, vervolgens profvoetbal gespeeld bij DS’79 en Excelsior om vervolgens nog te voetballen bij Heerjansdam en Strijen. Hierna heeft Pruymboom direct zijn trainerscarrière opgepakt. Hij begon, net als zijn spelerscarrière, bij SSW met trainen. Hierna heeft hij 6,5 jaar het 1e elftal van ´s-Gravendeel onder zijn hoede gehad, twee jaar Heerjansdam en nu dus voor het 9e seizoen Oranje Wit.

De Dordtenaar heeft meerdere promoties en kampioenschappen op zijn naam, zowel als speler als trainer. Zo bracht hij ’s-Gravendeel van de derde klasse naar de eerste klasse. Destijds was de Hoofdklasse het hoogste amateurniveau en met Heerjansdam wist hij vanuit de eerste klasse hier naartoe te promoveren. In het seizoen 2013/2014 werd hij ook met Oranje Wit kampioen en kwam hij ook met deze club in de Hoofdklasse, toen het één na hoogste amateurniveau na het invoeren van de Topklasse. Naast dit kampioenschap heeft hij ook meerdere periodetitels gewonnen. Hij wist zelfs met Oranje Wit in de grote KNVB beker te komen door de halve finale van de districtsbeker te bereiken. Hierin was ASWH na strafschoppen te sterk maar wist hij met zijn ploeg onder andere gerenommeerde ploegen als Hoek en Halsteren uit te schakelen.

Sinds vorig seizoen heeft Pippy twee ploegen onder zijn hoede. Naast het hoofdtrainerschap bij Oranje Wit traint hij ook het zondag team van RCD dat uitkomt in de zondag derde klasse. De maandag en woensdag staat hij niet op het veld maar de rest van de dagen staat hij op het veld. “ Het is druk maar wel leuk en ook goed te combineren want de clubs komen allebei uit Dordrecht. Maar ik vind het hartstikke leuk om op het veld te staan dus ik ervaar het niet als zwaar, het is echt een hobby, “ vertelt hij.

De huidige jaargang is twee competitiewedstrijden onderweg en hierin heeft hij 4 punten vergaard. Met een 1-1 gelijkspel bij LRC Leerdam en een 3-1 thuisoverwinning op GJS bezit Oranje Wit momenteel de gedeelde tweede plek. “ Vorig jaar hebben we er alles uit geperst en hebben we na een matige eerste seizoenshelft nog de nacompetitie behaald. We hebben dit jaar denk ik een bredere en kwalitatief betere selectie en wij moeten gewoon bij de eerste 5 spelen. En we gaan dan proberen nacompetitie te spelen want dat is vrijwel elk jaar de intentie, “ blikt hij kort vooruit op het aankomend seizoen.

Naast het presteren op de ranglijst heeft de club ook als doel om zoveel mogelijk eigen jongens op te leiden en deze uiteindelijk te laten spelen in het vlaggenschip. Pruymboom staat er om bekend om jonge jongens een kans te geven en dit is ook de laatste jaren weer zichtbaar. “ Het doel is opleiden en wanneer deze jongens bij de selectie komen om met ze aan de slag te gaan om hier volwaardige 1e elftal spelers van te maken. Maar met talent alleen redt je het niet. Je moet ook de drive en spirit hebben. Met deze mentaliteit en daaraan gekoppeld kwaliteit kun je Oranje Wit 1 halen en misschien wel een stap maken, wie zal het zeggen. “

Door zijn goede prestaties in de afgelopen negen jaar zijn er natuurlijk ook belletjes geweest voor de oefenmeester zelf. Hij zit echter zeer goed op zijn plek en heeft ook een contract voor onbepaalde tijd bij de club. “ De klik is er en ik zie niet snel reden om daar verandering in te brengen maar als Barcelona komt dan ga ik wel, “ sluit hij af met een knipoog.