CvdW: Marjola Girls – Introductie

0
181

Deze editie is Marjola Girls de Club van de Week en zullen er meerdere interviews worden afgenomen met betrokkenen bij de club. Marjola Girls is een damesvoetbalvereniging gevestigd in het dorpje Lepelstraat en is opgericht in 1972.

Vandaag de dag is Marjola Girls één van de verenigingen in Nederland waar uitsluitend vrouwen spelen en de enigste damesvoetbalvereniging in Noord-Brabant. De club beschikt tegenwoordig slechts over één Vrouwenelftal en een MO17-team. Dit seizoen was het eerste elftal (Vrouwen 1) actief in de Derde Klasse op zaterdag en het MO17-team in de Tweede Klasse (zaterdag). In de jeugdafdeling lopen momenteel wel al 22 meiden rond in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar oud.

Marjola Girls is dus nog een kleine vereniging met zo’n 40 leden, maar binnen de club is er de visie om het ledenbestand de komende jaren aanzienlijk te vergroten (met name in de jeugd).

De oprichting van de damesvereniging
Marjola Girls is niet opgericht zoals de meeste verenigingen. Het begon namelijk allemaal een zomeravondcompetitie die jaarlijks na het reguliere seizoen werd georganiseerd. Voor deze competitie werd er door ieder café in de regio een eigen team geformeerd. Zo was ‘de Marjola Bar’ een van de cafés die jaarlijks een team inschreef voor deze competitie.

Zowel de vrouwen als vriendinnen kwamen altijd hun mannen aanmoedigen en kwamen na enkele weken, in overleg met de vrouwen van de tegenstanders, tot het besluit om tegen elkaar te gaan spelen. De eerste wedstrijden van de damesteams vonden plaats in 1971.

Na afloop van de zomeravondcompetitie, begonnen de speelsters onderling te praten over de wedstrijden en vertelden ook allen leuke verhalen. Na flink overleg en vele vergaderingen, werd besloten de dames zich in te schrijven bij de KNVB en zodoende werden de Marjola Girls op 22 februari 1972 een officiële vereniging. Doordat de Girls nu officieel lid waren van de KNVB, moest de vereniging ook in competitieverband aan de slag. Op 26 maart 1972 stond de eerste wedstrijd op het programma, namelijk een thuiswedstrijd tegen SC Welberg. Deze wedstrijd eindigde in een 1-2 nederlaag voor de Girls.

Afgelopen seizoen
Het seizoen begon voor Marjola Girls Vrouwen 1 op 23 september met een thuiswedstrijd tegen MZC’11. Deze wedstrijd bleef onbeslist bij een eindstand van 1-1. Een week later wisten de Girls het uitduel tegen Heinenoord met 0-3 te winnen. Helaas bleek het zo te zijn dat dit voorlopig de enige punten zouden blijven, want de volgende vier wedstrijden werden namelijk verloren. Zo gingen RCS uit (3-0), FC Dauwendaele thuis (3-6), Noordeloos uit (1-0) en Sleeuwijk thuis (1-3) allemaal verloren.

Op 11 november wist Marjola Girls weer de rug te rechten door het uitduel tegen HVV’24 met 2-4 te winnen. Maar de Girls konden maar kort van deze overwinning genieten, want de weken daarna gingen de wedstrijden wederom verloren. De wedstrijden die verloren gingen tot aan de winterstop, zijn: IFC thuis (1-3), Sparta/JVOZ thuis (0-8), VVAC uit (11-1). In de laatste speelronde voor de winterstop wist Marjola Girls het kalenderjaar toch op een leuke wijze af te sluiten. De Girls wonnen namelijk in eigen huis met 6-2 van Kozakken Boys.

Na de winterstop wist de ploeg deze vorm helaas niet door te trekken, want de eerste twee wedstrijden gingen beide met 7-1 verloren. De tegenstanders waren, in deze uitduels, FC Dauwendaele en Sleeuwijk. Op 24 maart mochten de Girls op bezoek bij Sparta/JVOZ, maar dit bleek achteraf een dag om snel te vergeten. De thuisploeg was namelijk met 20-0 te sterk voor Marjola girls.

In de maand april werd de eerste wedstrijd met 5-2 gewonnen van Heinenoord. De tweede wedstrijd van de maand april werd met 2-1 verloren van MZC’11 en helaas gingen ook de derde als de vierde wedstrijd van de maand verloren. IFC bleek in eigen huis met 8-1 te sterk en Noordeloos wist drie punten mee naar huis te nemen door met 3-4 te winnen.

De maand mei bleek, na wat mindere resultaten, wat gunstiger te zijn voor de club uit Lepelstraat. Zo werd er met 3-0 gewonnen van RCS en werd er ook gewonnen van HVV’24 met 3-1. De laatste wedstrijd van de competitie was thuis tegen VVAC, waar Marjola Girls in het uitduel een maatje te klein was gebleken (eindstand 11-1 voor VVAC). De laatste wedstrijd van Marjola Girls ging helaas verloren, maar de ploeg wist meer strijd te leveren dan in het uitduel en stelde de eindstand vast op 2-5.

CvdW: Marjola Girls – Introductie