CvdW: IJFC – Serge van Soest

0
101

Serge van Soest is 43 jaar oud en is momenteel wedstrijdsecretaris bij de club IJFC. Tevens houdt hij de website bij van de club uit IJsselstein. Door zijn kinderen is hij betrokken geraakt bij de club, een hij heeft inmiddels tal van werkzaamheden voor de club gedaan.

Door zijn zoon is hij in 2006 in aanraking gekomen met IJFC. ‘’Hij had wat vrienden in de klas die bij de club voetbalde en dan weet je hoe het gaat, dan wil hij daar ook voetballen’’, zegt Serge. Zijn zoon voetbalt inmiddels niet meer bij de club, maar zijn dochter voetbalt er nog wel. De eerste jaren heeft hij ook niet stil gezeten voor de club. Zo is hij toen onder andere trainer/coach geweest van de teams van zijn kinderen. Daarna werd hij gevraagd door iemand van het technische beleid of hij het niet leuk vond om iets met de jeugd te gaan doen. ‘’Ik besloot om het te gaan doen, en ben toen coördinator van de D/E-pupillen geweest’’, vertelde hij. Een paar jaar later vertrok de algehele coördinator van de jeugd, en toen heeft Serge zijn taken overgenomen. ‘’Ik vind het leuk om dingen voor de club te doen, als ik er geen plezier in zou hebben was ik allang gestopt’’, zegt hij.

Voorheen was hij veel dagen op de club te vinden, en stak hij er soms iets te veel tijd in. Dat werd voor Serge iets teveel en daarom is hij in 2017 ook uit het bestuur gestapt. Tegenwoordig is hij sinds 2015 wedstrijdsecretaris van de club, en hij houdt de website al zo’n 5 jaar bij.  ‘’Daar zit minder tijd in en het is allemaal digitaal, dus ik kan alles ook thuis doen’’, aldus Serge. Op zaterdag is hij nog wel op de club te vinden, dan opent hij meestal de club en is hij meestal ook nog eens diegene die als laatste weggaat. ‘’Omdat ik met wat taken gestopt ben, heb ik wat meer tijd op de fluiten in het weekend, dat vind ik ‘gewoon’ leuk om te doen’’, zegt hij met een ‘glimlach’.

Voor Serge maakt de redelijke kleinschaligheid van de club IJFC zo mooi: ‘’IJFC is een gemoedelijke club, en ondanks dat we flink gegroeid zijn blijft het toch een kleinschalige club, waar iedereen elkaar kent’’, vertelde hij. Wat hem ook altijd bij blijft, is de hoeveelheid mensen die vrijwillig energie steken in de club, waardoor de club ook draaiende blijft. De meeste mensen zien dat niet omdat het allemaal achter de schermen gebeurd. ‘’Als je op zaterdag naar de jeugd kijkt en die kleine ‘ukkies’ met zoveel plezier ziet voetballen, dan weet je waar je het allemaal voor doet’’, zegt hij.

De jeugd is de laatste tijd bij IJFC het richtpunt geweest, en dat zie je nu ook terug bij het eerste elftal. Ze zijn de laatste jaren aardig bezig, maar twee jaar geleden de promotie naar de Tweede klasse. ‘’Dit jaar staan ze in de middenmoot, en het is de bedoeling dat ze een stabiele tweedeklasser worden, en vanuit daaruit kunnen we weer verder groeien’’, aldus Serge. Aan stoppen denkt hij nog niet, want hij doet alles met plezier. We zullen hem dus de komende jaren zeker nog op IJFC zien.