CvdW: IJFC – Johan Boer

0
111

Johan Boer is 63 jaar oud en is sinds 2005 voorzitter van de voetbalclub IJFC. Hij heeft vier kinderen, waarvan er twee van jongs af aan hebben gevoetbald bij IJFC en een nog altijd voetbalt bij IJFC 8. Ook is hij sinds 10 september een trotse ‘opa’ geworden van Fedde, die gelijk lid is geworden van de club.

De oudste zoon Jeroen ging in 1995 voetballen bij IJFC, waar hij zelf op zijn 12e en 13e jaar had gevoetbald. Na die twee jaar bij IJFC besloot hij naar VV Benschop te gaan, toen VV Benschop in 1969 werd opgericht en omdat hij zelf uit Benschop kwam. Toen zijn zoons gingen voetballen woonde hij inmiddels met zijn vrouw Karin in IJsselstein en kozen ze uiteraard voor de plaatselijke voetbalvereniging IJFC. Johan werd al snel leider van het team van oudste zoon, dat hij een aantal jaren heeft gedaan om vervolgens ook leider te worden van het team van zijn jongste zoon Sander. Zijn oudste dochter Mariska speelde een paar seizoenen voetbal bij VVIJ en de jongste dochter Simone koos voor hockey bij HCIJ.

In 2002 werd hij lid van de sponsorcommissie van de club, een jaar later werd hij gevraagd om penningmeester te worden van IJFC om in 2005 voorzitter te worden van IJFC al opvolger van Harry Bak. Dat is hij nog steeds, maar sinds 2008 tevens als penningmeester en inmiddels ook al weer jaren als lid van de sponsorcommissie.

Voor IJFC is het erg belangrijk dat er vrijwilligers zijn binnen de club. ‘’Vrijwilligers zijn altijd hard nodig en ondanks dat wij gezegend zijn met circa 200 vrijwilligers, kunnen wij momenteel met name nog wel wat mensen gebruiken voor de kantine alsook scheidsrechters die seniorenwedstrijden willen fluiten, wat tegenwoordig gelet op hun verbale kwaliteiten niet altijd eenvoudig is en landelijk tot grote tekorten leidt”. Hij vindt het erg leuk om diverse dingen te doen voor de club en leert hierdoor veel nieuwe mensen kennen. ‘’Ik vind het leuk om met allerlei mensen binnen en buiten de club te werken en ben betrokken bij investeringen en allerlei andere zaken. Het is eigenlijk net een klein bedrijf wat je runt’’, zegt hij.

Eind september is de club de 750 leden gepasseerd, met dertien herenteams en drie damesteams en een groeiend aantal jeugdteams. ‘’De club is al jaren geleidelijk groeiende en we hebben de laatste jaren een aantal mooie dingen kunnen realiseren’’, zegt hij. Zo heeft de club de laatste jaren het volgende gerealiseerd: drie kunstgrasvelden, vier extra kleedkamers, een tribune, een luxe fietsenstalling, een flinke uitbreiding van de kantine alsook bestuurskamer en een geweldig mooi terras langs het hoofdveld dat elk weekend ‘helemaal’ vol zit. Dit jaar worden er bij IJFC vanuit de KNVB trainingscursussen voor pupillen en junioren gehouden bij de club, waarbij IJFC de meeste cursisten levert. ‘’In de toekomst willen wij financieel gezond blijven en sportief met de selectieteams van heren en vrouwen (zonder betalingen) op een voor ons haalbaar nivo spelen, maar het belangrijkste is dat wij een ‘gezellige’ vereniging blijven, waarbij er onderling respect is tussen alle leden en de vrijwilligers bij de club, iedereen zich thuis voelt en er binnen en buiten het veld de normen en waarden die iedereen zo vanzelfsprekend vindt ook worden nageleefd” aldus Johan.

Hij vindt IJFC zo’n mooie club, omdat je kan zien dat de club een echte vereniging is waar veel mensen elkaar kennen. ‘’Het klinkt misschien cru, maar als je ziet hoeveel mensen van de club bij een begrafenis of condoleance van een lid / vrijwilliger van IJFC aanwezig zijn, weet je dat IJFC meer is dan alleen een voetbalclub’’ zegt Johan. Uiteraard zijn promoties en kampioenschappen van (jeugd)teams ook dingen die hij niet snel vergeet.

Hij is tot 2020 gecommitteerd als voorzitter van IJFC en daarna zal hij nog wel betrokken zijn bij de club als adviseur. ‘’Ik ben al zo lang betrokken bij IJFC en weet zo veel van de club, dus daar zal vast en zeker nog weleens naar gevraagd worden’’, zegt hij met een lach.

Johan gaat al jaren bijna elke wedstrijd mee met het eerste elftal van de heren. Het elftal speelt in Tweede klasse en staat daar momenteel op de vijfde plaats. ‘’Het is een mooi niveau voor hoe de club er momenteel voorstaat’’, aldus Johan. De dames spelen momenteel in de Eerste klasse en de ambitie is om de Hoofdklasse te bereiken. In de toekomst verwacht Johan dat er meer meidenteams bij de club zijn. ‘’We zijn de laatste jaren al gegroeid op het gebied van damesvoetbal en hebben momenteel al drie vrouwenteams en twee meidenteams’’, vertelt hij.

Het enige probleem wat zich als gevolg van de groei voordoet is dat er meer wedstrijden laat in de middag gespeeld moeten worden. ‘’Dan moeten er dus ook meer vrijwilligers komen, scheidsrechters en vooral medewerk(st)ers voor de kantine die hierdoor langer open moet blijven’’ zegt Johan. Hij vindt het belangrijk dat de vrijwilligers het ‘leuk’ blijven vinden om dit te doen. Hij is erg trots op de vrijwilligers van de club en vind ze ook de belangrijkste mensen van de club. “Zij houden de club draaiende, terwijl dat niet altijd wordt gezien door de spelers, die alles maar als vanzelfsprekend beschouwen”, sluit Johan af.