CvdW: Erwin van Wijk – VV Benschop

0
179

 

Erwin van Wijk (50) is nu twee jaar voorzitter van VV Benschop. Zelf voetbalt hij ook nog steeds bij 35+ elftal van VV Benschop. Ook zijn zoon voetbalt op het Sportpark Benschop, namelijk in de O19. Erwin vertelt in dit artikel over zijn binding bij de club, zijn rol als voorzitter, en over de club zelf.

Benschop verleden

Erwin begon op zijn achtste met voetballen bij VV Benschop en deed dit tot aan zijn drieëntwintigste. “Ik ben er toen een poosje uit geweest, omdat ik het toen te druk had. Toch ben ik wel nog actief gebleven met het zaalvoetballen.”

Toen zijn zoon ging voetballen, raakte Erwin opnieuw betrokken bij VV Benschop. “Die hele voetbalcarrière van hem heb ik eigenlijk meegelopen. Ik ben leider van het elftal, begeleider, assistent trainer, rijouder en meer van dat soort zaken geweest.” Maar sinds het voorzitterschap is hij minder betrokken bij het elftal van zijn zoon.

Voorzitter

“Er was een vacature voor voorzitter, en ik ben daar ook voor gevraagd toen. Ik heb toen een jaartje meegelopen met het bestuur en erover nagedacht. We hebben een leuke groep geformeerd in het bestuur. Ook hebben we met alle commissies contact gehad en er waren zoveel leuke vrijwilligers binnen de club actief, dat ik er een goed gevoel over had.”

Erwin vindt niet dat het voorzitterschap per se veel werk is. “Ik voel eigenlijk dat wij als dagelijks bestuur vooral verbindstukken tussen de verschillende commissies zijn. Er zijn heel veel vrijwilligers die heel veel werk doen voor de club. We proberen als dagelijkse bestuur veel zaken via ons te laten lopen, zodat we toch overal wat van weten en er een klein beetje mee kunnen bemoeien. Maar het meeste laten we dus bij de commissies.”

Jubileum

In mei van het komende jaar bestaat de club 50 jaar en dag moet uiteraard gevierd worden. “We hebben een speciale jubileumcommissie opgericht. Die is al een aantal maanden druk bezig om allerlei activiteiten te gaan organiseren. Die activiteiten zullen vanaf januari tot en met juni plaats vinden.”

VV Benschop

“Benschop is maar een klein dorpje en de club heeft eigenlijk altijd tussen de 300 en 350 leden. Dat is zo’n 10 procent van de bevolking. Het probleem is echter er weinig bijgebouwd wordt, waardoor Benschop niet groeit en de leeftijd van de inwoners steeds ouder wordt. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijk het wordt om te blijven voetballen. Daarom zetten we veel in op de jeugd, maar dat wordt steeds lastiger als er niet bijgebouwd wordt.”

“We doen het al best goed om jonge mensen aan te trekken, maar het aanbod van kinderen is gewoon niet groot.”

Toch ziet Erwin ook veel positieve dingen rondom de club. Bijvoorbeeld deze zaterdag weer. “Zaterdag spelen we de derby tegen Lopik, dan komen er meestal echt veel mensen kijken. Dan hebben we soms 600-700 mensen op het Sportpark Benschop, dat betekent wel dat het leeft in het dorp.”

Toekomst

De club wil vooral inzetten op eigen jeugd. “We willen met het eerste team meekomen in de tweede klasse. Dat willen we doen heel veel jongens uit Benschop. Daarom moeten we ook goede jeugdteams hebben. We hebben dus ook goede trainers aangesteld met diploma’s of een verleden in ons eerste team. We zien het niveau ook echt omhoog gaan in de jeugdelftallen.”

Buiten het voetbaltechnische staat de gezelligheid voorop bij VV Benschop. Ook de verbondenheid met de sponsoren is belangrijk.