Corona advies met Finus Kuijs van FC Dauwendaele

0
142

Vandaag in Corona advies met spreken we met Finus Kuijs, voorzitter van FC Dauwendaele. Finus begon op vijfjarige leeftijd als levende ‘mascotte’ van het jeugdteam waarin zijn overbuurjongen Joost Mes voetbalde. Het jaar erop begon hij zelf bij de club die toen nog MV & AV Middelburg heette, één van de voorlopers van het huidige Zeelandia Middelburg. “Hier ben ik nog actief bij de 45 plus op vrijdag, al ligt dat momenteel ook stil vanwege de corona crisis. Voordat ik voorzitter werd, was ik elf jaar actief als trainer bij de jeugd van FC Dauwendaele.”

banner_koningsport_small_VJ

We vroegen Finus (55) om een korte introductie te geven van zichzelf. “In het dagelijks leven ben ik Lid Raad van Bestuur van Zorgstroom, een van de zorgorganisaties die actief is op Walcheren in de thuiszorg, de ouderenzorg, individuele begeleiding, huishoudelijke hulp/zorg, cliëntondersteuning, sociaal raadslieden werk en school- en algemeen maatschappelijk werk. Ik heb HBO commerciële economie/communicatie gedaan in Breda en bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben 24 jaar gehuwd en wij hebben een zoon en een dochter. Wij zijn geboren en getogen Middelburgers.”

Als bestuur vind FC Dauwendaele het belangrijk om leden te verenigen, rondom het centrale thema plezier. Plezier hebben in het spelletje, plezier met je teamgenoten voor, tijdens en na de wedstrijd. “Als club hoeven wij niet hoog te voetballen, maar iedereen moet zoveel mogelijk op zijn of haar niveau kunnen voetballen. Daar beleef je individueel en als team het meeste plezier van. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de club van de leden is. Zij maken de vereniging. Als er veel actieve leden zijn, is er sprake van een levende vereniging. Als bestuur zien wij erop toe dat de club ook financieel gezond de toekomst tegemoet gaat, maar wij zijn niet het orgaan dat alles bedenkt, organiseert en uitvoert.”

Corona treft de vereniging hard op het gebied van de inkomsten uit het clubhuis en het gemis aan het samen kunnen beleven van de gezelligheid. “Tot op heden blijven de leden en sponsoren ons trouw en daar zijn wij ongelofelijk blij om en gelukkig hebben wij nog geen slachtoffers te betreuren vanwege de corona pandemie.”

Om de club overeind te houden heeft de sponsorstichting het voor elkaar gekregen om nog meer sponsoren aan de club te verbinden. Desondanks blijft het toch hard werken voor FC Dauwendaele om de club financieel gezond te houden. “Wij hebben gebruik gemaakt van de compensatieregeling. Daarnaast zijn er iedere week activiteiten voor de jeugd en is er de mogelijkheid om te trainen en onderling wedstrijden te spelen. Op die manier proberen wij de band te behouden.”

Finus heeft nog een mooie tip voor iedereen die lid is van een vereniging. “Blijf je club steunen in deze moeilijke tijden, ook al krijg je er momenteel minder voor terug dan wij zouden willen. Naast je lidmaatschap kan je ook actief een bijdrage leveren, door jezelf als vrijwilliger aan te melden. Die blijven hard nodig, zeker nu!”

Het trainen met twee personen op anderhalve meter vind Finus erg vervelend, maar wel zeer begrijpelijk. “Zolang er geen goed werkend vaccin is, moeten wij een maximale bijdrage leveren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als het niet voor jezelf is, dan toch voor die (kwetsbare) anderen.”

We sluiten af met de vraag hoe u voetbal samen ziet gaan met corona in de toekomst? “Ik hoop dat er zo spoedig mogelijk een vaccin komt, zodat er weer genormaliseerd kan worden. Ik verwacht dat er pas weer structureel iets mogelijk is vanaf de start van seizoen 2021-2022.”

Wij wensen Finus en FC Dauwendaele veel succes in deze lastige periode!

Klik hier voor meer artikelen over FC Dauwendaele
Klik hier voor meer informatie over FC Dauwendaele