Club van de Week – Introductie VV Baronie

0
735
VV Baronie voetbal

In onze rubriek “Club van de Week” bieden wij wekelijks een podium aan een club die dat verdient. Deze week is VV Baronie als club van de week verkozen. In de loop van de week zullen we drie leden van de club uit Breda interviewen. In deze interviews gaan we in gesprek met een bestuurder, belangrijke vrijwilliger en eerste elftalspeler van Baronie. Deze interviews zullen wij plaatsen op onze website, Facebook en Instagram.  Wilt u niets missen over deze interviews? Houd dan deze kanalen in de gaten!

Het Begin
“Herinnert ge nog de “Schoolakker” waarop aanvankelijk elf jonge kereltjes vol bezieling en met een groot elan achter de bal aandraafden?”, zo vroeg een Baronie-enthousiasteling zich eind jaren ‘40 af in een artikel in de Baronie-Flitsen. Hij doelde op de eerste voetbalstappen van een pasgeboren clubje in 1926, genaamd Vitesse.
Een echte club was het toen nog niet meteen. De elf voetballers werden begeleid door een scheidsrechter. Ze speelde in een zelf georganiseerde serie wedstrijden op een zandveldje genaamd “Schoolakker”. Destijds hadden deze jongens geen bestuur nodig. De aanvoerder regelde alles en administratieve en financiële zaken waren nog niet van belang.

Vitesse
Op 4 juni 1926 werd Vitesse opgericht. In datzelfde jaar werd in de buurt van de Zandbergweg `Hilaritas` opgericht. In 1930 kreeg deze club een terrein toegewezen aan de Galderseweg en in 1933 verhuisde deze club naar een ruimte tussen de Ploegstraat, Franklin Rooseveltlaan en de Burgemeester Buysenstraat. Verder was er De Nederlandse Leeuw (D.N.L.). Deze club speelde destijds op sportpark de Blauwe Kei.

Over de verenigingen DNL en Hilaritas is weinig historische informatie terug te vinden. Het is wel duidelijk dat al deze clubs voor het begin van de Tweede Wereldoorlog verdwenen waren. In tegenstelling hiermee is Baronie echter onder welke naam dan ook blijven bestaan.

Naamsverandering
In 1927 mocht de naam Vitesse niet meer gebruikt worden. Hierom werd de club omgedoopt tot `V.V. Mastbosch’. In 1929 fuseerde de club met het Bredase Bredania, waarna de naam `Baronie`, of eigenlijk `R.K.V.V. Baronie eindelijk het levenslicht zag. Onder deze nieuwe naam begon de club in de tweede klasse van de Nederlandsche Voetbalbond.

Baronie nu
Op dit moment biedt VV Baronie als vereniging verschillende mogelijkheden om amateurvoetbal op recreatief, competitief en topsportniveau te beoefenen. Dit kan op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij de club niveau en ambitie respecteert en sportieve prestaties en plezier op een uitstekende manier combineert terwijl ze streeft naar het hoogst haalbare. Bovendien heeft VV Baronie een maatschappelijke functie. Door het samenbrengen, opleiden en begeleiden van hun leden, gekenmerkt door hun diversiteit, leveren ze een bijdrage aan onderling begrip en integratie binnen de samenleving.

Klik op vv Baronie voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Baronie voor meer informatie over de club.