CKC bestaat 97 jaar: Van modderveld tot maatschappelijke motor

0
16
CKC

Kralingseveer – Op 4 mei 2025 vierde voetbalvereniging CKC – voluit Capelsche Kralingscheveer Combinatie – haar 97-jarig bestaan. Een bijzondere mijlpaal voor een club die sinds 1928 niet meer weg te denken is uit de Rotterdamse voetbalwereld, en die vol vertrouwen toewerkt naar het eeuwfeest in 2028.

Een club uit nood geboren

De oprichting van CKC vond plaats op 4 mei 1928. In die tijd bestonden er in Kralingseveer nog geen blijvende voetbalverenigingen. Eerdere initiatieven zoals Kralingsche Veer (ontbonden in 1920) en K.V.V. Victoria hielden geen stand. Dat moest anders, vonden de heren Vuyk, Vogelaar en Van den Adel. Tijdens een drukbezochte vergadering met 44 aanwezigen werd de kiem gelegd voor wat CKC zou worden. H.Th. van Beek werd benoemd als eerste voorzitter. De ambitie: een stabiele club bouwen die zou blijven bestaan.

Baggeren voor de zondag

In 1929 kreeg CKC de beschikking over een eigen veld van 85 bij 40 meter. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan: het terrein moest door de leden zelf worden aangelegd, inclusief het dempen van een sloot. In natte seizoenen veranderde het veld in een modderbad. Op zaterdag werd er gebaggerd, zodat er zondag gevoetbald kon worden. De spelers gingen soms druipend van de modder naar huis — of wasten zich in een emmer met slootwater.

Een sociaal fundament

De contributie bedroeg in die jaren vijf cent per week. Een aanzienlijk bedrag in crisistijd. Binnen de club hielpen leden elkaar: wie het kon missen, betaalde meer. Werkloze leden werden vrijgesteld van betaling. Deze solidariteit vormt nog steeds een belangrijk fundament van CKC.

Eerste sportieve successen

Ondanks moeilijke beginjaren kende CKC al snel sportief succes. In 1931 werd de club kampioen in de 3e klasse van de Rotterdamse Voetbalbond. In de jaren daarna promoveerde CKC tot aan de 4e klasse van de KNVB – destijds een indrukwekkende prestatie voor een jonge vereniging.

Oorlogsjaren en overstroming

De Tweede Wereldoorlog liet ook bij CKC diepe sporen na. Hoewel het competitievoetbal grotendeels stilviel, promoveerde de club tijdens de oorlog nog naar de 3e klasse KNVB. In 1944 werd het terrein volledig onder water gezet door de Duitse bezetter, als onderdeel van militaire verdedigingsstrategieën. De kleedkamers werden gevorderd en veel mannen moesten zich melden voor dijkwerk.

Herstel en nieuw begin

Na de bevrijding trof de club haar terrein aan als een modderige vlakte. Dankzij de inzet van leden en vrijwilligers begon een periode van wederopbouw. In 1951 opende CKC een nieuw clubgebouw: het symbool van herstel, saamhorigheid en de veerkracht van de vereniging.

Een clubicoon: Heimen Lagerwaard

Een van CKC’s bekendste oud-spelers is Heimen Lagerwaard. Hij begon zijn voetbalcarrière bij CKC en speelde later meer dan 250 wedstrijden voor Excelsior. In 1953 maakte hij zelfs zijn opwachting bij het Nederlands elftal, waar hij als invaller 20 minuten meespeelde tegen Noorwegen.

Op naar 100 jaar CKC

Vandaag de dag is CKC veel meer dan een voetbalclub. De vereniging is sterk geworteld in de gemeenschap en speelt een belangrijke maatschappelijke rol. Initiatieven zoals Walking Football en de samenwerking met zorginstelling Rijckehove laten zien dat CKC inzet op vitaliteit, verbinding en inclusie. Daarbij staat de club ook bekend om haar sociale karakter – de feesten zijn beroemd in de regio.

Op 4 mei 2028 bestaat CKC precies 100 jaar. De voorbereidingen voor een bijzonder jubileumjaar zijn inmiddels begonnen. Maar eerst: stilstaan bij een trotse geschiedenis van 97 jaar. Van een veld vol bagger tot een club vol maatschappelijke betrokkenheid.

Klik op CKC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op CKC voor meer informatie over de club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in