Christian Lugtenburg: 29 jaar, voorzitter én manusje-van-alles van het eerste elftal

0
316

Op zaterdagmiddag is hij het manusje-van-alles binnen de kalklijnen, de rest van de week voert Christian Lugtenburg zijn taken uit in de bestuurskamer. De 29-jarige voetballer van het eerste elftal van NTVV is sinds een jaar ook voorzitter van de club. Hij voert een bestuur vol enthousiaste twintigers aan in Nieuwe-Tonge.

Christian Lugtenburg werd in 2015 gevraagd om de rol van secretaris in te vullen in het bestuur. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. “Ik ben een echte verenigingsman, die graag iets voor de club wil doen.” En dat geldt ook voor de andere jongens in het bestuur. Lugtenburg is met zijn 29 jaar inmiddels de oudste.

Vorig jaar stopte Tom Wilkes na tien jaar als preses, Lugtenburg schoof door. “Niemand stond op om voorzitter te worden, maar er waren wel wat jongens die het bestuur wilden ondersteunen in een andere rol. Toen heb ik maar besloten de functie in te vullen. We hebben binnen NTVV een commissiestructuur met in totaal tien uitvoerende commissies, waardoor ik niet omkom in het werk.” Ook kan hij de oud-bestuursleden nog altijd om advies vragen. “Die zijn niet weg, we zijn een klein clubje van om en nabij de 165 leden en komen elkaar dus overal tegen. Als ik een vraag heb, kan ik ze bijOFB 1 speelt al sinds jaar en dag in de laagste st andaar dk lasse van het zaterdagvoetbal en de rood-zwarten gooien op dit niveau geen hoge ogen. In de laatste acht seizoenen was de tiende plaats in het seizoen 2014/2015 de hoogste eindklassering en dit seizoen waren de prestaties ook niet best. Het team eindigde onderaan met zes punten en voor het einde van het seizoen nam de club afscheid van trainer Maurice van Dalen. “Hij heeft echt veel pech gehad”, zucht Marcel Goemaat als hij plaatsneemt in de kantine van OFB. Het bestuurslid voorbeeld aan de bar gewoon even aanspreken.”

MANUSJE-VAN-ALLES
Hij vergadert, neemt beslissingen en traint ook nog eens met de selectie. Op zaterdagmiddag staat hij het liefst op het veld, als manusje-van-alles. Maar als hij geblesseerd is, ontvangt hij het bestuur van de tegenstander in de bestuurskamer. Lugtenburg doet binnen de lijnen hetzelfde als binnen de organisatie: hij vult de gaten in. “Ik speel altijd, het is alleen de vraag op welke positie. Ik sta mijn hele carrière al overal, behalve in de spits.” Toch pikt hij regelmatig zijn doelpuntje mee. “Ik sta weleens op de goede plek bij standaardsituaties en kan aardig koppen”, zo omschrijft hij zijn kwaliteiten op een bescheiden manier.

EILANDER
Met het eerste elftal had de voorzitter gehoopt wat hogere ogen te gooien. “We eindigen meestal tussen de achtste en elfde plek, maar dat kan zeker beter. Om een of andere reden komen wij na de winterstop altijd pas op stoom, dat is een heel apart fenomeen. Daardoor deden we afgelopen seizoenen nog wel mee om een periodetitel, maar dit jaar hadden we helemaal niks. Dat is natuurlijk jammer, ik vind ook zeker dat wij in de top zes moeten eindigen.” Volgend jaar staat een nieuwe trainer voor de groep: de ervaren Wim Eilander komt naar NTVV. “Wim is iemand die al sinds de jaren tachtig actief is in het trainersvak en alle niveaus heeft gehad. Hij is echt een positieve man, die verder kijkt dan puur naar het eerste, ook het tweede en de jeugd erbij betrekt. Dat is bij een club als NTVV erg belangrijk.”

Met een team voor 35plussers, een tweede en derde elftal en de jeugdafdeling in samenwerking met Herkingen gaat het alleraardigst. Lugtenburg is een tevreden voorzitter. “Op alle gebieden hebben wij een mix van oude en jonge vrijwilligers rondlopen. Onze leden willen graag wat extra doen voor NTVV, dat vind ik een heel goed teken.”