Christiaan van der Mark eSporter bij FC Utrecht

0
184

Christiaan van der Mark, 19 jaar, is sinds dit seizoen de tweede eSporter van FC Utrecht. Bij de Domstedelingen vormt de Woudenberger een team met zijn collega Danny Hazebroek.

“Het gaat goed, lekker, uitstekend zelfs”, zegt eSporter Christiaan van der Mark nadat een dag eerder de nieuwe eRoom in Stadion Galgenwaard is geopend. “Het is echt heel mooi geworden, daar gaan Danny en ik goed gebruik van maken!” De eRoom werd voorafgaand aan de wedstrijd tegen ADO Den Haag geopend in het bijzijn van FC Utrecht’s eSports-partners Rabobank Utrecht en Kinepolis. “Er is een goede setting gecreëerd in de eRoom, we kunnen daar écht goed oefenen voor de eDivisie en de Weekend League. Daarnaast biedt de ruimte ook een goede mogelijkheid om mensen te ontvangen.”

Woudenberger Van der Mark moest een heel traject doorlopen voordat hij werd gekozen tot de nieuwe eSporter van FC Utrecht. “Het begon allemaal met een online toernooi. Daar mochten de beste acht spelers door naar de volgende ronde. Vier spelers kregen een wildcard en konden zich daardoor ook kwalificeren voor de volgende ronde. Die vier wildcards werden gekozen aan de hand van antwoorden op de vraag waarom ik de nieuwe eSporter van moest FC Utrecht worden. Gelukkig won ik een wildcard!” De zoektocht verplaatste zich vervolgens naar Stadion Galgenwaard. De twaalf uitverkorenen kwamen op twee avonden bij elkaar. “Daar moest je jezelf laten zien aan de hand van je FIFA-prestaties maar ook door je kennis over FC Utrecht. Vanuit het niets werd je meegenomen naar een andere skybox, werd er gelijk een camera op je gericht en werden er vragen gesteld over de club. Gelukkig heb ik mezelf daar kunnen laten zien.” Drie spelers mochten door naar de finaleronde. Middels een videoboodschap moesten zij de supporters van FC Utrecht overtuigen om voor hen te stemmen. Daar hielp zijn huidige woonplaats enorm bij.

Van der Mark is al zijn hele leven woonachtig in Woudenberg. “Woudenberg is een heel klein dorp, er wonen niet zo veel mensen maar ik voel me er erg thuis. Veel mensen leefden mee met me en ik denk dat ik daardoor ook zoveel stemmen heb gekregen. Iedereen vond het leuk en de link om te stemmen werd massaal gedeeld op Facebook. Zelfs VV Woudenberg plaatste er een artikel over op hun eigen website.” Ook de vrienden van Van der Mark reageerden enthousiast toen hij vertelde over zijn mogelijke rol bij de Domstedelingen. “Drie jaar geleden had ik ook al geprobeerd om eSporter te worden bij FC Utrecht. Toen eindigde ik bij de laatste vier, maar werd Lode de Boo uiteindelijk gekozen. Mijn vrienden leefden destijds al heel erg mee, dit keer maakte ze vooral grapjes: ga je het nu wel worden? Uiteindelijk vonden ze het echt fantastisch dat ik het ben geworden.” Van der Mark volgt de opleiding tot accountant. Ook zijn klasgenoten is het opgevallen dat hij de nieuwe eSporter is geworden van de FC uit de Domstad. “Ze willen graag potjes FIFA tegen me spelen en dagen me constant uit.”

En nu? Nu verschijnt Van der Mark bijna dagelijks op de kanalen van FC Utrecht eSports en traint hij geregeld in de nieuwe eRoom. “Ik krijg nog steeds heel veel leuke reacties en veel nieuwe volgers op social media. Mensen gaan mij nu ook steeds meer herkennen, daar moet ik soms nog even aan wennen. Dan loop ik op het terras bij VV Woudenberg en roepen ze: hé, is dat niet de nieuwe eSporter van FC Utrecht?” Ook de samenwerking met de andere eSporter van de club, Danny Hazebroek, verloopt goed. “We appen tussendoor en bespreken hoe we gaan spelen. Dat gaat eigenlijk perfect. Kan het soms nog steeds niet beseffen dat ik de eSporter ben van mijn cluppie. Onbeschrijfelijk.”