Cerezo Fung-a-Wing in nadagen terug in oude rol

0
140

Hij was al jeugdtrainer van Slikkerveer, maar sinds dit seizoen draagt Cerezo Fung-a-Wing ook het shirt als voetballer van de Ridderkerkse hoofdmacht. De 35-jarige oud-prof doet dat als aanvallende middenvelder, de positie waar hij bij FC Volendam doorbrak in het betaalde voetbal.

Ze vragen me wel eens of mijn bed ook op Slikkerveer staat”, lacht de in Rotterdam woonachtige Fung-a-Wing. Hij schat dat hij, buiten zelf trainen en spelen, zo’n dertig uur per week bezig is met de jeugd van de club. Het rijtje teams dat hij training geeft is in ieder geval indrukwekkend: de JO13, JO15, JO19 en de jongste aanwas, de kabouters. “Ik doe het graag”, zegt hij. “Ik heb inmiddels mijn TC3 en TC2 gehaald. Ik hoop bij Slikkerveer verder door te groeien. De club kent mijn wens dat ik ooit hoofdtrainer wil worden.”

Hij speelde afgelopen seizoen bij Alliance in Roosendaal. “Dat was op zondag, maar de club besloot naar de zaterdag over te stappen. Dat was voor mij niet handig, want die dag ben ik met de jeugd van Slikkerveer bezig. Ik wilde niet stoppen omdat ik zelf voetballen ook nog leuk vind. Het heeft zeker meegeholpen dat André Stafl eu trainer is geworden, hij is van de oude stempel. Ik hou van trainers die zeggen waar het op staat. Dat doet André ook. Hij is recht voor zijn raap.”

Hij groeide op in het harde metier van het profvoetbal. Als jeugd speler van Ajax verdiende hij een contract bij FC Volendam. “Een koelkastcontract”, weet hij nog. “Op de dag dat ik zestien jaar werd, tekende ik voor twee jaar.” Hij debuteerde ruim een jaar later, als 17-jarige, in de bekerwedstrijd van FC Volendam en Jong Ajax. Hij was in totaal vier en een half seizoen in dienst van de ‘wijdbroeken’, voordat Erwin Koeman hem naar RKC Waalwijk haalde. “Dat was een grote promotie”, kijkt Fung-a-Wing terug op die transfer. “RKC was in die periode een gerespecteerd team in de Eredivisie. Patrick van Diemen speelde er, Marc van Hintum, Serginho Greene.” Hij speelde tweeëneneenhalf jaar in Waalwijk. In zijn derde seizoen vocht hij met de Brabanders tegen degradatie. “We degradeerden via de nacompetitie”, aldus Fung-a-Wing, die echter terecht kon bij De Graafschap, dat juist naar de Eredivisie was gepromoveerd.

In Doetinchem speelde hij drie seizoenen. “In het tweede jaar promoveerden we weer naar de Eredivisie.”

Er was voor hem belangstelling vanuit de eerste divisie, maar hij koos voor IJsselmeervogels, dat destijds speelde op het hoogste amateurniveau, de Topklasse. “Ze deden een betere aanbieding dan de clubs uit de eerste divisie.” Na twee seizoenen verkaste hij naar de amateurs van Ajax. “Daar ben ik op een gegeven moment gestopt. Ik heb puur voor het plezier gekozen.”

Als prof stond Fung-a-Wing vaak als (linker)verdediger geposteerd. Bij Slikkerveer bekleedt hij de rol van aanvallende middenvelder. “Ik kan me op deze positie bemoeien met de aanval, lekker hoor”, reageert hij. “Veel mensen weten niet dat ik van origine een aanvaller ben. Mijn trainers in Eredivisie en eerste divisie kozen er altijd voor om mij als verdediger in te zetten.

Dat hij actief is in de kelder van het Nederlandse clubvoetbal deert hem niet. “Daar moet je je op instellen. Het niveau neem ik echt voor lief. Ik heb veel plezier en probeer als een soort leermeester mijn jonge medespelers beter te maken.”