Cees Clarijs: gedreven voorzitter van Klundert

0
135

Cees Clarijs (57) is sinds januari aanvoerder van het bestuur van voetbalvereniging Klundert. Na de rol van secretaris en bestuurslid jeugd lijkt het voorzitterschap een logische volgende stap. Toch moest Clarijs goed nadenken over deze stap, aangezien hij al flink wat uren in de club stak.

Cees Clarijs was de voorbije tijd scheidsrechter in de jeugd én grensrechter van het eerste, terwijl hij binnen het bestuur de rol van secretaris vertolkte. Maar gek genoeg kwam de keus om het stokje van voorzitter op te pakken juist toen hij eens goed na ging denken over wat meer vrije tijd.

“Want ik kon de voorbije jaren op zaterdag nooit ergens anders zijn, moest vooral op administratief vlak een hoop regelen bij de club. Ik regelde de jeugdscheidsrechters, floot zelf jeugdwedstrijden en was grensrechter van het eerste. Ik wilde op zaterdag ook weleens iets anders kunnen doen”, zo legt Clarijs uit. De rol van grensrechter heeft hij nu ook neergelegd, hij zal nog wel jeugdwedstrijden fluiten.

Vrijwillig

Clarijs loopt al 35 jaar bij de club rond, is een Klundert-man in hart en nieren. “Het is een hechte club, waar mensen het aangeven als ze vinden dat dingen anders moeten, maar het is vooral een echte vereniging.” Gedurende het grootste gedeelte van die decennia heeft Clarijs een vrijwilligerstaak ingevuld. Dat begon al bij het leiden van het team van zijn zoon, toen die ging voetballen. “Ik vind het een fijne vrijetijdsbesteding, kan mijn gedachten op heel iets anders richten dan de dagelijkse bezigheden.”

Ook zijn dochter ging bij Klundert voetballen, wat de band tussen Clarijs en de club alleen maar versterkte. “Daardoor raak je ook steeds meer betrokken bij het reilen en zeilen van de club en probeer je daar wat aan bij te dragen.”

Doelen

Dat leidde in januari tot de benoeming tot voorzitter, binnen de club waren ze blij met de stap van Clarijs. Het doel is nu de oudere jeugd te behouden, de doorstroming naar de senioren te optimaliseren, het eerste terug naar de tweede klasse te helpen en genoeg vrijwilligers te regelen. “Wij willen de jongere generatie ook bij het bestuur betrekken, ze kennis laten maken met het besturen door ze bijvoorbeeld met ons te laten meelopen.”

Klundert speelt momenteel in de derde klasse en dat niveau vinden ze bij de club uit West-Brabant net wat te laag. “We moeten terug naar de tweede klasse en daar een stabiele factor worden.” Qua ledenaantal gaat het goed met Klundert: waar de trend in Nederland dalend is, blijft het bij de rood-wit-blauwen constant. “We hebben ook een vrouwentak vol enthousiaste dames.”

Het is duidelijk dat Clarijs vol enthousiasme en energie aan zijn taak is begonnen. Hij heeft nog niet nagedacht over hoe lang hij op deze stoel wil blijven zitten. “Maar ik draag te zijner tijd het stokje graag over aan de jongere generaties, als die daar klaar voor zijn.”