Bradley de Nooijer en de ‘Maradona van de Karpaten’

0
124

Onder de vleugels van zijn vader, Gérard de Nooijer, maakte Bradley de Nooijer zijn debuut in het profvoetbal bij FC Dordrecht. Na wat onenigheid leek het beide partijen beter om uit elkaar te gaan en zo kwam de 20-jarige verdediger aan het begin van dit seizoen terecht bij Viitorul Constanța, een subtopper in Roemenië. De Nooijer groeide snel uit tot een vaste waarde en eindigde met zijn ploeg op de vierde plek, waardoor ze mogen strijden voor deelname aan de Europa League. In CTV Voetbal vertelde hij onlangs dat het voor de club een geslaagd seizoen is geworden.

“We zeiden aan het begin van het seizoen al tegen elkaar dat we Europa League wilden halen. Het is mooi dat het is gelukt.” Na twee seizoenen bij ‘De Schapenkoppen’ besloot hij dus om zijn geluk ergens anders te gaan beproeven. Uiteindelijk kwam Viitorul Constanța op zijn pad, De Nooijer was enthousiast, maar wist eigenlijk niet met welke grootheid hij te maken had. De trainer bij zijn nieuwe club is namelijk Gheorghe Hagi, een voetballer die in zijn thuisland Roemenië een ‘legend-status’ heeft verworven. Zijn bijnaam is niet voor niets, ‘De Maradona van de Karpaten’. Maar voor de jeugdige De Nooijer was Hagi een complete onbekende. Pas toen hij zijn naam intypte op zijn telefoon, besefte hij hoe groot zijn nieuwe trainer is in Roemenië. “Ik ben natuurlijk een stuk jonger, dus kende hem niet. Maar mijn vader en mensen om mij heen wel, die vroegen zich af of ik wel door had wie mijn trainer ging worden. Op mijn telefoon zag ik veel beelden van hem en toen wist ik wel genoeg.” Behalve die beelden op Youtube, ondervindt hij nu ook in levenden lijve wat voor een legende Hagi is. “Overal waar je komt, iedereen komt voor hem. Eigenlijk niet voor ons. Als wij al lang en breed in de bus zitten, staat hij nog handtekeningen uit te delen.”

Zijn verhuizing naar Roemenië betekende ook dat hij voor het eerst op zichzelf moest gaan wonen. Een grote stap voor iemand van zijn leeftijd, zou je zeggen, maar De Nooijer doet er zelf vrij luchtig over. “Het was niet heel speciaal eigenlijk. Ik ben goed opgevangen en het stadion is in de buurt van mijn huis.” Maar behalve het leven buiten de lijnen, stemmen ook de prestaties op het veld tot tevredenheid. De linksback kijkt dan ook met een goed gevoel terug op zijn eerste seizoen in het buitenland. “Persoonlijk is het voor mij een goed seizoen geweest. Ik heb veel minuten gemaakt en dat is zeker op mijn leeftijd belangrijk.” Komend seizoen staat hij sowieso nog onder contract bij Viitorul Constanța, maar in de voetballerij weet je het nooit. Toch verwacht hij op dat gebied geen verrassingen. “Op 10 juni beginnen we weer met trainen, dus dan start ik gewoon in Roemenië.”