Bjorn van der Horst: Er staat weer een kern met JSV’ers. Dat is leuk.

0
121

Na een jaar knokken voor lijfsbehoud hoopt Bjorn van der Horst (31) dit seizoen met JSV Nieuwegein mee te doen om de prijzen. Ondanks de leegloop van een jaar geleden overwoog hij nooit de club te verlaten. ,,Ik vond het belachelijk dat zoveel jongens vertrokken na de degradatie.” Liever bouwt de routinier onder leiding van Harry Buur mee aan nieuwe successen op sportpark Galecop in een seizoen dat mogelijk zijn laatste in de hoofdmacht wordt.

De accommodatie, de faciliteiten, de uitstraling. Buitenstaanders zien JSV Nieuwegein als een slapende reus, een potentiële hoofdklasser zelfs. Bjorn van der Horst, beginnend aan zijn zevende seizoen op sportpark Galecop, heeft een genuanceerder beeld. ,,Zolang de club niet betaalt, hebben we weinig te zoeken in de hoofdklasse. Dan kun je nog zo’n goede jeugd hebben, maar die jongens worden dan weggeplukt. Twee jaar geleden waren wij in de eerste klasse de enige club die niet betaalde. Als er dan verenigingen als DHSC voorbijkomen, dan hebben wij daar niets tegen in te brengen.”

Routinier Van der Horst, in oktober wordt hij 32 jaar, is allang blij dat hij met JSV de degradatieval kon breken. Ruim een jaar geleden viel het doek voor de Nieuwegeinse club in de eerste klasse. Een uittocht van spelers volgde. Van der Horst overwoog geen moment de club in de steek te laten. ,,Ik vond het belachelijk dat zoveel jongens vertrokken na de degradatie. Dan weet je dat je het seizoen erop geen hoge ogen gooit. Wij wilden in de tweede klasse blijven. Dat is gelukt. Heel knap, want zeven jongens hadden voor die tijd nog nooit in het eerste gespeeld. Er staat een kern met veel JSV’ers. Dat is leuk.”

De middenvelder was dan ook teleurgesteld dat trainer Jan Gaasbeek zijn contract inleverde en naar De Merino’s verhuisde. De klik tussen de coach en selectie was goed. ,,Het eerste jaar wilden we ons handhaven, om in het tweede jaar meer te richten op de opbouw. Dat de trainer wegging, was balen. Jan is een prima kerel van wie wij veel konden leren. Bovendien was het gezellig onder hem. Dat is ook belangrijk.” Van der Horst constateert dat zijn opvolger Harry Buur van de details is. ,,Vanaf het begin is hij tactisch bezig. Harry weet wat hij wil. Ik denk dat hij ook een geschikte trainer is voor ons tweede jaar.”

JSV zou het liefst een gooi doen naar de titel, maar Van der Horst trapt meteen op de rem. ,,We moeten realistisch zijn. Afgelopen seizoen speelden we ons in de laatste drie wedstrijden veilig. Dan kun je niet verwachten dat wij dit seizoen ineens meedoen om de titel. Natuurlijk, de jonge jongens ontwikkelen zich ook verder en we gaan volle bak voor een periode. En anders zou het mooi zijn om in de top vijf te eindigen en zo de nacompetitie te halen.” Het zou ook zo maar het laatste seizoen kunnen zijn voor Van der Horst in de Nieuwegeinse hoofdmacht. Deze maand wordt hij vader, afgelopen seizoen werd hij geregeld gekweld door blessures. ,,Ik denk nog wel twee jaar mee te kunnen, maar als ik weer last krijg van blessures, weet ik niet of ik nog wel achter die uitspraak sta.”