Berry de Groot bewaakt het evenwicht bij Rijsoord

0
93

Berry de Groot (31) heeft zijn eerste prijs dit seizoen al binnen: de Rijsoord-middenvelder wordt in april voor de eerste keer vader. “Dat wordt iets nieuws.” Ook met Rijsoord is hij begonnen aan een nieuw project.

De wegen van Rijsoord en trainer Gijs Zwaan scheidden afgelopen zomer na zes seizoenen. Mede daardoor was het aantal mutaties bij de Kraaien wat hoger dan in andere jaren. “Het is daarom nog wat zoeken naar de juiste balans in het elftal”, zegt De Groot, die werkzaam is als accountmanager bij Canon, waar hij probeert zoveel mogelijk printers te verkopen.

Op het Rijsoordse middenveld maakt hij meters in dienst vanhet elftal. “We spelen wel iets anders dan vorig seizoen”, geeft hij aan. Hoe precies wil hij niet zeggen. “Ik ga de concurrenten niet wijzer maken dan ze al zijn. Ze merken het vanzelf wel hoe we spelen.”

Van De Groot wordt verwacht dat hij het evenwicht bewaakt en bij balverlies de tegenaanval snel onschadelijk maakt. Bij balbezit vormt hij de brug naar de aanval. “Het is een mooie plaats hoor. Het is een positie met veel verantwoordelijkheid, maar dat ligt me wel.

Met zijn 31 jaar voelt hij zich ook oud genoeg om die verantwoordelijkheid binnen en buiten het veld te nemen. “Ik probeer de jongere spelers altijd zo goed mogelijk te helpen. Dat doe ik op een positieve manier. Iemand afbranden na een slechte pass zie je mij niet doen. Ik vind het belangrijk dat we een eenheid blijven in het veld en blijven vechten voor een goed resultaat. In dat opzicht voel ik me wel een verlengstuk van de trainer.”

Hij voelt zich inmiddels ook ‘Rijsoorder’. “Dat mag ook wel, hé. Dit is mijn vijfde seizoen hier. Dit is een prima club. Dorps, maar dan in de goede zin van het woord. De supporters zijn hondstrouw. Natuurlijk zijn ze ook wel eens kritisch als we niet goed hebben gespeeld, maar dat hoort erbij. Maar ze geven je altijd een hand na afloop. Ze steunen je altijd. Ik voel me echt gewaardeerd hier.”

Vandaar dat de kans groot is dat Rijsoord na HVO (Vlaardingen), Zwaluwen, Deltasport en Sliedrecht zijn laatste club wordt. “Waarom zou ik verkassen als ik het hier naar mijn zin heb? De club is goed voor me, we hebben een hechte en gezellige spelersgroep en het niveau is ook goed.”

Hij lag niet nachten wakker van de degradatie uit de hoofdklasse afgelopen seizoen. “Begrijp me goed, ik had me met Rijsoord liever gehandhaafd, maar we kwamen nou eenmaal net tekort. We begonnen uitstekend. In de winterstop stonden we keurig in de middenmoot. We hielden in zes wedstrijden de nul. Maar je speelt natuurlijk niet tegen de eerste de beste clubs.”

Het voordeel van de degradatie is dat De Groot met Rijsoord weer veel derby’s in de eerste klasse mag afwerken. Die tegen RVVH steekt er bovenuit, maar met Heinenoord, Poortugaal en mindere mate Brielle staan er meer duels op het programma die op de fiets bezocht kunnen worden. De Groot: “Het zijn aansprekende wedstrijden, voor toeschouwers en spelers. Ik speel zelf ook liever voor vijfhonderd dan voor tweehonderd man.” Rijsoord hoeft niet bang te zijn dat zijn aanstaande vaderschap hem doet besluiten te stoppen met selectievoetbal. “Het leven houdt niet op als die kleine er straks is. Ik wil eigenlijk zo lang mogelijk doorgaan. Aan een lager elftal moet ik echt niet denken.