Bergambacht zit bij Dieks Potuyt in het lijf

0
204
bergambacht-dieks-potuyt

VV Bergambacht vierde deze maand het 90-jarig jubileum. Dieks Potuyt zit, als vanzelfsprekend, in de jubileumcommissie. Het erelid (63) heeft Bergambacht in het lijf. “Iets half doen is niks voor mij.”

Potuyt heeft voor de foto zijn bijna gehele familie opgetrommeld. Oudste zoon Patrick onderbreekt er zelfs een trainingsloop van 32 kilometer voor – hij bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam – tweede zoon Jordi is er met de jongste kleindochter van een paar weken. Potuyt is een familieman en samen met zijn twee zoons poseert hij voor zijn lijstenmakerij en atelier Lijst in Beeld K5 op de Haven in Schoonhoven.

Potuyt heeft ook nog een dochter, Chantal. “Haar zoon, onze oudste kleinzoon, speelt bij de JO8 van Ammerstol. Ik sta regelmatig om half negen op zaterdag langs de lijn. Ik vind dat prachtig.”
Prachtig vindt hij het ook dat Bergambacht in aanloop naar het nieuwe seizoen zijn jubileumwedstrijd speelt tegen Sparta. De Kasteelclub komt op vrijdag 7 juli naar sportpark Hofkamp. “We hebben hier in mei 2005 AZ gehad. Toen stonden de mensen rijen dik langs de kant. Sparta leeft, we hebben er hoge verwachtingen van.”
Potuyt, die net als bij het 60-jarig jubileum lid is van de jubileumcommissie, is sowieso trots op het mooie programma. Zelf heeft hij zich, met zoon Jordi, bezig gehouden met werven van sponsors en de speciale jubileumloterij. “We hebben mooie prijzen. De hoofdprijs is een e-bike, maar er kan ook een televisie worden gewonnen.”
Potuyt is al 52 jaar verbonden aan Bergambacht. Naast speler was hij er jeugdleider, scheidsrechter en 25 jaar bestuurslid algemene zaken waarvan vijf jaar vice-voorzitter. Altijd bulkend van energie. Waar andere vrijwilligers jammer genoeg na verloop van tijd afhaakten, bleef het blauwzwarte hart van de inwoner van Bergambacht altijd kloppen, naast zijn drukke ondernemerschap.

“Wij woonden vroeger in Rotterdam, waar ik speelde voor Progress”, vertelt Potuyt, met een plakboek aan herinneringen in zijn hand. “Progress was de bedrijfsvoetbalclub van Unilever, waar mijn vader werkte. Het complex was op Varkenoord, op de plek waar zijn de sterren van zijn favoriete club Feyenoord nu dagelijks trainen. Op mijn tiende de zijn we verhuisd naar Bergambacht. Mijn ouders konden hier een huis kopen. Zo ben ik bij VV Bergambacht terecht gekomen.”
Potuyt maakte naam als spits en haalde in zijn jeugdjaren het Goudse jeugdelftal. Hij speelde voor het eerste zondagelftal en scoorde, ondanks zijn geringe gestalte, regelmatig. “Ik was best handig, technisch en snel”, zegt hij terwijl hij op een krantenknipsel wijst van derby tussen het nu ook 90-jarige Stolwijk en Bergambacht. “Ik scoorde in die wedstrijd drie keer. We stonden 3-0 achter en ik maakte in het laatste kwartier tijd drie treffers. Erna raakte ik ook nog de paal.”
Een zware knieblessure maakte een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan in de hoofdmacht. “Ik heb nog tot mijn 27ste gespeeld in het eerste, maar de laatste twee jaar was het tobben. Ik heb wel tot mijn 35ste gezaalvoetbald bij SPV’81.”

Hij voetbalde tot zijn veertigste in een lager elftal. Hij laat een foto zien van het vierde elftal. “Dat was ook een mooie tijd, al vergeet ik nooit meer dat we thuis een vriendschappelijke wedstrijd speelden tegen Nieuwerkerk. Net na de wedstrijd kreeg Adri Kol, ook een oud-eerste elftalspeler een hartstilstand. Wij, de mensen van Nieuwerkerk hebben er alles aan gedaan om hem te reanimeren, maar het mocht niet baten. Hij was niet meer te redden. Dat is een wond die nooit dichtgaat. Als ik er aan terugdenk krijg ik weer tranen in mijn ogen.”

Het typeert ook de persoon die Potuyt is: betrokken, bevlogen en altijd het beste willen doen voor zijn club. “Toen Jordi net was geboren heb ik even wat minder gedaan, maar in al die andere jaren ben ik altijd actief geweest op de club. Toen die jongens gingen voetballen, ging ik mee. Een trainer zat niet in mij, ik was en ben meer van het organiseren en dingen regelen.”
Hij vertelt trots dat zowel Patrick als Jordi net als hij in het eerste elftal speelden. “Ik ben net voor corona gestopt als bestuurslid. Er is ook een tijd om plaats te maken. Ik heb me altijd veel beziggehouden met sponsoring, communicatie en pr. Mijn opvolger is een goede, dat is Jordi. We zijn nu druk met het jubileum, zo zal er altijd wel iets zijn waar ik voor nodig ben.”

Klik op v.v. Bergambacht voor de laatste artikelen over de club.
Klik op v.v. Bergambacht voor meer informatie over de club.