Beek Vooruit zet uitroepteken achter vrouwenafdeling

0
147

Beek Vooruit zet in op het vrouwenvoetbal. De club wil de meisjes en dames uit de schaduw trekken, want dat is nog altijd nodig. De droom is een volledige jeugdafdeling, van jong tot oud. “We kunnen nog veel stappen zetten.”

Clubman Steven Verstraeten is net als voor de keepers ook verantwoordelijk voor het damesvoetbal bij Beek Vooruit. De vader van een fanatiek voetballende dochter organiseert onder meer vriendinnendagen. “Bij de laatste vriendinnendag, de tweede editie, waren er zestig speelsters aanwezig, van wie een groot deel al lid was. Daarna hebben we negen nieuwe aanmeldingen ontvangen, dat is toch netjes: daarmee kunnen we een nieuw jeugdteam opzetten volgend seizoen.”

Beek Vooruit heeft nu nog geen volledige jeugdafdeling voor de meisjes. De meisjes onder 11 jaar spelen nog bij de jongens. Dat vindt Verstraeten echter niet zo’n probleem, aangezien het verschil tussen jongens en meisjes bij de jongste jeugd nog niet zo groot is. Vanaf 14 jaar wil Beek Vooruit deze voetbalsters samen in een meisjesteam indelen. “Maar speelsters die heel talentvol zijn, krijgen de mogelijkheid om langer bij de jongens te spelen. Voor ons is de individuele ontwikkeling namelijk het allerbelangrijkste.” Maar hij zou wel graag een MO11, MO13, MO15, MO17 en MO19 hebben, zodat er een goede doorstroming ontstaat naar het eerste vrouwenteam. “Dat is echter zo makkelijk nog niet. Volgend jaar hebben we waarschijnlijk geen MO19. Wij krijgen voornamelijk meisjes uit Prinsenbeek, hoewel iedereen bij de club welkom is, en hebben een hockeyvereniging naast ons, waar meisjes nog altijd eerder voor kiezen. Maar zolang ze maar sporten, vind ik het allang prima.”

Beek Vooruit heeft al wel enkele pareltjes in de jeugd rondlopen. In de onder 15 speelt Kris van Vliet, een talentvolle jongedame die het zelfs tot de laatste 22 van Oranje onder 14 jaar heeft geschopt. Het nadeel voor Beek Vooruit is echter dat clubs uit de omgeving op dat soort talenten loeren. “We raakten al eens een speelster kwijt aan Unitas’30 en aan DIA. Dat is jammer, die clubs lobbyen echt bij die meisjes. Maar het is ook een compliment voor onze opleiding natuurlijk. De deur staat altijd weer voor deze speelsters open bij Beek Vooruit.”

Het gaat de goede kant op. Bij de Vrouwen 1, MO15 en MO13 lopen volgend seizoen allemaal gediplomeerde trainers rond. Verstraeten denkt dat Beek Vooruit qua niveau zeker nog stappen kan zetten. De Vrouwen 1 speelt in de vierde klasse, de meeste jeugd in de tweede klasse.  “Maar ik hoop vooral dat het vrouwenvoetbal wat serieuzer wordt genomen. Dat ze bij Voetbal Inside zo denigrerend over het vrouwenvoetbal spreken, werkt natuurlijk niet mee. Intern merk ik die houding ook nog wel. Wat ik daaraan kan doen? De tijd nemen om met die mensen in gesprek te gaan. Het EK van twee jaar geleden helpt daarbij. Dat niveau wat de Nederlandse dames toen hebben laten zien, hebben Gijp en Derksen nooit gehaald.”