Basis voor het nieuwe seizoen is er al voor FC Dordrecht

0
176

Terwijl de amateurclubs nog in de afronding van hun seizoen 2021-2022 verkeerden, begon FC Dordrecht al aan de voorbereiding van de aanstaande voetbaljaargang. Met een ongekend aantal spelers tijdens de eerste trainingssessie, veel bekende gezichten en vertrouwen op basis van het eerste deel van dit kalenderjaar dat het fundament voor wat komen gaat moet vormen.

XtraParts_251875_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021DORDRECHT – Alsof er geen break van enkele weken is geweest, meldde de selectie van FC Dordrecht zich op maandag 13 juni voor de eerste trainingssessie op weg naar het nieuw seizoen. Met enige vertraging dat wel, want het geplande tijdstip van half elf waarop de eerste preparatiesessie zou plaatsvinden werd niet gehaald. Maar na doelman Liam Bossin volgden de andere spelers al snel.

Wat meteen opviel bij de eerste training, was het grote aantal spelers dat op het veld naast het Riwal Hoogwerkers Stadion stond. Met alleen Mathis Suray in de ‘gym’, vanwege het herstel van een lichte blessure, bivakkeerden liefst 26 spelers tussen de lijnen. Een ongekend aantal bij een club die de voorgaande seizoenen met een vaak kleine spelersgroep aan de voorbereiding begon. Waarbij veel testspelers voor extra body in de duidelijk nog incomplete selectie zorgden.

Visie

Het beeld tijdens de eerste training van een grote groep is niet alleen een duidelijk ander beeld dan de voorgaande jaren, maar past ook in de filosofie die de club heeft uitgerold in het afgelopen jaar. Energie Dordt is de beleidsmatige koers, die de toekomst van het betaalde voetbal in Dordrecht moet verzekeren. Daarin past een duidelijke visie ook op spelersgebied. Vorig jaar werden veel spelers voor een langere periode vastgelegd. Niet alleen voor de continuïteit, maar ook bij een eventuele verkoop een transfersom te bedingen.

In vergelijking met het vorig seizoen ontbraken Christian Conteh (teruggekeerd naar Feyenoord), Ersin Zehir (toch niet langer gehuurd) en de Spaanse middenvelder Pascu als meest prominente spelers uit de toenmalige selectie. Nieuw was spits Pepijn Doesburg, die is overgekomen van Jong Sparta. De tweede aanwinst, Benjamin Reemst, ontbrak nog op het appel. Wel present zijn de keepers Sam Pak en Owen van der Vlag, die na het vertrek van Joey Koorevaar mogen proberen een contract af te dwingen. Een nieuw gezicht is ook Levi de Wilde, die als amateurspeler aan de selectie is toegevoegd en die een verleden heeft bij SC Heerenveen. En vier spelers uit de eigen jeugdopleiding hebben van trainer Michele Santoni de mogelijkheid gekregen om mee te trainen.

SlagerijGelderblom_251966_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021Wakker

De dag werd echter begonnen met een terugblik op het afgelopen seizoen dat zich kenmerkte door twee totaal verschillende helften: het gedeelte voor de winterstop, waarin de punten uitermate schaars waren, en het gedeelte na de winterstop met prima resultaten en een opmars op de ranglijst. ,,Het was goed om die terugblik/analyse te doen’’, gaf Toine van Huizen, vorig seizoen de aanvoerder van FC Dordrecht aan. ,,Want we beginnen nu niet op nul. Het is goed om te beseffen welke ontwikkeling we met elkaar doorgemaakt hebben en wat we hebben gedaan om tot het punt te komen waar we afgelopen seizoen geëindigd zijn. We moeten weer wakker geschud zijn en weten weer waar we vandaan zijn gekomen. Waar we nu staan, dat vind ik lastig om te zeggen. Maar je zag op de eerste training al vastigheden.’’

Terwijl de spelers van FC Dordrecht aan hun kortstondige reces bezig waren, voltrokken zich de beslissingen in de eredivisie. Met de instromende degradanten Heracles, PEC Zwolle en Willem II is de Keuken Kampioen Divisie er bepaald niet zwakker op geworden. ,,Ik heb met veel interesse de ontknoping gevolgd. Ja, ik durf wel te stellen dat we in een soort van ‘eredivisie light’ gaan spelen als je ziet welke clubs we gaan treffen. Wel een mooie uitdaging natuurlijk’’, schetste Van Huizen, die zich bij de eerste training bijzonder fit en gretig toonde.

Michel-santoni-fc-dordrecht
Voordeel

Voor trainer Michele Sanoni van FC Dordrecht is de situatie compleet anders dan twaalf maanden geleden. Toen werd hij verondersteld bij zijn aantreden om een team te formeren uit een karrenvracht aan nieuwe spelers. ,,Dat stadium slaan we nu over, de basis is gelegd en daar gaan we op voortborduren’’, legde de oefenmeester uit, die de hoop uitsprak dat er niet veel in zijn selectie gaat veranderen. ,,Ik verwacht zelf dat spits Stijn Meijer niet vertrekt, omdat hij nog wat stappen moet maken. Voor Jacky Donkor en Liam Bossin is het ook afwachten, maar zo werkt het nou eenmaal in de voetballerij. Ten opzichte van andere clubs, die veel meer te besteden hebben dan wij en veel spelers zullen halen, hebben we wel een voordeel. Wij hebben een spelersgroep van wie de meeste spelers inmiddels prima op elkaar ingespeeld zijn. Het team staat, daar waar andere clubs nog op zoek moeten naar wie het beste met wie speelt. Wij zijn blij met de aanwinsten die we hebben. Pepijn is een beloftevolle spits, Benjamin is een middenvelder die veel risico in zijn spel legt. Ik vind het nu nog lastig om te zeggen waar we straks kunnen gaan eindigen, want er kan nog veel gebeuren. Maar het uitgangspunt moet zijn dat de tegenstanders bang zullen zijn als ze tegen ons spelen in een hele sterke competitie. Ja, de competitie is sterk maar vergeet niet dat enkele jaren geleden FC Twente en Sparta ook nog op ons niveau speelden. Dat waren toch ook clubs met een naam.’’

Klik op FC Dordrecht voor meer artikelen over de club.
Klik op FC Dordrecht voor meer informatie over de club.