‘Barcelona staat nog op ons verlanglijstje’

0
226
Rood Wit

Toen ze heel wat jaren geleden bij Rood Wit eens iets anders wilden organiseren dan ze gewend waren, hadden ze acht edities later ook niet verwacht dat het O10-toernooi zo’n groot succes zou worden. Want met aanmeldingen van over de hele wereld, overtreffen Johan Wagtmans en zijn team zich ieder jaar weer. “Ineens meldden Juventus en Liverpool zich aan…”

De voormalig voorzitter van de club, weet het nog goed. “We zochten iets om de aantrekkingskracht in de regio te vergroten, zowel qua leden als inkomsten.” En dus moesten ze bij Rood Wit destijds iets anders organiseren, dan ze gewend waren. “Een ‘normaal’ toernooi loopt niet meer, dus hadden we het idee van een internationaal toernooi. Het begon met één dag, maar is inmiddels een gigantisch succes geworden.” Voorlopig houdt het ook niet op, weet Wagtmans (62). “Het groeit en groeit. In kwaliteit én kwantiteit.”

Hoog niveau

Want ook dit jaar, het toernooi wordt gehouden op zaterdag 1 en zondag 2 juni, voelt het deelnemersveld aan als een soort Champions League. Met ploegen als Chelsea, Atletico Madrid, AC Milan, Liverpool en Ajax, zijn de grootste clubs van de wereld opnieuw vertegenwoordigd. Met de daarbij de opvallende verschijning van een aantal amateurclubs. “Dat maakt dit toernooi uniek, ook omdat we een voorronde spelen. Dat spelertjes denken: Ik moet naar Rood Wit, want dan kan ik tegen AC Milan spelen.” Daarnaast maken ook Dongen en DVO’60 hun opwachting, net als het TechnoSelect Talents team. Een sponsorteam, samengesteld op basis van een selectiedag. “Die hebben we net achter de rug. Als je dan ziet hoe trots en blij die gasten zijn, dat vind ik schitterend.” Het zegt veel over de status van het toernooi. “Al bij de eerste editie, meldden ineens Juventus en Liverpool zich aan. Dan gaat het lopen. En nu, kunnen we gewoon kiezen.” Met hem dus als voorzitter van het toernooi. Al doen ze het vooral allemaal samen, benadrukt Wagtmans. “Een beetje de overkoepelende ‘helikopterview’. We regelen alles, van de clubs, tot aan de hotels en de logistiek.” Samen met natuurlijk de beveiliging. “De kwaliteit van onze organisatie is zó hoog, dat maak je niet vaak mee. Alles wordt voor ze gedaan.” Maar dat kan hij dus zeker niet alleen. “Onze kerngroep van vrijwilligers bestaat uit een mannetje of zestien, in totaal helpen er misschien wel honderd man mee.” En niet voor niks. “Het niveau van de teams is ontzettend hoog. Laatst kregen we een compliment van Ajax: ‘We moeten met betere spelers gaan komen’.”

Overtreffen

Ook buiten het veld, leggen ze de lat bij Rood Wit hoog. “Op zaterdag en zondag hebben we een avondprogramma, vol met artiesten. Ook dat groeit ieder jaar.” Toch blijft voor Wagtmans natuurlijk het voetballende gedeelte, het leukste om te zien. “Het fanatisme. Als je dan die lach op hun gezichtjes ziet en de ouders zijn trots, dat geeft mij de voldoening.” En dat begint eigenlijk met de opening, vertelt hij. “Dan staan die 24 teams tegenover je, vol met fanatieke kinderen en een paar duizend man eromheen. Dat is toch prachtig?” Net als de velden overigens. “Die zijn glad als een aal. Alles staat altijd spic en span klaar, dan ben ik trots op onze vrijwilligers.” Toch blijft er voor het team, altijd ruimte voor verbetering. “Ieder jaar overtreffen we onszelf weer, daar streven we iedere keer weer naar! Daarom zijn we zo kritisch op onszelf. Qua kwaliteit kunnen we nog altijd groeien, de maximale capaciteit voor ons complex hebben we al wel bereikt. We maken nu natuurlijk ook al gebruik van allerlei tenten.” Soms moet de inwoner van Sint-Willebrord zichzelf ook wel even in zijn arm knijpen. “We hadden nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden, tegenwoordig meldt bijna iedere club zich aan.” Op eentje na dan. “We hebben Atletico Madrid en Real Madrid gehad, Barcelona is nog niet gelukt. Die staat nog op ons verlanglijstje!”

Klik op Rood-Wit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Rood-Wit voor meer informatie over de club.