Baardwijk-jeugd helpt klein stapje mee in strijd tegen tekort aan scheidsrechters

0
136

Het scheidsrechterstekort in het amateurvoetbal is een onderwerp dat de laatste tijd met regelmaat onderwerp van gesprek is. In 2016 waren er nog zo’n 34.000 scheidsrechters, dat zijn er nu nog ruim 30.000. Structureel komt het amateurvoetbal nu tussen de 1.000 en 1.500 arbiters tekort om alle wedstrijden in een weekend in goede banen te leiden. Er is een campagne gestart om voetballiefhebbers aan te sporen scheidsrechter te worden. Bij Baardwijk zijn ze blij dat voor die campagne al drie jeugdspelers een scheidsrechterscursus overtuigend succesvol hadden afgerond.

mandemakers banner

WAALWIJK – “Deels het resultaat van anderhalf jaar corona, waarin scheidsrechters wel uitstroomden, maar niet binnenkwamen, omdat het fysiek volgen van lessen hiervoor niet was toegestaan, en deels het gebrek aan beleid bij clubbesturen voor het werven, opleiden en begeleiden van scheidsrechters, want daar begint het, iedere KNVB-official is als clubscheids begonnen”, schreef Jan Dirk van der Zee, directeur Amateurvoetbal, eerder in een column.

Voetballers kiezen er zelf meestal niet voor om te gaan fluiten als ze nog op een redelijk niveau kunnen spelen. Werner ter Avest, hoofd arbitrage- en bestuurszaken bij de KNVB, hoopt toch dat ook voetballers uiteindelijk de fluit oppakken. “Clubtrainers zouden veel meer bij de selectie van scheidsrechters betrokken moeten worden door talent eruit te pikken. Zij kunnen invloed uitoefenen op spelers en met ze meedenken of het een geschikte rol voor ze kan zijn.”

Nog mooier is het als jonge jongens of meisjes al vroeg beginnen met fluiten. Daarom kunnen ze bij Baardwijk ook meer dan tevreden zijn dat drie jeugdspelers tijdens de eerste seizoenshelft het certificaat ‘Spelbegeleider -Pupillenscheidsrechter’ hebben behaald. Volgens de vereniging zijn ze al een tijdje niet meer weg te denken op de vroege zaterdagochtend. “Ze begeleiden al een behoorlijk tijdje de pupillenwedstrijdjes bij Baardwijk.”

Felicitaties gingen er vanuit de club dan ook zeker naar het drietal. “Baardwijk is trots op jullie”, klinkt het vanuit de bestuurskamer.

Er zijn veel verschillende opleidingen, spelbegeleider/pupillenscheidsrechter is er dus één van. Om te zorgen dat je als scheidsrechter bijdraagt aan een sportief en eerlijk verloop van de wedstrijd. Dat zorgt voor meer plezier voor iedereen. De opleiding is volgens het principe ‘blended learning’. je leert tijdens de cursusavonden, in de praktijk en door middel van een app op je telefoon of tablet. Het opleidingsdeel van de cursus bestaat uit 2 theoretische bijeenkomsten van 2,5 uur. Het ervaringsdeel, tussen de beide bijeenkomsten, bestaat uit 2 stagewedstrijden bij jouw eigen vereniging.

Bij de KNVB hopen ze dat er meer mensen zich aanmelden. Want de drie jeugdspelers die zo goed bezig zijn bij Baardwijk, doen dat niet alleen voor de jongste jeugd die speelt op Sportpark Olympia. Maar ook voor alle tegenstanders die wekelijks op de velden aan de Akkerlaan komen!

Klik hier voor meer informatie over Baardwijk

Klik hier voor meer artikelen over Baardwijk