ASWH verslaat koploper Urk met duidelijke cijfers

Zaterdag kreeg ASWH bezoek van de koploper in de derde divisie, Urk. De ploeg van trainer Sjoerd van der Waal zette de lijstaanvoerder op sportpark Schildman met duidelijke cijfers opzij (3-0). De overwinning voor de Ambachters was terecht en viel gezien de kansenverhouding misschien zelfs nog wat mager uit. ASWH legde de basis voor de zege in de eerste helft, waarin een 2-0 voorsprong werd genomen. Na rust probeerde Urk op basis van opportunistisch voetbal nog terug in de wedstrijd te komen. Het bleef lang spannend, omdat ASWH naliet het duel al eerder te beslissen. Pas in de slotfase viel de bevrijdende derde treffer en konden de Ambachters voor het eerst na de openingswedstrijd weer een driepunter bejubelen. Door dit resultaat blijft ASWH meedraaien in de subtop, al is het natuurlijk nog vroeg in de competitie.

Trainer Van der Waal koos ook tegen Urk voor dezelfde spelers als in voorgaande duels. Alleen in het doel had hij een wijziging doorgevoerd. Nadat beide keepers twee competitiewedstrijden de kans hadden gekregen, hakte de trainer donderdagavond de knoop door. De keuze voor de positie onder de lat viel op Stefan Kok. Hij keerde daarmee terug in het elftal, dat voor de rest dus onveranderd bleef. Behalve de al langer geblesseerde spelers ontbrak ook Samuel van der Velden met een blessure in de wedstrijdselectie. Daarom was Ousmane Souare, normaal actief in Onder 23, toegevoegd aan de groep. Hij speelde in de voorbereiding overigens al vaker mee.

De verrassende koploper Urk had duidelijk vertrouwen getankt in de eerste vier duels. De gasten durfden al vanaf de start de aanval te zoeken op sportpark Schildman, zonder daar overigens gevaarlijk mee te worden. ASWH was aanvankelijk eveneens nog zoekende naar de juiste afstemming, want enkele kansrijke aanvalsopzetten smoorden in de eindfase. Zo ging het eerste kwartier voorbij zonder noemenswaardige kansen, maar kort daarna was het bij de eerste goede aanval wel meteen raak. Mirac Akdeniz onderschepte de bal in de opbouw van Urk en lanceerde Mohamed el Kharbachi. Met een slimme lichaamsbeweging zorgde de topscorer van ASWH er voor dat de keeper uitgespeeld werd, waarna hij goed het overzicht bewaarde en de meegelopen Yassin Ouja bediende. De nummer tien van ASWH schoot vervolgens keurig raak en zette ASWH al binnen twintig minuten op voorsprong: 1-0.

Urk antwoordde met een dreigende aanval over de linkerflank, maar gelukkig ging de scherpe voorzet voor het doel langs zonder dat iemand er een voet tegenaan kon zetten. Later had Urk nog wel een of twee van die momenten, maar over de hele linie kwam het meeste gevaar toch echt van ASWH. Een snelle uitbraak met Yassin Ouja eindigde in een schot over het doel en later zocht ook Stefan Watson na een goede aanval het doel net te hoog. Dé kans op een tweede treffer ontstond na een fraaie dieptepass van Yassin Ouja, waarmee hij Lester Pires lanceerde. De spits koos echter in een gulle bui voor een balletje breed op Mirac Akdeniz, maar bereikte zijn teamgenoot daarmee niet. Achteraf gezien had Pires het hier beter zelf kunnen proberen.

Zes minuten voor rust zette de aanvalsleider zichzelf echter toch als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. Opnieuw was Yassin Ouja betrokken bij de combinatie die de 2-0 inleidde. De creatieve middenvelder vond in het strafschopgebied van Urk de ruimte om Jay Brand aan te spelen, waarna de rechtsback meteen een slimme steekbal gaf op Lester Pires. De spits haalde uit en schoof de 2-0 binnen. Die stand hielden de Ambachters vast tot aan het rustsignaal. Een terechte voorsprong voor ASWH, dat misschien wel vaker had kunnen scoren.

De trainer van Urk nam in de rust geen halve maatregelen. Hij bracht liefst drie nieuwe spelers binnen de lijnen en schakelde bovendien over op een zeer offensieve tactiek, waarbij op basis van opportunistisch voetbal het doel van ASWH werd gezocht. Een van de invallers, Andreas Gnodde, zorgde voor de eerste dreiging, maar zijn kopbal werd keurig gestopt door Stefan Kok. Door de speelwijze van de bezoekers ontstond ruimte voor ASWH om in de omschakeling toe te slaan. De kansen kwamen er ook zeker, maar een goal leverde het nog niet op. Doelman Richard Strijker voorkwam een treffer van Jay Brand, door de poging van de door Wout Neelen gelanceerde Dordtenaar te stoppen. De goalie keerde ook een inzet van Yassin Ouja en kreeg even later hulp van de lat bij een schot van wederom Ouja.

Met Brandon Robinson voor de licht geblesseerde Mohamed el Kharbachi bracht Van der Waal nog een speler in de ploeg die wel raad weet met een omschakeling. Kort nadat een treffer van Urk werd geannuleerd wegens buitenspel, wisselde Van der Waal voor de tweede keer. Grad Damen kwam voor Mirac Akdeniz. Iets meer controle dus, maar ook een extra speler die met dieptepasses de snelle voorwaartsen kon lanceren. Een logisch antwoord op het spel van Urk, dat het wel probeerde, maar niet vaak echt gevaarlijk werd. Bovendien was Stefan Kok attent als het nodig was, bijvoorbeeld door in twee instanties een kopbal van Andreas Gnodde te keren.

De tijd tikte verder in Ambachts voordeel, maar met de duels tegen Volendam en FC Rijnvogels in het achterhoofd durfde niemand al te vroeg te denken dat de buit binnen was. Dat was pas het geval toen de 3-0 viel. Yassin Ouja was andermaal betrokken bij de voorbereiding van dit doelpunt. Zijn pass bereikte Brandon Robinson, die aan een actie in het strafschopgebied begon en de bal teruglegde op Lester Pires. Die tekende voor zijn tweede en ASWH’s derde van de middag, waarmee de wedstrijd wel beslist was. In de resterende tijd mocht Ousmane Souare nog zijn officiële debuut maken en kwam ook Jano Vanderbos nog in het veld.

Urk had het inmiddels wel opgegeven en dus speelde ASWH het duel rustig uit tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Nelissen. Een prima overwinning op de ploeg die voor aanvang van de speelronde nog de lijstaanvoerder in de derde divisie was en nog niet had verloren. Het resultaat is uiteraard ook goed voor het vertrouwen, na enkele tegenvallers in voorgaande wedstrijden. Door de zege steeg ASWH naar de zesde plaats, één plek onder de tegenstander van volgende week. Dat is namelijk regiogenoot Barendrecht, dus ASWH mag zich gaan voorbereiden op een ongetwijfeld mooie derby.

ASWH – Urk 3-0 (2-0)
18. 1-0 Yassin Ouja 39. 2-0 Lester Pires 86. 3-0 Lester Pires
Scheidsrechter: Jules Nelissen

ASWH: Stefan Kok; Jay Brand, Edon Fetahi, Jair Oosterlen, Stefan Watson; Wout Neelen, Niek den Heeten (87. Jano Vanderbos); Yassin Ouja (87. Ousmane Souare), Mirac Akdeniz (66. Grad Damen), Mohamed el Kharbachi (59. Brandon Robinson); Lester Pires

Urk: Richard Strijker; Iede Nentjes, Johannes Schrijver, Iede den Dulk, Riekelt-Jan Brands; Riekelt Nentjes (46. Andreas Gnodde), Lucas Nagel (46. Pieter Brands), Jan Ras; Lucas Schraal (75. Joël Tol), Klaas Romkes (46. Hessel Snoek), Lucas Tol (65. Fokke Willem Hoekstra)

Mikki

Een fotoreportage van dit duel is te zien op www.phsfoto.nl

Bron: ASWH

Klik op ASWH voor de laatste artikelen over de club.
Klik op ASWH voor meer informatie over de club.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.