ASWH knokt zich naar derbywinst tegen Capelle

0
324
ASWH_Capelle_PHS

ASWH heeft zaterdagmiddag goede zaken gedaan in de vierde divisie B. De Ambachters klopten titelkandidaat Capelle op een tropisch sportpark Schildman na een spannende derby (1-0). De ploeg gaf trainer Roy Brinkman met de zege op zijn oude club dus een mooi verjaardagscadeau.

ASWH boekte de overwinning vooral op basis van een portie strijdlust. Voor rust was Capelle dreigender, zonder dat de gasten echt grote kansen kregen. In de tweede helft was ASWH gevaarlijker en dat leverde een voorsprong op. Vervolgens hielden de Ambachters stand en omdat zij zelf verzuimden de wedstrijd te beslissen, bleef het tot ver in de extra tijd spannend. Daarna mocht ASWH juichen. Met de driepunter werd de goede competitiestart dus doorgetrokken.

Voor het eerst in jaren stond de derby tussen ASWH en Capelle weer eens in competitieverband op het programma. Trainer Roy Brinkman gaf voor deze wedstrijd het vertrouwen aan dezelfde spelers die een week eerder van DSO wonnen. Alleen in het doel een wijziging. Alejandro Platero Bustos was hersteld na ziekte en dus maakte de jonge Dordtenaar zijn officiële debuut onder de lat. Gerard van der Borst was daardoor weer gewoon keeperstrainer, Twan Bakker zat als reserve op de bank.

Tevens debuteerden nieuwkomers Wadie Daouameur en Lovette Ofori in de wedstrijdselectie. Denzley Griët was wegens ziekte niet van de partij, Jeffrey Verkerk en Jessy Hommersom keken nog altijd geblesseerd toe. Bij Capelle, getraind door voormalig ASWH’er Ronald Ermes, ontbraken de spelers met een verleden bij de Ambachtse vereniging. Lars Bosscha en Aytaç Asim Metin maakten dus geen rentree op sportpark Schildman.

Onder zeer zomerse omstandigheden werd afgetrapt. Het warme weer had duidelijk invloed op het spel van beide teams. Vooral ASWH was in balbezit bij vlagen slordig. Sommige passes kwamen nergens terecht of eindigden bij de tegenstander. Daar stelde de ploeg wel veel energie en werklust tegenover. Capelle had meer balbezit en zorgde daarmee wel voor dreiging, maar doelman Alejandro Platero Bustos hoefde eigenlijk maar zelden in actie te komen. Pogingen van Jawad Bellahsan en Bram van Eijk eindigden bijvoorbeeld ver boven het doel.

Trainer Roy Brinkman moest wel al vroeg in de wedstrijd voor het eerst wisselen. Jesaja Dias werd met geel bekeurd en dat vormde een risico tegen de behendige vleugelaanvallers van Capelle. Stefan Watson kwam halverwege de eerste helft voor hem in de ploeg. Gaandeweg kwam de wedstrijd al meer in evenwicht. ASWH kon aanvallend echter nog niet echt een vuist maken. Een kopbal van Sam van Veen, gevangen door doelman Marc van Splunter, was het voornaamste wapenfeit. In de slotfase van de eerste helft ontstond er nog een kans voor Capelle-aanvaller Jawad Bellahsan. Zijn schot werd echter keurig gestopt door Alejandro Platero Bustos en dus stond het halverwege nog 0-0.

Zoals vaak in het voetbal kunnen speelhelften nogal van elkaar verschillen. Dat was ook nu het geval. Met Wout Neelen en Lovette Ofori in de ploeg voor Sam van Veen en Jari Bendt begon ASWH aan de tweede helft. Daarin waren de eerste twee doelpogingen nog wel van de bezoekers, maar beide keren voorkwam Alejandro Platero Bustos met een redding een tegengoal. ASWH werd echter sterker en drong nu zelf ook aan. Een goede aanval eindigde met een schot van Stefan Watson, maar dat werd gekeerd door doelman Van Splunter. De aanval liep echter door en er volgde nog een tweede poging door Lovette Ofori. Opnieuw lag de doelman in de weg.

Kort na het uur mocht ASWH wel juichen. Bradley Tuinfort bediende Lovette Ofori, maar diens schot mislukte. De bal kwam echter terecht bij Edon Fetahi en die liet het speeltuig vallen voor de doorgelopen Lovette Ofori. Met een droge knal schoot de debutant de 1-0 binnen. Een mooie opsteker voor ASWH, dat in die tweede helft per saldo ook gewoon gevaarlijker was dan Capelle. De bezoekers moesten natuurlijk reageren, waardoor er meer ruimte ontstond in de omschakeling. Dat speelde ASWH niet altijd even goed uit in de eindfase, waardoor het spannend bleef.

Capelle had inmiddels de kopsterke spits Dennis van der Heijden ingebracht en daar reageerde trainer Brinkman op door Luis Pedro aan de achterhoede toe te voegen. De ervaren verdediger nam de dekking van Van der Heijden op zich en won vrijwel alle luchtduels. Slechts één keer kreeg de spits een kans nadat Capelle doorkwam over de rechterflank, maar Van der Heijden schoot gelukkig over. Aan de andere kant verzuimde Bradley Tuinfort de wedstrijd in het slot te gooien na een prima uitval. Bediend door Lovette Ofori schoot de spits van ASWH te zacht in, waardoor de doelman nog redding kon brengen. Omdat scheidsrechter Kraak wel zeven minuten toevoegde, bleef het nog lang spannend. ASWH, waar ook Jordan Gout nog was ingevallen, hield echter stand.

Na het laatste fluitsignaal mocht dus de tweede zege in het nog jonge seizoen gevierd worden. Bovendien een overwinning die telt, omdat die werd behaald tegen een ploeg die tot de top van de afdeling wordt gerekend. Met zeven punten uit drie duels is ASWH uitstekend begonnen aan de competitie. Natuurlijk is er nog genoeg ruimte voor verbetering, maar de strijdlust, energie en teamgeest zijn absoluut positieve punten die benoemd moeten worden en waar op voortgeborduurd kan worden. Dat mag dan volgende week gebeuren in opnieuw een derby, want dan reist ASWH af naar buurman Heerjansdam. Midweeks wordt eerst nog geoefend tegen SHO. Die ploeg is dinsdagavond te gast op sportpark Schildman.

ASWH – Capelle 1-0 (0-0)
63. 1-0 Lovette Ofori
Scheidsrechter: John Kraak

ASWH: Alejandro Platero Bustos; Jullien Moerman (70. Luis Pedro), Tristan Armand, Bryan Dekker, Jesaja Dias (26. Stefan Watson); Edon Fetahi, Joshua Adney (86. Jordan Gout), Sam van Veen (46. Wout Neelen); Jari Bendt (46. Lovette Ofori), Bradley Tuinfort, Genridge Prijor

Capelle: Marc van Splunter; Marciano Pape, Wesley Pollemans, Jelle Pollemans (83. Kyle Ebecilio), Bram van Eijk; Salaheddine el Mahjoubi, Joshua Kassels, Frank de Regt; Christiaan Dabaghian (68. Merlind Lajci), Fanny Waandels (68. Dennis van der Heijden), Jawad Bellahsan