Arno Gabriëls neemt afscheid van Beek Vooruit

0
114
west-brabant-beek-vooruit-arno-gabriels

Het einde van een tijdperk in Prinsenbeek is in zicht: Arno Gabriëls neemt na zes seizoenen afscheid van Beek Vooruit. De 52-jarige oefenmeester is bezig aan zijn laatste jaar als trainer van de oranje-zwarten, die hij liet evolueren tot een middenmoter in de tweede klasse.

In zijn eerste seizoen al een periodetitel, een jaar later het kampioenschap: de start van Arno Gabriëls als hoofdtrainer van Beek Vooruit was geweldig. Na zes seizoenen stopt hij er komend jaar mee, het is zowel goed voor club als trainer om verder te kijken. “Voor mij is de mening van de spelersgroep altijd het allerbelangrijkste geweest: als zij niet meer achter me stonden, was ik allang weggeweest. Ik vond het na zes seizoenen zelf wel genoeg en ook de club vond dit het juiste moment om verder te kijken.” Gabriëls begrijpt zelf ook wel dat het bijzonder is in het amateurvoetbal, een trainer die zes jaar op dezelfde post zit. “Dat is een aparte gewaarwording, misschien wel een zeldzaamheid.” Inmiddels is Gabriëls zelfs in Prinsenbeek gaan wonen, de club en het dorp hebben een plekje in zijn hart veroverd. “Ik had eerder al een seizoen in het zaterdagteam van Beek Vooruit gevoetbald met wat vrienden, maar moest daarmee stoppen toen ik trainer van Klundert werd. Ik ben weer begonnen toen ik hier trainer werd. De club heeft een speciaal plekje gekregen.”

KAMPIOENSCHAP
De hoofdtrainer mag trots zijn op de ontwikkeling die Beek Vooruit onder zijn leiding heeft doorgemaakt. “Toen ik instapte, waren we net gepromoveerd naar de derde klasse. Joost en Loek Schalk kwamen erbij, later ook Jorn Sweres en Menno Baremans. Dat zijn mooie kwaliteitsinjecties geweest, die er mede voor hebben gezorgd dat wij naar dit niveau zijn gegroeid.” Het kampioenschap in zijn tweede seizoen noemt hij het hoogtepunt. “Vooral door de manier waarop: we stonden twee wedstrijden voor het einde nog op een achterstand van drie punten.” Hij verklaart de groei van het team ook door de onderlinge sfeer. “De spelers kennen elkaars kwaliteiten, weten waar de krachten van de ander liggen en gaan voor elkaar door het vuur. Ik heb daar zelf de juiste beleving en spelopvatting aan toe proberen te voegen, de manier waarop je een wedstrijd in gaat. Of je nu tegen een ploeg speelt die veel hoger aangeschreven staat of niet, je moet altijd uitgaan van je eigen kracht. Dan kun je de favoriet verslaan en heel ver komen.”

De trainer gaat zijn spelers stuk voor stuk missen, net als de organisatie rondom de selectie. “Alles was zo goed geregeld, waardoor ik me alleen maar op het voetbal hoefde te concentreren.” Hij heeft een warme band met iedere speler. “Ik sta tussen ze in als het kan, drink een biertje met ze als we gewonnen hebben, maar weet ook wanneer ik de harde beslissingen moet nemen. Daar heb ik een goede balans in kunnen vinden. Het is vooral heel belangrijk dat je open en eerlijk communiceert.”

TOEKOMST
Wat hij volgend seizoen gaat doen, weet Gabriëls op het moment van schrijven nog niet. “Ik ben het liefst hoofdtrainer van een eerste elftal. Het niveau is voor mij dan nog niet eens zo heel belangrijk, als er maar een prestatiedrang is.”

Beek Vooruit maakte een moeilijke eerste seizoenshelft door, Gabriëls houdt echter vertrouwen in een goede afl oop. “Het allerbelangrijkste is nu dat we niet degraderen, ik weet zeker dat ons dat gaat lukken als we alles uit de kast halen. We hebben kwaliteiten genoeg, maar het zit niet mee. Een bal op de buitenkant van de paal of eentje die via de paal in het doel rolt: dat kan net de overwinning opleveren.

We moeten eens een paar wedstrijden op rij winnen, dan krijgen we ook weer het vertrouwen terug. Alles ligt in deze competitie dichtbij elkaar.” Het is Beek Vooruit en Gabriëls gegund: een mooi einde van een sprookjeshuwelijk.

Foto: Nathalie Pompe

Wil je meer informatie over de club Beek Vooruit? Klik hier.
Lees hier de krant van Breda.