Anja Frijters: voetbalmoeder, bestuurslid én fan

0
383

Anja Frijters loopt inmiddels alweer een jaar of 17 bij Baronie rond. Ze is bezig aan haar tweede termijn als bestuurslid jeugdzaken, kijkt bijna alle wedstrijden van de seniorenen jeugd en staat altijd klaar voor Baronie. Ze is een voetbaldier en doet dit alles dan ook met veel liefde.

Twee zoons van Anja Frijters voetballen momenteel in de teams van Baronie en de ander is scheidsrechter in de jeugd. Zelf wilde zij ook wel op voetbal vroeger, maar dat mocht niet van haar vader. Hij vond het geen sport voor een meisje. Doordat haar broer bij NAC speelde en ze altijd meeging, bleef Frijters toch nauw betrokken bij het voetbal. Toen haar zoons wilden gaan voetballen en bij Baronie terechtkwamen, ging het huidige bestuurslid jeugdzaken dan ook graag mee.

“Ik houd me bezig met alles rondom de jeugd, met name de organisatorische zaken. De echte technische zaken vallen onder de hoofd jeugdopleiding en die is daarmee verantwoordelijk voor technisch jeugdbeleid. Maar ik zorg er wel voor dat ik ook op dat gebied altijd prima geïnformeerd ben en mee kan denken.”

PUZZEL
Ze was tussen 2006 en 2012 al bestuurslid jeugdzaken en is dat nu sinds een jaar weer. “Wat ik zo leuk vind aan bestuurder zijn? Het is de combinatie van omgaan met mensen, het leuke voetbalspelletje, het leggen van de organisatorische puzzel en zorgen dat alles lekker loopt. Het neerzetten van een goede structuur, duidelijkheid scheppen en communiceren met en voor elkaar zijn belangrijk. Kortom, het geeft me een goed gevoel als de jeugdopleiding soepeltjes draait.”

Ze is het hele weekend bij Baronie te vinden, bezoekt elke thuiswedstrijd van het eerste, regelmatig ook die van het tweede en kijkt graag rond bij de jeugd. Daarnaast is ze geregeld in de avonden actief bij de club. Het is duidelijk dat Frijters een groen-wit hart heeft en zich met liefde volledig inzet voor de jeugd. De belangrijkste onderwerpen?

“De certificering van de jeugdopleiding (kwaliteit en performance) vanuit de KNVB hebben we inmiddels binnen. Het volgende doel is het opstellen van een duidelijk jeugdplan met onder andere daarin beschreven: wat is belangrijk bij welke leeftijdscategorie, hoe richten we de organisatie in, hoeveel trainingen en hoe ziet begeleiding van de teamleiders/trainers eruit? En ten derde is het belangrijk dat spelers en ouders meer teamtaken gaan doen. Zo krijgen we meer verbinding binnen de club.”

WERK AAN DE WINKEL
Frijters’ wens voor de club is een goede en brede voetbalopleiding, voor zowel selecties als voor recreatief voetballende spelers. Financieel hoopt ze met Baronie ook de opwaartse lijn door te trekken. “De belangrijkste uitdaging voor 2019 is de club weer financieel gezond te maken, zodat Baronie over een aantal jaren nog steeds bestaat.

En dat lijkt de goede kant op te gaan, maar er is nog veel werk aan de winkel. Voetbaltechnisch gaat het prima en organisatorisch krijgt de club ook steeds meer structuur en worden lege plekken ingevuld door enthousiaste mensen.”

Persoonlijk heeft ze geen carrière-pad binnen Baronie uitgestippeld. “Het komt zoals het komt.”