Ad van Gils: een gouden hart voor V.V. Bavel

0
363

In 1993 begon het avontuur voor Ad van Gils bij de voetbalclub uit Bavel toen zijn zoon op 10-jarige leeftijd begon met voetballen. Een verhaal van toewijding, plezier en een onverbrekelijke band met de club. Ad, nu vrijwilliger en scheidsrechters coördinator bij VV Bavel.

 

Ad van Gils (69), een bekend gezicht bij V.V. Bavel, heeft zijn liefde voor de club laten groeien van jeugdleider tot scheidsrechters coördinator. Zijn verhaal begint met de eenvoudige vreugde van het aanmoedigen van zijn zoon op het veld, maar het ontwikkelde zich snel tot een levenslange betrokkenheid bij het wel en wee van V.V. Bavel.

“Na mijn tijd als jeugdleider en leider van Bavel 1 kon ik de club niet loslaten. Ik ben er trots op dat ik nu verschillende vrijwilligerstaken vervul, zelfs al spelen mijn eigen kinderen niet meer bij Bavel. Mijn motivatie haal ik uit het plezier dat ik samen met de club aan de kinderen kan geven en de dankbaarheid zie van deze kinderen. Het mooiste is dat er nu kinderen bij mij komen trainen van kerels waar ik vroeger zelf jeugdleider van ben geweest,” zegt hij met een glimlach.

Rollen binnen club

Eén van Ad’s belangrijkste rollen bij V.V. Bavel is die van scheidsrechters coördinator voor de jeugd. Zijn wekelijkse missie is ervoor te zorgen dat alle jeugdwedstrijden, en zelfs seniorenwedstrijden, voorzien zijn van een club scheidsrechter. Daarnaast leidt hij het ‘Jeugd fluit Jeugd’-project, waarbij hij spelleiders vanuit de hogere jeugd inzet bij pupillenwedstrijden.

“De uitdaging ligt in het elke week weer regelen van voldoende scheidsrechters, vooral voor de jeugdwedstrijden. Het is niet altijd gemakkelijk, maar met een fantastische groep mensen lukt het ons meestal wel,” vertelt de scheidsrechters coördinator.

Maar de scheidsrechter beperkt zich niet tot coördineren; hij stapt zelf ook het veld op als scheidsrechter. Al sinds 2000 deelt hij zijn passie door wedstrijden op een sportieve manier te leiden. “Mijn drijfveer is het plezier dat ik haal uit het leiden van wedstrijden waarbij ik twee ploegen op een sportieve manier mag begeleiden. Zelfs als de sportiviteit achterblijft, probeer ik op een gepaste manier in te grijpen,” legt de 69-jarige scheidsrechter uit.

Maar het werven van nieuwe scheidsrechters is een uitdaging. Ad benadrukt: “Het grootste probleem is de aanwas van onderen af. De laatste jaren zijn er maar vier nieuwe scheidsrechters bijgekomen. De leeftijdsverschillen zijn groot, maar we proberen vanuit de hogere jeugd wat te krijgen, hoewel dat niet altijd even gemakkelijk is omdat ze allemaal op zaterdag werken.”

Impactvol

Ad’s impact op de jeugd van V.V. Bavel is merkbaar. Hoewel hij niet alleen als scheidsrechter wordt gezien, maar ook als ‘Ad van de voetbal’, geniet hij van respect en waardering van de spelers. Zijn betrokkenheid gaat verder dan de wedstrijden; het is geworteld in een gemeenschap die hem als een integraal onderdeel beschouwt.

“De zaterdag is van mij,” zegt hij met trots. “Ik kan niet door Bavel lopen of er wordt wel naar mij geroepen. Heel veel ouders en kinderen kennen mij, en thuis is het zo dat mijn vrouw niet aan de zaterdag komt, tenzij er iets bijzonders is. Op zondag naar Bavel 1 gaan is een zeldzaamheid.”

Zijn inzet als vrijwilliger heeft niet alleen de club beïnvloed, maar ook Ad zelf. Op sportief vlak houdt het hem fit, en sociaal gezien heeft het hem een prominente plek in de Bavel-gemeenschap gegeven.

Helemaal geen slechte hobby

De clubman sluit af met een uitnodiging aan jonge mensen om scheidsrechter te worden: “Door met ze het gesprek aan te gaan, vertel ik ze dat het helemaal niet zo’n slechte hobby is om scheidsrechter te zijn en dat ze altijd bij mij kunnen aankloppen voor verdere informatie. Samen maken we het spel mooier en geven we de jeugd onvergetelijke ervaringen op het veld.”

Klik op vv Bavel voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Bavel voor meer informatie over de club.