Paul Heijkoop van vv Peursum maakt overstap naar vrouwenelftal

0
727

De ervaren Paul Heijkoop (67) maakte vorig jaar de overstap van het mannenvoetbal naar de vrouwen. De Gorcumer heeft een stevige voetbalachtergrond. Hij voetbalde bij SVW en Unitas en werd vervolgens veelal tweede trainer, bij GJS, Sleeuwijk, Woudrichem, Peursum, terug naar Woudrichem, Vuren en nu dus opnieuw Peursum.

GIESSENBURG – Heijkoop is al 32 jaar voetbaltrainer zonder papieren. ,,Ik ben ooit begonnen met de cursus trainer/coach 3. Daar moet ik door privéomstandigheden mee stoppen. Maar het is goed zo, hoor. Ik heb het op dit niveau al 32 jaar uitstekend naar mijn zin.” Heijkoop heeft moeten wennen aan de andere benadering van een vrouwenteam. ,,Bij de mannen kun je gemakkelijker uit je slof schieten. Bij die meiden moet de aanpak genuanceerder. Dat is best een omschakeling. De oefenvormen zijn gelijk, hoewel in het fysieke deel je ook wat moet oppassen. Soms schakel ik even terug. Ik probeer vooral slim te trainen. Veel variatie, maar er moet ook conditie worden opgebouwd.”

Heijkoop heeft de ontwikkeling van de komst van jonge meiden en vrouwen in het voetbal de laatste tijd van dichtbij gevolgd. ,,Het lijkt niet meer te stoppen. Zij zijn een belangrijke schakel binnen een voetbalvereniging. In de organisatie nemen zij een flink aantal taken op zich.” Heijkoop kijkt nu ook door een andere bril naar het professionele vrouwenvoetbal. ,,Bij de Oranje Leeuwinnen volg ik de looplijnen en kijk naar de spelhervattingen. Goed ook dat die jonge meiden zich zo goed ontwikkelingen. Ik zie dat ook bij Peursum. Daar geef ik talentvolle jonge meiden van het tweede team ook een kans. Die moeten zij dan wel zelf pakken.”

Hoogtepunt

Het vrouwenteam van Peursum is wat leeftijdsopbouw betreft in balans. Loïs Rijksen is pas 18 jaar oud, maar al wel de aanvoerster van het team. Heleen Muijlwijk brengt veel routine. Zij is de dertig gepasseerd. Rijksen speelt vanaf 2019 bij Peursum. Haar opleiding had ze eerder in haar woonplaats Hoornaar, op heel behoorlijk niveau bij de academie van SteDoCo. Zij kwam één seizoen uit voor Excelsior Rotterdam om op haar vijftiende, mede omdat zij voorrang gaf aan haar studie, de overstap naar Peursum te maken.
Vanaf dat moment maakt zij in Giessenburg deel uit van het hoogste seniorenteam van de vrouwen van Peursum. ,,Ik heb er geen moment spijt van gehad. Dit is een prima club met een geweldige accommodatie. Het kampioenschap en de promotie naar de derde klasse met een nieuw team met veel jonge meiden, was vorig seizoen toch wel het hoogtepunt. Ik proef dat de opkomst van het vrouwenvoetbal bij jonge meiden een positief effect heeft.” Rijksen, op de foto beweegt zij achter haar trainer Paul Heijkoop, is groot en sterk en koestert haar positie centraal achterin. Zij hoopt dat haar team in de derde klasse goed mee kan doen. ,,Dat baseer ik op ons spel van vorig seizoen, maar clubs als VVAC zijn wel heel behoorlijke tegenstanders.”

Klik op Peursum voor de laatste artikelen over de club.
klik op Peursum voor meer informatie over de club.