Het overlijden van de in de regio alom geliefde Erik van Gent hakte er bij Zuidland in. Voor Cees Nieuwenhuizen, die een warme band onderhield met de wedstrijdsecretaris, was het reden om de functie over te nemen. “Uit eerbetoon voor Erik, die ik door en door kende, maar ook voor mezelf om weer onder de mensen te zijn.”
Cees Nieuwenhuizen (37) maakte de afgelopen jaren moeilijke tijden door. Hij leed aan een zware depressie en praat daar nu open over. “In het begin schaamde ik me ervoor en trok ik de gordijnen van ons huis overdag dicht. Maar dat is natuurlijk onzin. Voor wie moet ik me schamen? Ik loop er niet mee te koop, maar ik heb wel besloten om er open en eerlijk over te zijn. Als mensen ernaar vragen, vertel ik het gewoon. Ze mogen het weten.”
Tot zijn gedwongen afscheid in 2014 was Nieuwenhuizen een actief lid van Zuidland. Hij voetbalde er en werd al op jonge leeftijd scheidsrechter. Dat deed hij tot 2014. Hij was ook assistent-scheidsrechter bij het eerste en tweede. Toen Nieuwenhuizen deze zomer het overlijdensbericht van Van Gent kreeg, wist hij meteen dat hij de stoel van zijn vriend moest overnemen. “Ondanks dat ik weg was bij de club hebben we altijd privé contact gehouden. Ik was eigenlijk van plan om bij de KNVB weer een cursus te volgen voor scheidsrechter, toen deze situatie zich voordeed.”
Voor hemzelf is het belangrijk om de gedachten aan Van Gent levend te houden. Of hij dat in de geest doet van zijn voorganger, betwijfelt hij. “Erik deed op het zijn manier, ik op de mijne. Het voelt voor mij gewoon goed dat ik dit kan doen. Zuidland was Eriks leven. Hij helpt mij met het laatste stapje te zetten naar volledige terugkeer.”
Als wedstrijdsecretaris is Nieuwenhuizen de spin in het web als het om wedstrijdzaken betreft. “Ik controleer of de KNVB wedstrijden goed heeft ingedeeld, verplaats zo nodig wedstrijden en deel met de scheidsrechterscoördinator de scheidsrechters in. Er zijn altijd te weinig scheidsrechters.”
Daarnaast doet hij de kleedkamerindeling voor de zaterdag. Vooral in de ochtenduren, de piekmomenten, is dat passen en meten. “Gelukkig hebben we er pas geleden vier kleedkamers bijgekregen. Maar zelfs met twaalf is het krap. Dat komt omdat we jongens, meisjes en een flinke G-tak hebben. Die kun je moeilijk samen in één kleedkamer stoppen.” Op de wedstrijddag is hij vaak vroeg op de club. “Om de scheidsrechters, maar ook de bezoekers te ontvangen. Ik hou er ook van om buiten te gaan kijken en een rondje te lopen langs de velden. Ik wil graag weten wie wie is.”
Meer informatie over Zuidland? Klik hier.
Klik hier voor de hele krant van Voorne-putten.