Excelsior Maassluis en Dogan Corneille halen het beste in elkaar naar boven

0
131

Het kwam niet als een verrassing: de aankondiging van Excelsior Maassluis dat Dogan Corneille ook na dit seizoen trainer is aan de Lavendelstraat. De inwoner van Berkel en Rodenrijs kan zijn ei helemaal kwijt en club en spelers profiteren.

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat Corneille vanuit Venlo – de plaats waar hij opgroeide – verhuisde naar het westen van het land. “Ik ben helemaal gewend hier”, zegt hij. “Ik heb een mooie baan bij de gemeente Den Haag en train een geweldige club. Ik rij fluitend naar elke training en wedstrijd.”

ZZP_Timmerteam

De oud-prof van VVV Venlo  lijkt in Maassluis helemaal op zijn plaats. Zijn kwaliteiten om spelers beter te maken een team te ontwikkelen komen bij de tweededivisionist volledig tot hun recht. Voordat hij onlangs bijtekende, maakte Corneille er al geen geheim van dat hij graag bleef bij Excelsior. “De manier waarop bij deze club wordt gedacht over voetbal spreekt me aan. Het is dat, maar ook de wijze waarop het voetbal beleeft wordt. We werken samen aan iets waarvan je weet dat het dynamisch is en altijd doorgaat. Er gaan spelers, er komen spelers, maar de visie blijft hetzelfde.”

Corneille kan bogen op een ruime ervaring als trainer bij Feyenoord (jeugd), Willem II en in de top van het amateurvoetbal. “In voetbal regeert vaak de waan van de dag”, zegt Corneille. “Ik heb me daar nooit zo veel van aangetrokken. Ook niet bij IJsselmeervogels.”

Corneille werd in Spakenburg na drie wedstrijden ontslagen door de club. Hij kwam er alleen maar sterker uit, niet hij maar de betrokken ‘beleidsbepalers’ werden beschadigd. “Ik volgde mijn eigen koers en zou dan bij een volgende keer ook weer doen.”

Waar bij een club als IJsselmeervogels de prestaties onder een microscoop liggen, kenmerkt de omgeving van de Excelsior Maassluis zich door rust en tijd. “Het zijn twee uitersten”, stelt Corneille. “Excelsior is een vreemde eend in de bijt op het niveau van de tweede klasse. We zijn een buitenbeentje. Qua budget kunnen we niets eens concurreren met hoofdklassers Capelle en Sportclub Feyenoord. Maar de club bewijst dat budget niet alles is en dat visie veel belangrijker is.”

Vanaf de eerste dag dat hij de Lavendelstraat inliep, omarmde Corneille die visie. Hij werkt met een ervaren groep basiskrachten die Excelsior al jaren trouw is en een grote bulk aan jeugdig talent, dat aan zijn lippen hangt en zijn voetballessen gretig opslurpt. “Het is natuurlijk een heel verschil of je traint met gearriveerde spelers of met jongens die net komen kijken. Over die eerste groep hoef ik me geen zorgen te maken, want die hebben we niet. Wij denken niet na of we talenten voor de leeuwen gooien, nee we gooien ze. In acht, negen van de tien gevallen komt er uit wat er in zit. Wat wij bij Excelsior Maassluis doen komt voort uit een groot pakket samenwerking. Dat proces vindt plaats in de jeugdopleiding, de technische commissie, de scouting en bij ons in de selectie.”

Ook dit seizoen kan Corneille zich weer ‘verlekkeren’ aan de aanvoer van jeugdig talent. “Het verschil tussen de nummer één en nummer 24 in de selectie is nog niet zo klein geweest”, zegt Corneille, die bij zijn trainingssessies uitgaat van spelprincipes en niet van systemen. Die principes worden tot in de puntjes uit de doeken gedaan voor zijn spelers. “Als de centrale verdedigers de bal breed spelen, moet dat wel gebeuren met een reden: bijvoorbeeld de aanvaller. Van daaruit ontstaat een situatie waarbij één van die centrale verdedigers weer iets moet gaan doen. En dat zorgt ervoor dat andere spelers daar weer op moeten reageren.”

Een spelprincipe van Excelsior Maassluis is dat maar één speler bij de opbouw in de laatste 25 meter voor het doel van de tegenstander staat geposteerd. “Dat betekent meer ruimte en mogelijkheden om dynamisch te spelen”, aldus Corneille.

Klik hier voor meer informatie over Excelsior Maassluis.
Lees hier meer artikelen over Excelsior Maassluis.