Joop Hiele kan geen compliment meer aanhoren

0
325

Elke streek, weet Joop Hiele, heeft zo zijn eigen charmes en eigenaardigheden. De 61-jarige ex-international voelt zich in de Hoeksche Waard prima thuis bij Heinenoord.

Als íemand de verschillende clubkarakters in het Rijnmondgebied weet te duiden, dan is het toch wel oud-Feyenoord-keeper Hiele. Hij bouwde als trainer een indrukwekkend cv op in het amateurvoetbal, nadat hij als profvoetballer was afgezwaaid.

Hiele gaf leiding bij Zwaluwen (Vlaardingen), was voor XerxesDZB (Rotterdam) actief en stond ook in Hendrik-Ido-Ambacht aan het roer  bij ASWH. En nu dus, als zestiger, is hij met veel plezier trainer van het soms wat onderschatte Heinenoord. “Het is een kleine club waar groot wordt gedacht”, zo typeert hij de couleur locale. ‘”Er zijn nog geen driehonderd voetballers elke zaterdag actief bij Heinenoord. Maar de club speelt wel al jaren op een hoog niveau en dat zegt wat over haar drijfveren. Er heerst een prestatieklimaat bij Heinenoord en de kleine gemeenschap waardeert het erg wanneer het voetbal goed is. Het is een dorpsclub die het voor elkaar heeft gekregen dat zij serieus wordt genomen in het amateurvoetbal.”

De vlak na de oorlog opgerichte vereniging werkte vanaf midden jaren negentig aan een heel behoorlijke opmars. De vierde klasse werd verlaten en de contouren van een glorieus bestaan wierpen steeds meer hun lichtstralen vooruit. Heinenoord zou het schoppen tot de hoofdklasse, een niveau waarop zij in de afgelopen tien jaar drie seizoenen actief was. De laatste drie jaar komt de club uit in de eerste klasse en vertoont een stabiele prestatiecurve.

Heinenoord eindigde op de respectievelijk vijfde (2017), vierde (2018) en zesde plaats. Het lopende seizoen leverde met de winterstop een teleurstellende elfde positie op de ranglijst op. “We staan echt te laag”, zegt Hiele, die de naar Zwaluwen vertrokken Ralph Kalkman verving. “Trainers zeggen vaak dat ze meer hadden verdiend, maar in ons geval is het ook echt zo. We zijn geregeld de bovenliggende partij en krijgen van onze tegenstanders te horen dat het ze verbaast dat wij zo laag staan. Er zijn wedstrijden geweest waarin we echt heel goed speelden, maar er niets aan overhielden. Ik vertrouw erop dat ons goede spel in de tweede seizoenshelft wat meer punten gaat opleveren. We werken ook hard aan het verbeteren van onze verdediging bij corners en vrije trappen voor de tegenstander. Dat loopt bepaald nog niet soepel.”

Ergens, vervolgt Hiele, irriteert het hem mateloos om steeds geprezen te worden na een verliesbeurt. Het zou zo lekker zijn wanneer de rollen eens omgedraaid waren. “Je hebt zo weinig aan complimenten, toch?”, klinkt het ietwat cynisch. “Ik vind een beetje lof best leuk, maar wil ook die punten wel een keer hebben.”

Wanneer de naam Arie van den Berg valt, kan Hiele ‘niet anders zeggen dan dat de voorzitter een belangrijke rol heeft gespeeld’ in de ontwikkeling van Heinenoord. Hij heeft met zijn vermogen de komst van heel wat goede spelers haalbaar gemaakt: Leon Steketee bijvoorbeeld, de lange verdediger die vanaf 2016 voor de club uitkomt en van RVVH werd gehaald. “Maar we hebben ook zelf goede jongens in de jeugd gehad, zoals onze aanvoerder Toine van den Berg. Toen ik hier aantrad als trainer, heb ik samen met het bestuur uitgesproken om zoveel mogelijk gebruik te maken van eigen kweek. In dat licht is het gunstig dat ons tweede elftal goed presteert, met veel jonge jongens.”

Meer informatie over Heinenoord? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over Heinenoord.