WK-Praatjes: voorbeschouwing Nederland – Argentinië

0
408
KNVB-maatregelen-1160x609-2

Vanavond is het zover, dan speelt Nederland de kwartfinale van het WK-voetbal tegen Argentinië. Wij van het VoetbalJournaal kijken alvast vooruit naar deze wedstrijd met een uitgebreide voorbeschouwing in een nieuwe WK-Praatjes.

Het spel van Nederland in de groepsfase was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Echter speelde Nederland in de achtste finale een tactisch schaakspel uit, waar de Nederlanders steeds tien stappen verder waren dan de Amerikanen. De slechtst opbouwend speler van Amerika had het vaakst de bal en de beste speler juist het minst. Op deze manier kon de Verenigde Staten relatief makkelijk opzij worden gezet en was de volgende horde Argentinië.

In de historie is gebleken dat de wedstrijd tussen Nederland en Argentinië niet te voorspellen zijn. Van de laatste vijf ontmoetingen werd het slechts één keer gelijk en wonnen beide landen twee keer. Helaas wist Argentinië hiervan wel de belangrijkste duels te winnen. Namelijk de WK-Finale van 1978 na verlenging en de halve finale van het WK in 2014 na een strafschoppenserie. Nederland heeft dus nog nooit verloren na negentig minuten van Argentinië.

Volgens velen wordt dit de eerste echte test voor het Nederlands elftal. Argentinië moet worden verslagen om in de halve finale te komen van het WK. Argentinië leefde met de angst dat het WK heel kort zou gaan duren doordat Saudi Arabië had gewonnen tegen Messi en co. Bij Argentinië vond er een enorme reset plaats want de bondscoach voerde maar liefst vijf wissels door en veranderde van systeem. Er werd met 2-0 van Mexico gewonnen en ook Polen werd met 2-0 verslagen waardoor de stemming uiterst positief werd rondom het Argentijnse elftal. Argentinië is in de stadions goed vertegenwoordigd, dit zal tegen Nederland dan ook niet anders zijn.

De Argentijnen zijn heer en meester in het verdedigen op eigen helft met het mes tussen de tanden. De over mijn lijk mentaliteit en het koste wat het kost voorkomen van een doelpunt zit er goed ingebakken bij de Zuid-Amerikanen. Met gevaar voor eigen leven zullen zij zich voor elke bal gooien om een doelpunt te voorkomen. De helft van de tegenstander vinden zij minder belangrijk in verdedigend opzicht. De Argentijnen noteerde 6,8 high turnovers. Dit zijn aanvallen uit open spel die beginnen op de helft van de tegenstander. Dit betekend dat zij niet veel de bal veroveren op de helft van de tegenstander. Er zijn veertien teams die lager scoren dan Argentinië, waarvan er slechts nog één actief is op dit toernooi en dat is Kroatië. 

Voor het Nederlands elftal is dat een zeer gunstige statistiek, omdat wij verreweg de meeste aantal schoten tegen krijgen vanuit deze high turnovers. We krijgen er gemiddeld per wedstrijd 2,5 tegen. Alleen Kameroen kreeg vaker een schot tegen door balverlies op eigen helft namelijk 2,7. De Argentijnen zijn een stuk zorgvuldiger op eigen helft. Als zij een keer de bal verloren op eigen helft leverde dit nog nooit een doelpoging van de tegenstander op dit toernooi.

Vanuit de opbouw zijn de Argentijnen tot 4,0 aanvallen gekomen. Dit gaat dan over aanvallen waar minsten tien passes aan vooraf zijn gegaan en eindigt in een schot of balcontact in de zestien van de tegenstander. Alleen Spanje, Duitsland en Portugal kwamen tot meer opgebouwde aanvallen. Verder gaan de Argentijnen zuinig om met de bal want zij hebben gemiddeld 65,3% balbezit in een wedstrijd. 

Nederland zal dus van goede huizen moeten komen om de vedettes van Argentinië te verslaan. Ook keert Di Maria terug in de selectie. Voor Nederland zal dit de eerste echt grote tegenstander zijn op dit WK. Volgens Louis van Gaal is de speelwijze in het 3-5-2 systeem meer gebaat bij sterkere tegenstander. En met spelers als Messi, Otamendi, Alvarez en Martinez kun je dat bij Argentinië gerust zeggen. Nederland vertrekt met een volledig fitte selectie naar het stadion. Wel staan er twee spelers op scherp die bij een eventuele gele kaart de halve finale moeten missen. Dit zijn Nathan Aké en Frenkie de Jong. Na de kwartfinale worden alle gele kaarten kwijtgescholden. Deze regel heeft de FIFA ingevoerd zodat er zoveel mogelijk spelers de finale kunnen spelen. De aftrap is om 20.00. Zit u er klaar voor? Wij in ieder geval wel.

Klik op WK-Praatjes voor de laatste artikelen over het WK.
Klik op KNVB voor meer informatie over de bond.