WK-Praatjes: Marokko en Portugal zitten bij de laatste acht

0
447
KNVB-maatregelen-1160x609-2

De laatste achtste finales zijn gespeeld en daarmee zijn alle kwartfinales bekend. Vandaag kijken we terug naar de laatste achtste finales en kijken we vooruit naar de kwartfinales.

Marokko – Spanje

Marokko heeft geschiedenis geschreven door de kwartfinale van het WK te bereiken. Tegen Spanje werd de wedstrijd na strafschoppen beslist. In de eerste helft was het Spanje dat domineerde. De Spanjaarden hadden zo’n zeventig procent balbezit, maar ze kwamen niet tot echte kansen. De Marokkaanse doelman hoefde daarom ook niet echt in actie te komen. Het grootste gevaar vond plaats aan de andere kant van het veld. Marokko wist met weinig balbezit toch een aantal kansen te creëren. Dit leidde echter niet tot doelpunten. Ze konden daarom een spannende tweede helft tegemoet gaan. Spanje werd nog gevaarlijk via een vrije trap van Dani Olmo maar kon verder geen grote kansen creëren. Na negentig minuten was de stand nog steeds 0-0, verlenging dus. In de tiende minuut van de verlenging kreeg Marokko via Walid Cheddira een mega kans, maar kon deze niet verzilveren. Spanje was in de slotfase heel erg op zoek naar de eerste goal om strafschoppen te voorkomen. De strafschoppen verliepen dramatisch voor de Spanjaarden. De eerste drie strafschoppen gingen allemaal mis waardoor Hakimi het kon afmaken en die deed dat met een heerlijke panenka.

Portugal – Zwitserland

De Portugese bondscoach heeft Ronaldo voor deze achtste finale gepasseerd en speelt in plaats van hem met Ramos in de spits. Het passeren van de superster had een positieve werking op het team. Zijn vervanger Ramos deed het uitstekend want hij was de eerste speler die een hattrick op zijn naam mocht schrijven dit WK. Na een kwartier was het al raak Ramos scoorde op aangeven van Joao Felix de 1-0 binnen. Weer een kwartier later kopte Pepe de 2-0 binnen en zo ging het hard. Pepe is nu de op een na oudste speler ooit die in de knockout-fase een goal wist te maken. In de tweede helft startte de portugezen sterk na zes minuten scoorde Ramos zijn tweede van de avond en weer vijf minuten later maakte Raphaël Guerreiro er 4-0 van. Zwitserland deed nog wel iets terug met Manuel Akanji die de 4-1 maakte. Echter haalde dit verder niks uit want in de 67ste minuut maakte Ramos zijn derde van de avond. In de 90+2ste minuut bepaalde Rafael Leao de eindstand op 6-1. Portugal zal aantreden tegen Marokko in de kwartfinale van het WK.

17’ 1-0 G. Ramos, 33’ 2-0 Pepe, 51’ 3-0 G. Ramos, 55’ 4-0 R. Guerreiro, 58’ 4-1 M. Akanji, 67’ 5-1 G. Ramos, 90+2’ 6-1 R. Leao.

Programma
De kwartfinales staan voor de deur. Brazilië start op vrijdagmiddag om 16.00 de eerste kwartfinale tegen Kroatië. Kroatië is licht in het nadeel omdat zij natuurlijk een zware verlenging hebben moeten spelen terwijl Brazilië al na de eerste helft met 4-0.  Vrijdagavond trapt Nederland om 20.00 af tegen Argentinië. Nederland zal revanche willen nemen op de verloren halve finale in 2014. Van Gaal zal dan wel een plan moeten verzinnen om Lionel Messi af te stoppen. Dan hebben we zaterdag de andere twee kwartfinales. We beginnen met Portugal tegen Marokko. de twee Europese toplanden zullen het tegen elkaar opnemen om een plekje bij de laatste vier van dit eindtoernooi. De laatste plek zal worden uitgemaakt door Engeland of Frankrijk. Beide ploegen kennen een volledig fitte selectie en zullen met de sterkst mogelijke elf aanzetten. Engeland mist alleen aanvaller Sterling die door privé omstandigheden Qatar heeft moeten verlaten.