WK-Praatjes: Japan stunt en laatste plekken voor achtste finales worden ingevuld

0
271
KNVB-maatregelen-1160x609-2

Vandaag staan de laatste wedstrijden van de groepsfase op het programma. Bijna alle achtste finales zijn bekend alleen in groep G en H zullen de beslissingen nog vallen vandaag.

Kroatië – België
België moest winnen van Kroatië om nog kans te maken op plaatsing bij de laatste zestien van het WK. De wedstrijd draaide uit op een grote deceptie. De derde en laatste wedstrijd werd gelijk gespeeld, daardoor is de veelgeprezen generatie al in de groepsfase uitgeschakeld. Vooral Lukaku zal niet lekker hebben geslapen aangezien hij veel grote kansen om zeep heeft geholpen. De belgen wisten op het gehele WK maar één keer te scoren en dat is niet genoeg. Kroatië gaat door als tweede in de groep en zal aantreden tegen de eerste van groep E. De wedstrijd eindigde in 0-0.

Canada – Marokko
Marokko begon deze speeldag als tweede van de groep en moest dus winnen om uitzicht te houden op de eerste plaats. De Canadese doelman hielp de Marokkanen in het zadel door de bal in de vierde minuut dramatisch te verwerken waardoor Hakim Ziyech de bal van een meter of 25 in het lege doel kon plaatsen. Nog geen twintig minuten later gaf Hakimi een lange bal op Youssef En-Nesyri die de score verdubbelde en de 2-0 binnen schoot. Canada deed nog wel iets terug via een voorzet die in eigen doel werd getikt door Nayef Aguerd. Dit doelpunt bepaalde de eindstand op 2-1. Hierdoor kwam Marokko op de eerste plaats in de poule en zal het moeten aantreden tegen de nummer twee van Poule E.

4’ 1-0 H. Ziyech, 23’ 2-0 Y. En-Nesyri, 40’ 2-1 (E.D) N. Aguerd.

Costa Rica – Duitsland
Voor Duitsland is WK ook over na een bizar duel tegen Costa-Rica. De Duitsers wonnen het duel wel met 2-4 maar dit was niet genoeg omdat het doelsaldo van de Spanjaarden aanzienlijk beter was. Duitsland kwamen al in de tiende minuut op voorsprong door een kopbal van Serge Gnabry, maar de Zuid-Amerikanen kwamen weer op gelijke hoogte in de 58ste minuut via Y. Tejeda. Een kwartier later kwamen ze zelfs op voorsprong door een eigen doelpunt van Manuel Neuer. Duitsland kwam wel weer op gelijke hoogte door
een doelpunt van de ingevallen Kai Havertz. In de slotfase moest Duitsland gas geven en deed dat ook. In 85ste en de 89ste minuut scoorden de Duitsers de derde en vierde treffer waardoor de eindstand op 4-2 werd bepaald. Echter was dit voor de Duitsers niet genoeg waardoor ze derde werden en de groep. Waardoor het WK voor de Duitsers eindigt in de groepsfase. Costa Rica is laatste geworden in de groep.

10’ 1-0 S. Gnabry, 58’ 1-1 Y. Tejeda, 70 (E.D) 2-1 M. Neuer, 73’ 2-2 K. Havertz, 85’ 2-3 K. Havertz, 89’ 2-4 N. Füllkrug.

Japan – Spanje
Japan heeft zich op spectaculaire wijze geplaatst voor de laatste zestien. De Japanners stonden door de nederlaag tegen Costa-Rica voor een hels karwei. Spanje begon de wedstrijd zoals verwacht zeer dominant aan de bal. Na elf minuten schoot Alvaro Morata de 1-0 binnen. Het leek erop dat Spanje er een monsterscore van ging maken, maar niets bleek minder waar. Na rust was het wederom Spanje dat veel de bal had. Spanje werd een beetje nonchalant net als in de tweede helft tegen Duitsland. Japan had dan ook niet
veel kansen nodig om een doelpunt te maken. In de 48ste minuut schoot Ritsu Doan de bal snoeihard langs de Spaanse doelman. Nog geen drie minuten later scoorde Ao Tanaka de tweede treffer. Waardoor de Japanners op voorsprong kwamen. Met een balbezit percentage van 17,7%, was Japan verre van dominant aan de bal, maar Spanje kon maar niet gevaarlijk worden doordat Japan met man en macht de voorsprong verdedigde. De wedstrijd eindigde in 2-1 en Japan gaat als groepswinnaar door naar de achtste finale.

11’ 0-1 A. Morata, 48’ 1-1 R. Doan, 51’ 2-1 A. Tanaka.

Programma:
Vandaag zijn de laatste wedstrijden van de groepsfase van het WK 2022. We starten met Groep H daar spelen Zuid-Korea en Portugal tegen elkaar. Portugal zal de eerste plaats in de poule willen verdedigen terwijl Korea met 1 punt nog moet strijden voor een overwinning om een kans te maken op de KO-fase. Tegelijkertijd zal de wedstrijd tussen Uruguay en Ghana worden gespeeld. Ghana staat met drie punten tweede in de poule en kan zich met een ruime overwinning misschien wel kronen tot groepswinnaar. Uruguay zal moeten winnen als zij nog kans willen maken op overwintering in het toernooi.
Om 20.00 trapt groep G af. Brazilië, wat al zeker is van overwintering neemt het op tegen Kameroen. Kameroen heeft slechts 1 punt en zal dus een goed resultaat moeten halen om kans te maken om bij de laatste zestien te eindigen. Dan spelen op datzelfde tijdstip Zwitserland en Servië tegen elkaar. Zwitserland heeft de beste papieren om door te gaan naar de volgende ronde omdat zij hebben gewonnen van Kameroen. Servië moet met ruime cijfers winnen als zij nog een kans willen maken om in de knockout fase te komen. Wat zullen de laatste achtste finales worden?

Klik op WK-Praatjes voor de laatste artikelen over het WK.
Klik op KNVB voor meer informatie over de bond.