WK-Praatjes: Beslissende wedstrijden Groep A en Groep B

306
KNVB-maatregelen-1160x609-2

Vandaag kijken we naar de start van de laatste speelronde van de groepsfase van het WK 2022. Nederland komt in actie en zal bij winst groepswinnaar worden. De beslissingen zullen vallen in groep A en B.

Kameroen – Servië

De wedstrijd begon om 11.00 en het was Servië dat het initiatief nam. Met veel balbezit, maar weinig echte schoten op doel probeerde zij de Afrikanen onder druk te zetten. Kameroen probeerde er met vlotte counters uit te komen en de Serviërs pijn te doen. Dit lukte ook in de 29ste minuut. Jean-Charles Castelletto, de centrale verdediger, kopte vanuit een corner raak in de rechterhoek. In de eerste helft kwamen er zo’n zes minuten extra tijd bij. Hierin sloegen de Europeanen toe, in de 46ste en de 48ste minuut scoorden de Serviërs de 1-1 en de 1-2. Vlak na rust ging de ploeg van Dušan Tadić vrolijk door en scoorde in de 53ste minuut de 1-3. Met deze goal leek de overwinning heel dichtbij, maar Kameroen vocht zich terug. In de 63ste minuut scoorde Aboubakar de aansluitingstreffer en drie minuten later scoorde Choupo-Moting de gelijkmaker en bepaalde de eindstand op 3-3.

29’ 1-0 J. Castelletto, 45+1’ 1-1 S. Pavlović, 45+3’ 1-2 S. Milinković-Savić, 53’ 1-3 A. Mitrović, 63’ 2-3 V. Aboubakar, 66’ 3-3 E. Choupo-Moting

Zuid-Korea – Ghana

Na een prima wedstrijd tegen Uruguay, waar Zuid-Korea geen enkele poging op doel toeliet, wilden de Koreanen nu voor een beter resultaat gaan. Ghana dat een goede wedstrijd speelde ging op zoek naar de eerste punten van dit toernooi. De Ghanezen begonnen sterk met een aantal vlotte aanvallen. In de 24ste minuut kwamen ze op voorsprong door een rake kopbal van Southampton verdediger Salisu. Tien minuten later verdubbelde Ajacied Mohammed Kudus de voorsprong. In de tweede helft zette de Koreanen het iets anders neer en dat resulteerde in twee kopdoelpunten van Cho Gue-sung waardoor het weer 2-2 stond. Echter hielden de Aziaten niet heel lang stand want in de 68ste minuut schoot wederom Kudus raak. Na een mispeer van Iñaki Williams kwam de bal voor de voeten van de Ajacied en die schoot zeer beheerst binnen in de linkerbenedenhoek. Korea kreeg nog een aantal kansjes maar wist het net niet meer te vinden. Ghana wint met 2-3 van Zuid-Korea.

24’ 0-1 M. Salisu, 34’ 0-2 M. Kudus, 58’ 1-2 C. Gue-sung, 61’ 2-2 C. Gue-sung, 2-3 M. Kudus

Brazilië – Zwitserland

Brazilië start zonder de geblesseerde Neymar, maar kent alsnog een heerlijke opstelling tegen de Zwitsers. De Zwitsers beginnen in dezelfde opstelling als tegen Kameroen. De wedstrijd was in de eerste helft in balans en Brazilië kreeg weinig kansen. Zwitserland creëerde ook erg weinig. In de tweede helft drongen de Brazilianen meer aan. Zo scoorde Vinícius Júnior in de 65ste minuut de 1-0, maar eerder in de aanval stond er een Braziliaan buitenspel dus ging de treffer niet door. Uiteindelijk wisten de Zuid-Amerikanen toch de overwinning over de streep te trekken door in de 83ste minuut de winnende te maken via een heerlijke dropkick van Casemiro.

83’ 1-0 Casemiro

Portugal – Uruguay

Portugal heeft zich als derde land geplaatst voor de achtste finales van het WK. In de eerste helft gebeurde er erg weinig. De grootste kans was na een halfuur voor de Uruguayanen. Bentancur kwam plots voor de Portugese doelman, maar de doelman wist zijn doel schoon te houden. De wedstrijd kende in de tweede helft een streaker met een politieke boodschap. Dit leek de wedstrijd wakker te schudden want twee minuten later schoot Bruno Fernandes raak. De bedoelde voorzet werd niet geraakt door Ronaldo en vloog achter de Uruguayaanse doelman. In de blessuretijd kreeg Portugal een strafschop, die uiteindelijk de beslissing bleek. Fernandes mocht aanleggen voor zijn tweede en schoof de bal heel beheerst in de vrije hoek.

54’ 1-0 B. Fernandes, 90+3’ 2-0 B. Fernandes

Programma

We beginnen de dag met groep A. Zij spelen alle twee de wedstrijden om 16.00. Ecuador speelt de beslissende wedstrijd tegen Senegal. Bij een overwinning gaan de Zuid-Amerikanen door, als Senegal wint gaan zij door. Het wordt een echte finale dus. Nederland speelt tegen Qatar en zal bij een overwinning met een groter verschil in doelpunten dan Ecuador groepswinnaar worden. Om 20.00 spelen de landen van groep B. Iran en Engeland hebben de beste papieren om door te gaan in het toernooi. Terwijl de VS en Wales nog niet kansloos zijn. Tussen Iran en de Verenigde Staten is het het spannendst. De winnaar van het duel zal doorgaan en bij een gelijkspel is het alsnog Iran dat zegeviert. Als Engeland wint gaan zij door als groepswinnaar, maar als Wales weet de stunten is er nog van alles mogelijk.

Klik op WK-Praatjes voor de laatste artikelen over het WK.
Klik op de KNVB voor meer informatie over de bond.