ron-schaap-bvv-barendrecht

Ron Schaap (36) gaat aankomend seizoen samen met Matthieu van Meteren aan de slag bij Vrouwen 1 van BVV Barendrecht. Nadat Ron in de jeugd bij SVW is begonnen met het geven van training kwam al snel het vrouwenvoetbal om de hoek. Dit beviel hem zo erg dat hij hier niet meer is weggegaan. Komend seizoen begint hij met veel goede moed en plezier aan een nieuw avontuur!

Schaap begon zelf met voetballen bij SVW en heeft hier de jeugd doorlopen. Later werd hij gevraagd om bij de Dordtse selectie aan te sluiten en kwam hij ook in aanmerking voor FC Utrecht. Na een korte periode bij de Dordtse selectie raakte hij jammer genoeg zwaar geblesseerd en sloeg Schaap een andere weg in.
“Ik heb destijds een zware beenbreuk opgelopen. Het is daarna verkeerd gezet waardoor ik nooit meer op niveau kon komen. Het was heel zuur, maar aan de andere kant weet je nooit of je het had gered. Daar ben ik heel nuchter in. Hiernaast ben ik mede door deze blessure al snel in het trainersvak terecht gekomen. Hier wil ik ook stap voor stap het hoogst haalbare halen.”

Ron is op zijn vijftiende al begonnen met het geven van training. Dit deed hij destijds bij zijn eigen club SVW.
“Piet Schouten was bestuurslid bij SVW en ik trainde zijn zoontje vaak op het pleintje. Piet kende mij natuurlijk al, omdat ik zelf nog in de jeugd speelde. Na mijn blessure kwam hij naar me toe en vroeg hij of het trainen van kinderen niets voor mij was, omdat ik het altijd zo leuk deed. Ik ben daar toen eens over na gaan denken. Ik ben uiteindelijk gestart met het trainen van een elftal in de jeugd en sindsdien ben ik er niet meer mee gestopt haha.”

Nadat Ron Schaap de gehele jeugd bij SVW had getraind en actief was geweest bij het tweede kwam er voor hem een andere kans. Bij VV Sliedrecht begonnen ze een vrouwenelftal en waren ze op zoek naar een trainer.
“Er was eigenlijk niemand die dit team wilde trainen. Ik ben het toen voor een halfjaar gaan doen en dit beviel me heel erg. De meiden waren heel leergierig en wilde super graag echt iets bereiken. Dat is super fijn om mee te werken!”

Voor Schaap was er zeker een groot verschil tussen het trainen van mannen of vrouwen.
“Bij de mannen is het natuurlijk een stuk sneller en fysieker, maar de meiden zijn veel leergieriger. De wil om iets te bereiken is enorm. Hiernaast is het zich ook erg aan het ontwikkelen in Nederland. Het wordt allemaal een stuk serieuzer. Verder maken de meiden er ook niet zo’n show van. Ze zullen niet lang op het veld blijven liggen, behalve als ze echt pijn hebben. Echter moet je bij de vrouwen andere dingen wel weer wat directer aanpakken. Als er bij de mannen een akkefietje is op de training, zullen ze daarna weer gezellig samen een biertje drinken. Bij de vrouwen kan dit wel een stuk langer door sudderen en moet je het goed weten uit te praten haha.”

Na het halve jaar bij Sliedrecht is Ron niet meer weg te slaan bij het vrouwenvoetbal en zit hij alweer in het zevende jaar. Nadat hij begon bij Almkerk is hij de afgelopen vier jaar actief geweest als trainer van VV Peursum VR1.
“Toen ik samen met Matthieu begon waren ze bijna gedegradeerd uit de vierde klasse. Het jaar dat volgde zijn we kampioen geworden. Dat was een heel mooi jaar. Dit jaar is het seizoen helaas vroegtijdig stop gezet. We stonden er super goed voor met drie punten achter de nacompetitie.”

Ron en Matthieu waren na gesprekken met het bestuur van Peursum rond voor een vijfde seizoen. Tot zij in contact kwamen met BVV Barendrecht.
“We waren mondeling overeengekomen met Peursum om er nog een seizoen aan vast te plakken. Toen kwam ook voor ons de welbekende trein langs en kwamen we bij Barendrecht terecht. Hier gingen we rond de tafel en na een week was eigenlijk alles rond. We hebben bij Peursum toestemming gevraagd of we weg mochten. Die kans hebben ze ons gegund, omdat we daar mooi werk hebben afgeleverd. Ze wilde deze kans niet van ons afpakken. Zodoende beginnen we aankomend seizoen aan een nieuw en mooi avontuur bij BVV Barendrecht VR1.”

De samenwerking rondom het vrouwenelftal tussen Excelsior Rotterdam en BVV Barendrecht is dit seizoen tot een eind gekomen. Beide clubs gaan afzonderlijk van elkaar verder. Hierdoor komt BVV Barendrecht Vrouwen 1 komend seizoen uit in de hoofdklasse.
“Nu we er weer zelfstandig voor staan zijn er een hoop nieuwe speelsters bij gekomen. Ons eerste doel is om hier een hecht team van te maken met een eigen speelstijl. We zijn onszelf niets verplicht aankomend seizoen, maar ik wil toch wel gaan voor de top zes. Binnen twee á drie jaar willen we proberen de stap naar de topklasse te maken!”

Ron Schaap blijft altijd ambitieus en wilt het maximale uit zijn carrière halen.
“Het wijst zich uit dat ik altijd wel twee tot vier jaar bij een club aanblijf. Ik wil echt gaan bouwen aan het vrouwenteam van Barendrecht en iets moois neerzetten. In de toekomst lijkt het ons natuurlijk mooi om richting de eredivisie te gaan. Gelukkig hebben we veel mensen direct naast ons die hierbij kunnen helpen. Het zou super gaaf zijn, maar als de topklasse het maximale is, is het ook hartstikke mooi! Nu ligt de focus natuurlijk vol op Barendrecht en heb ik enorm veel zin in het komende seizoen!”

Klik hier voor meer informatie over BVV Barendrecht.

Voor een ander artikel over BVV Barendrecht, klik hier.