Mark-Smeding-NBSVV

 

Mark Smeding (45) is opgegroeid in Zeeland en hier is hij zijn voetbalcarrière als keeper begonnen. Door het vroegtijdig opstappen van de trainer van NBS VV is Smeding op dit moment al actief als hoofdtrainer van deze club. De eerste indrukken zijn positief en hij kijkt er naar uit de club omhoog te helpen.

Na de jeugd te hebben doorlopen is Smeding in Zeeland geëindigd bij de clubs Arnemuiden en Kloetinge. Na drie jaar in de hoofdklasse te hebben gespeeld bij Kloetinge is hij verhuisd naar Oud-Beijerland. In deze regio is hij nog als keeper actief geweest bij SHO, TOGR en VV ’s-Gravendeel. Nadat hij is gestopt met voetballen heeft hij zich verder ontwikkeld als trainer. Samen met Ronald Hulsbosch is hij als assistent-trainer meegegaan naar Heinenoord. “Bij Heinenoord heb ik mijn UEFA B gehaald. Mijn UEFA C had ik al behaald op het CIOS in Goes waar ik ooit een sportopleiding heb gedaan. Via Heinenoord ben ik hoofdtrainer geworden bij VV Zinkwegse boys, hier heb ik vijf jaar met veel plezier aan het roer gestaan.”. Na Zinkwegse boys is Smeding nog een jaartje actief geweest als trainer van SSS.

In verband met vele werkzaamheden was het de bedoeling dat Smeding pas vanaf volgend jaar aan de slag zou gaan als hoofdtrainer van NBS VV. Echter heeft de vorige trainer van NBS VV besloten vroegtijdig te stoppen en staat Smeding nu al bijna twee maanden aan het roer. “De eerste indrukken die ik heb bij NBS VV zijn heel erg fijn en positief. Alles wat ik als trainer zoek en waar ik mijn voldoening uithaal, vind ik daar. Ik heb er enorm veel zin in om met deze club stappen voorwaarts te gaan maken!”.

Als speler wilde Smeding altijd zo hoog mogelijk voetballen en dat is uiteindelijk ook het hoogste amateurniveau geworden. Nu Smeding trainer is staat hij er iets anders in. “Bij de clubs waar ik als trainer actief ben wil ik er natuurlijk het maximale uithalen. Zelf merk ik dat ik het vooral leuk vind bij jongens die nog veel te leren hebben. Verenigingen die maximaal willen presteren, maar waar gezelligheid en saamhorigheid ook erg belangrijk is passen het beste bij me. Het is mooi om zo’n club dan omhoog te helpen.”. Bij VV Zinkwegse boys is dit volgens Smeding aardig gelukt. “Op het moment dat ik begon stonden we onderaan in de vierde klasse. In de vijf jaar dat ik hier actief ben geweest hebben we een mooie promotie mee mogen maken. Helaas zijn we ook weer terug gedegradeerd, maar is de club er zeker op vooruit gegaan.”.

Een hoogtepunt als speler was voor Smeding de World Police & Fire Games, een soort Olympische Spelen voor politie en brandweer personeel. “Ik heb bij de politie gewerkt en zat hier in het Nederlandse politie-elftal. Daarvoor mocht ik mee naar Barcelona voor de Olympische Spelen. Er was een grote opening in een vol stadion, waar we met onze vlag doorheen mochten lopen. Vliegtuigen die overvlogen en de koning van Spanje die aanwezig was, echt een unieke ervaring om mee te maken.”.

Smeding heeft tijdens zijn gehele carrière gelukkig geen last gehad van grote blessures. Ook als trainer vindt hij het lastig te zeggen dat er een dieptepunt was. “Je zou kunnen zeggen dat naast het hoogtepunt waarbij we promoveerde met VV Zinkwegse boys, de degradatie een dieptepunt zou kunnen zijn, maar zo ervaar ik dat soms niet. Tuurlijk is het een dieptepunt, maar uiteindelijk soms ook gewoon de realiteit.”. Naast het sportieve aspect zijn er voor Smeding wel treurige momenten geweest. “Dieptepunten zijn voor mij de mensen die zijn ontvallen binnen verenigingen. Als je een lange tijd actief bent binnen een club, verlies je mensen waar je nauw mee samenwerkt. Dit zijn emotionele momenten die je niet vergeet.”.

Door de coronacrisis die op dit moment heerst in geheel Nederland is er voorlopig geen voetbal. “Tuurlijk mis ik het voetbal enorm, maar dat is op dit moment niet het belangrijkste. Ik hoop dat mensen gezond uit deze crisis komen, dat is nu het belangrijkste. Voetbal is hierna de belangrijkste bijzaak haha.”.

Klik hier voor meer informatie over NBSVV.

Voor een ander artikel over NBSVV, klik hier.