Gert-Jan Westerhout (39) is geboren in Ameide en hier begonnen met voetballen toen hij vijf was. Als middenvelder heeft hij in de jeugd leuke avonturen gehad, maar bleek uiteindelijk toch dat VV Ameide het beste bij hem paste. Na blessureleed heeft hij helaas vroegtijdig moeten stoppen met voetballen. Al snel besloot hij aan de slag te gaan als trainer. Na veel ervaring te hebben opgedaan is hij nu alweer aan zijn vijfde seizoen bij VV Ameide bezig. Naast het voetbal is Gert-Jan werkzaam als docent lichamelijk opvoeding.

Westerhout is bij VV Ameide op jonge leeftijd begonnen met voetballen. Al snel trok een groepje jongens waarmee Gert-Jan voetbalde de aandacht van verschillende BVO’s.
“Ik kom uit een leuk dorp en begon met voetballen bij Ameide. Als jong ventje vertrek je dan niet snel bij je dorpsclub, tenzij er een BVO om de hoek komt kijken. Dit gebeurde en samen met een paar andere jongens trokken wij de aandacht van FC Dordrecht en FC Utrecht. Als jeugdspeler ben je dan natuurlijk enorm enthousiast!”

Het avontuur is voor Westerhout begonnen bij FC Dordrecht, destijds nog Dordrecht’90.
“Ik werd samen met mijn vader uitgenodigd voor een gesprek bij Dordrecht’90. We waren best wel onder de indruk. Zo besloten we dat ik er graag wilde voetballen. Samen met twee andere jongens uit Ameide vertrok ik naar Dordrecht.”

Helaas pakte deze transfer anders uit dan hij had gehoopt.
“Ik kon als boerenjongen niet het niveau halen dat ik bij Ameide haalde. Onder de druk van alle stadsjongens kon ik niet het beste uit mezelf halen. Ik wil niet zeggen dat ik faalangst had, maar ik voelde me gewoon niet zo op m’n gemak. Ik ben op dit moment gymdocent en heb hiervoor wel een aantal dingen geleerd. Zodra je je ergens veilig en op je gemakt voelt kun je pas maximaal presteren.”
Uiteindelijk speelde Gert-Jan een jaar voor Dordrecht’90. Samen met Jan Kol en Niels Vreeswijk, die ook vanuit Ameide mee waren, moest hij helaas de club alweer verlaten.

Na de periode bij Dordrecht’90 heeft Westerhout het hier niet bij laten zitten. Met tevens weer een groep vanuit Ameide mocht hij op stage bij FC Utrecht.
“Samen met een paar andere jongens gingen we op stage bij FC Utrecht. Helaas kwamen er weer niet doorheen en besloten we terug te gaan naar VV Ameide. Toen ik hier terug kwam ben ik wat vroeger overgegaan naar de selectie. Als zeventienjarige vervroegd over gaan naar de selectie was toen natuurlijk ook hartstikke stoer haha. Ik besefte me dat ik hier ook super goed op m’n plek zat.”

Toen Gert-Jan in de selectie kwam heeft hij veel minuten mogen maken. Tot hij voor zijn studie naar Amerika vertrok speelde hij bijna alles.
“In de jaren in het eerste was ik vrijwel altijd verzekerd van een basisplaats. Op het moment dat Peter den Engelsman onze nieuwe trainer werd begonnen mijn heupen al enorm tegen te stribbelen. Ook vertrok ik als voetbaltrainer voor een halfjaar naar Amerika. In mijn tijd op het CIOS ben ik al eens naar Amerika geweest om voetbalkampen te draaien. Dan ben je een weekje met die gasten bezig, maar dan houdt het weer op. Ik heb sindsdien altijd de ambitie gehad om daar een heel voetbalseizoen iets te doen. Ik ben toen in Ohio drie teams gedurende één seizoen training gaan geven.”

Westerhout is altijd al erg avontuurlijk geweest en vond dit dan ook een prachtige ervaring. Hij merkte enorm veel verschil in de sportcultuur tussen Amerika en Nederland.
“Ik trainde gedurende een half jaar drie keer in de week. In Amerika is het zo dat er een trainer is die training geeft, maar op een wedstrijddag een ouder het team coacht. Je wilt niet weten hoe dit er dan aan toe gaat haha. De sportbeleving in Amerika is wel echt uniek. Hier in Nederland komt het voor dat je soms mensen motiveren en op hun gedrag moet wijzen. In Amerika kwam dit echt niet voor en waren ze altijd tot op het bot gemotiveerd. Dat was wel heel gaaf om te zien!”

Eenmaal terug in Nederland pakte Westerhout het voetballen weer op. Tijdens zijn periode in Amerika werden de problemen aan zijn heupen niet minder, maar toch wilde hij kijken of hij nog fit genoeg was. Het jaar hierna ging hij studeren op zaterdag.
“Ik wilde graag blijven voetballen en ben toen bij VV Brederodes op de zondag gaan spelen. Ondanks te aanhoudende klachten heb ik hier een leuke tijd gehad. Het seizoen dat ik hier speelde hebben we uiteindelijk nog nacompetitie gespeeld. Rick van Oudenrijn was destijds mijn trainer. Met jongens als Kevin Kroeze, Benjamin de Gans, Rene de Blok en Rogier Labee heb ik genoten!”
Na zijn studie besloot Gert-Jan weer terug te keren naar VV Ameide. “Ik werd best wel weer fit en heb toen onder Peter de Vaal nog een halfjaar gevoetbald in de tweede klasse.”

Op het moment dat hij terugkeerde bij VV Ameide kwam bij Westerhout het besef dat zijn heupen echt op waren. Er werd op dat moment ontdekt dat er al wat slijtage was, dus stond hij voor een keuze. “Omdat ik ook in de sport werkzaam was moest ik een keuze maken. Wil je in de sport blijven werken of wil je blijven voetballen in de tweede klasse. Ik heb toen voor mijn werk gekozen waardoor ik met pijn in mijn hart moest stoppen met voetballen. Ik heb een hele mooie afscheidswedstrijd gehad met allemaal jongens waarmee ik in het eerste heb gespeeld. Ik vond het heel gaaf dat ze dat voor mij georganiseerd hadden!”

Gert-Jan weet nog heel goed dat hij een half jaar niet bij het eerste is gaan kijken, omdat het gewoon enorm veel pijn deed. Toch wist hij vanaf dat moment al dat hij trainer wilde worden.
“Ik begon in mijn trainersboekje al opstellingen te maken. Ik vond het boekje pas nog en daar stonden gasten in waarmee ik zelf nog in het eerste heb gespeeld. Ik besloot dat ik ergens anders mijn rugzakje met ervaring wilde vullen. Ik ben toen gaan kijken waar ik dit het beste kon doen.”

“Ik ben toen naar VV Papendrecht gegaan en terecht gekomen bij Richard van Middelkoop en Dennis Zaal. Met hen kon ik het altijd over voetballen hebben en leerde ik veel. Ik heb hier ook mijn trainerslicentie kunnen verlengen en de eerste stappen gezet in het trainerswereldje. Ik heb hier twee jaar de B-jeugd getraind in de derde divisie. Vervolgens kreeg ik kinderen en besloot ik iets dichterbij huis te gaan zoeken. Toen ben ik bij VV Meerkerk de A-jeugd gaat trainen.”

Westerhout heeft het altijd belangrijk gevonden om zoveel mogelijk ervaringen op te doen. Hij besloot bij de regionale jeugdopleiding Willem II/RKC te solliciteren. Hier werd hij aangenomen en heeft hij veel kunnen leren.
“Toen kon ik natuurlijk helemaal m’n rugzak vullen. Ik trainde vier keer in de week en kwam met zóveel ervaren trainers in contact. Af en toe meekijken over de schouder van hoofdtrainer Jurgen Streppel bijvoorbeeld. Deze periode heb ik ook UEFA A gehaald. Destijds heb ik nog Frenkie de Jong training gegeven. Wat was dat een bizar goede groep zeg.”
Helaas ging het met de opleiding niet zo goed en viel het uit elkaar. Gert-Jan besloot niet verder te gaan bij één van de bvo’s en wilde zich focussen op zijn eigen ontwikkeling.

Gert-Jan Westerhout kon hierna aan de slag als hoofdtrainer van SC ’T Zand. Op het allerlaatste moment nam hij hier het stokje over van Erwin van Breugel. “Erwin had een goede basis neergezet waarmee ik verder kon bouwen. Ik stond toen in de tweede klasse als hoofdtrainer op eigen benen. In het eerste jaar speelde we nacompetitie voor promotie, maar liepen we het net mis. Het tweede jaar was het wel raak en wisten we via de nacompetitie te promoveren. Dit was voor mij een mooie en wederom leerzame periode.”

In 2014 kreeg Gert-Jan de kans om trainer te worden van VV Ameide. Als jonge trainer en een promotie naar de eerste klasse op zak waren er meerdere clubs die hem graag als hoofdtrainer wilde verwelkomen. Toch besloot hij naar VV Ameide te gaan, omdat dit de club is waar hij vandaan komt.
“Ik wilde super graag trainer worden van Ameide. Hiernaast gaf het me ook een stuk rust rondom mijn thuissituatie. Verder was het voor mij ook een leuke uitdaging. Het ging sportief wat minder en Ameide bungelde onderaan de derde klasse. Ik wilde ervoor zorgen dat Ameide weer een club werd waar je niet graag tegen speelde.”

In het jaar dat Westerhout geblesseerd was en geopereerd werd aan zijn heupen heeft hij samen met een vriend de mini’s training gegeven. Als hoofdtrainer van de selectie komt hij deze gasten aankomend seizoen weer tegen. “De gasten die ik ongeveer tien jaar geleden heb getraind komen nu over naar de senioren. Ook komen er wat ervaren jongens die wat hoger hebben gespeeld onze kant op. Samen met al deze jongens bij elkaar gaan we er met z’n alle een mooi jaar van maken aankomend seizoen!”

Klik hier voor meer informatie over VV Ameide.

Voor een ander artikel over VV Ameide, klik hier.