Verrassende keuze met Toine van Huizen brengt nog niet veel puntenplezier bij FC Dordrecht

Eén van de meest opmerkelijke nieuwkomers in de selectie van FC Dordrecht is dit seizoen Toine van Huizen. De 31-jarige centrale verdediger maakte na het mislopen van de promotie naar de eredivisie met De Graafschap de overstap naar de Krommedijkclub. Daar bereikte hij, uitgerekend tegen zijn oude club De Graafschap, de mijlpaal van 250 gespeelde wedstrijden.

XtraParts_251875_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

DORDRECHT – De ‘Superboeren’ fungeerden echter wel als partypoopers tijdens de jubileumwedstrijd van Van Huizen, die met zijn ploeggenoten na een 4-0 nederlaag van het veld stapte. ,,Hoewel het een bijzondere wedstrijd was, want het betekent echt wel wat als je zoveel duels in het betaalde voetbal hebt gespeeld, zal ik er geen drankje extra op drinken en de mijlpaal vieren want daarvoor doet deze nederlaag me teveel pijn’’, was het eerlijke antwoord van de aanvoerder, die in de loop van seizoen de band had overgenomen van Jari Schuurman.

Met het bezoek van De Graafschap werd Van Huizen ook onbewust weer herinnerd aan de afloop van het seizoen 2020-2021, het jaar dat voor de club uit Doetinchem uitdraaide op een nachtmerrie. Op de drempel van de promotie naar de eredivisie ging het faliekant fout: bij Jong Ajax was één treffer genoeg geweest om de kers op de taart te zetten, maar de verlossende treffer op  De Toekomst bleef uit. Op de slotdag was één doelpunt tegen Helmond Sport genoeg geweest om alsnog de eredivisie te bereiken, maar weer slaagde de Gelderse missie niet: in extremis verspeelde De Graafschap het eredivisieticket aan Go Ahead Eagles, dat de tweede plek en het entreebewijs voor de eredivisie inpikte. In de aansluitende nacompetitie ging het daarna meteen fout tegen Roda JC.

SlagerijGelderblom_251966_OnlineBanner_VjDordrecht_voorjaar2021

Enthousiast

En dat had consequenties voor Van Huizen: ,,Met De Graafschap was ik overeen gekomen dat ik zou blijven als we naar de promotie een feit zou zijn. Maar die situatie veranderde dus toen De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie bleef en ik dus niet kon blijven. Ik ben met FC Dordrecht in gesprek geraakt en werd enthousiast door het plaatje dat geschetst werd door innovatiemanager Leon Vlemmings en trainer Michele Santoni. Dat heeft me overgehaald om naar Dordrecht te komen.’’

Er is inderdaad veel gebeurd in de afgelopen maanden aan de Krommedijk, waar een nieuwe selectie werd neergezet en waar de plannen voor de toekomst werden gepresenteerd in het beleidsdocument Energiek Dordt. Van Huizen is als captain één van de belangrijke sportieve gezichten van dat plan. ,,Maar de resultaten vallen zwaar’’, moest de aanvoerder dit seizoen al verschillende keren beamen. ,,We maken regelmatig dezelfde fouten, waardoor we onnodig tegentreffers slikken. Dat zorgt ervoor dat bij de minste of geringste tegenslag een enorme tik krijgen. Wat dat voor de rest van het seizoen betekent? We moeten niet opgeven met elkaar en ik zal daarbij zeker niet verzaken.’’

Santoni weet dat tijd nodig is

Michele Santoni werd eerder dit jaar als de nieuwe trainer van FC Dordrecht gepresenteerd. De oefenmeester met Italiaanse roots moest de andere koers in het Riwal Hoogwerkers Stadion met een totaal gerenoveerde selectie aanvangen. Na een beloftevolle start, met vijf punten uit drie duels, is inmiddels duidelijk dat het een klus van de lange adem wordt.

DORDRECHT – Delingen met Jong PSV en Jong FC Utrecht, een overwinning bij Jong Ajax. Met een ongeslagen status, vijf punten op het conto en vertrouwen leek de eerste aanzet gegeven voor een mooi seizoen bij FC Dordrecht dat na jaren van sportieve misère hunkerde naar betere tijden.

Inmiddels  is de winterstop aangebroken en hebben de Dordtenaren, evenals vorig seizoen, de rode lantaarn in handen gedrukt gekregen. ,,En moeten we tot de conclusie komen dat we de selectie misschien te gehaast en niet uitgebalanceerd hebben samengesteld’’, constateerde Michele Santoni al na weer een nederlaag in de eerste seizoenshelft die – op een spaarzaam hoogtepuntje na – buitengewoon teleurstellend voor FC Dordrecht verliep.

De kansloze bekereliminatie bij tweededivisionist Spakenburg vormde wel één van de onbetwiste dieptepunten in de eerste reeks wedstrijden voor de winterstop. ,,We wisten wat we konden verwachten, maar zakten daar mentaal volledig door het ijs als collectief’’, was de conclusie van Santoni. Die avond in Spakenburg maakte misschien wel heel pijnlijk duidelijk dat de verandering die FC Dordrecht bewerkstelligd heeft pas op de langere termijn (mogelijk) vruchten af gaat werpen.

Knieval

Zeker in de afgelopen anderhalve maand kreeg FC Dordrecht de ene doffe dreun na de andere te verwerken. De 2-1 zege op NAC Breda verwelkte prompt na een serie van vijf nederlagen waarin FC Dordrecht 21 tegentreffers slikte. ,,Het positieve gevoel na NAC hebben we nooit meer kunnen benaderen’’, stelde Santoni. FC Eindhoven (5-1) De Graafschap (0-4), ADO Den Haag (5-1), Roda JC (2-5) en FC Emmen (2-1) volgden na de surprise tegen de Brabanders. Waarbij de knieval in Drenthe in de 94ste minuut flink door de Dordtse zielen sneed. Terwijl een punt voor het grijpen leek, scoorde de thuisploeg alsnog.

Santoni wees er steeds op dat het plezier op de training niet leed onder de uitslagen. Maar de pijnlijke reeks nederlagen die zijn ploeg heeft teruggeworpen naar de laatste stek en het afgebrokkelde incasseringsvermogen baarden grote zorgen. ,,We hebben sporadisch laten zien waartoe we als ploeg in staat zijn. De zege bij Jong Ajax, de karakteroverwinning op NAC, de goede eerste helft bij Excelsior zijn voor mij voorbeelden van waartoe we echt in staat zijn. Maar je moet ook constateren dat het onevenwichtig is en dat we ervaring tekort komen.’’ Dordrecht heeft dus tijd nodig, maar in de huidige voetballerij is die nauwelijks beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie over FC Dordrecht
Klik hier voor meer artikelen over FC Dordrecht

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Chris Tolman gaat vierde seizoen in met sv DSO 3

Vandaag spreken we met Chris Tolman, de 27-jarige voetballer van sv DSO 3. Chris Tolman speelde vroeger in de...

In gesprek met Boris en Lorenzo van Creating Legends Academy

Vandaag zijn we in gesprek met de 47-jarige Boris Knebel en de 32-jarige Lorenzo Philippi. De twee heren zijn...

John van Leeuwen heeft zin in nieuwe klus bij FIOS

Of John van Leeuwen zin heeft in zijn nieuwe klus als hoofdtrainer van FIOS? Reken maar! De Rotterdammer neemt...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.