Tim den Haan kiest voor de geleidelijkheid

0
809
timdenhaan

Na de late aankondiging van Umut Takac dat hij na één seizoen toch de club zou verlaten en naar Dilettant zou verkassen, moest Alblasserdam op zoek naar een nieuwe oefenmeester voor de selectie. De club kwam terecht bij Tim den Haan, die op zijn beurt Gouda achterliet voor het nieuwe avontuur op Souburgh.

Tim den Haan beleefde een opmerkelijke start van zijn trainersperiode bij Alblasserdam: zijn eerste klus was het vriendschappelijke duel met zijn nieuwe club, die kort daarvoor gedegradeerd was naar de derde klasse, tegen de club waar hij in het verleden als jeugdtrainer gewerkt had: FC Dordrecht. ,,Ik heb training gegeven aan de onder 17 bij FC Dordrecht, dus voor mij had mijn debuut een extra tintje. Ook omdat ik bij FC Dordrecht met doelman Tijn Baltussen en doelpuntenmaker Joey van Gennip spelers zag met wie ik zelf nog gewerkt had.’’

Over de uitslag (0-14) stapte de Rotterdamse oefenmeester snel heen. ,,Voor de spelers van Alblasserdam was het duidelijk het einde van een lang seizoen, terwijl FC Dordrecht al aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen was begonnen.’’

Afkoopsom

Dat Tim den Haan bij die wedstrijd in het coachvak van Alblasserdam stond, was enkele weken daarvoor nog (relatief) ondenkbaar geweest. Immers, de voormalig speler van clubs als SV Ommoord, Alexandria’66, Nieuwerkerk, Sparta, Neptunus, WCR en Kethel Spaland, had nog een doorlopende verbintenis bij Gouda toen Umut Takac besloot om terug te komen op zijn eerdere besluit om bij Alblasserdam door te gaan. ,,Ik heb in de afgelopen twee jaar bij Gouda heel veel moeten doen, alhoewel ik daarop wel moet aanvullen dat zeker in de laatste periode voorzitter Jan Heuvelman enorm is bijgesprongen en veel hulp heeft geboden. Naast hoofdtrainer was ik ook hoofd opleidingen bij Gouda en daardoor moest ik me naast het trainerschap ook met allerlei randzaken bezighouden. Ik heb voor mezelf de knoop doorgehakt, nadat ik goed nagedacht had en vond dat ik aan mijn eigen ontwikkeling moest gaan denken.’’

De jeugdige trainer-coach kaartte aan dat hij verderop – in de Alblasserwaard – wilde gaan kijken, maar Gouda wilde hem aanvankelijk aan zijn contract houden. ,,Dat heeft ertoe geleid dat ik uiteindelijk een afkoopsom heb moeten betalen. Volgens mij is dat een redelijk unieke situatie in het amateurvoetbal, en zeker voor een trainer. Maar nadat ik dat bedrag betaald had, was ik wel vrij om te gaan en te staan waar ik wilde.’’

Mutaties

En zo kon Tim den Haan tijdens de nacompetitie, waarin Alblasserdam als nieuwkomer in de tweede klasse verzeild was geraakt om alsnog het vege lijf te redden, zich al gaan oriënteren op zijn nieuwe klus. Den Haan zag dat op Souburgh nog met SV Meerkerk werd afgerekend, alvorens het Zeeuwse RCS op datzeflde veld het doek voor de Alblasserwaarders liet vallen door met 1-0 te zegevieren. ,,Natuurlijk vond ik het jammer dat Alblasserdam degradeerde, want het was in mijn ogen ook nog eens onnodig. Als trainer wil je op een zo hoog mogelijk niveau werken, maar we zullen moeten starten in de derde klasse met een selectie die grotendeels gewijzigd is ten opzichte van vorig seizoen.’’

Daarmee miszegt Den Haan niets. Het lijstje met mutaties is imposant: Noa Struik (Nieuw-Lekkerland), Jonathan Kappen (Alphense Boys), Rasheem Zandvliet (FC Dordrecht amateurs)
Sharemy Zandvliet (FC Dordrecht amateurs), Tutku Ayoren (FC Delta Sport), Ponciano Salomao (SV Charlois za), Jerry Fortes (SV Charlois za), Alex Floreslara (Oranje Wit) en Nigel Drinkwaard (De Zwerver) kwamen. Leroy Naaktgeboren (Dilettant), Ansu Camara (Roda Boys), Bradley De La Croix (Sliedrecht), Jort De Bruijn (Sliedrecht), Daan Rijpaert (Sliedrecht), Dogukan Senol (Sliedrecht)
Sharoq Susani (Sliedrecht), Jeffery Gooshouwer (stopt) en Daan Koops (De Alblas) vertrokken. Glenn de Jong zou de overstap van Nieuw-Lekkerland maken, maar trok zijn overschrijving in. Met al die wisselingen ligt een snelle terugkeer naar de tweede klasse niet in de lijn der verwachting. ,,Meteen terugkeren na een degradatie is iets wat veel clubs willen, maar ik kies lekker voor de geleidelijke weg. We willen eerst gaan bouwen’’, geeft Den Haan aan. Daarbij wordt hij ondersteund door Alexander de Jong, die weer als assistent zal fungeren. En Danny Buijs, die dit seizoen aan de slag is gegaan bij Fortuna Sittard, fungeert als klankbord. ,,Met Danny heb ik destijds het tweede gesprek voor mijn aanstelling als trainer van Alblasserdam gehad. Het is fijn dat ik met hem in contact kan treden als er bepaalde zaken spelen.’’

Klik op vv Alblasserdam voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Alblasserdam voor meer informatie over de club.