Serge de Lobel is man van het veld bij Pernis

0
775
Pernissergedelobel3

Hij zit inmiddels al twaalf jaar op zijn post, maar uitgekeken op Pernis is technisch jeugdcoördinator Serge de Lobel allerminst. “Het voetbal ontwikkelt en als club moeten we mee.”

Bij Pernis gaat het seizoen allesbehalve als een nachtkaars uit. Voordat trainers en spelers en andere vrijwilligers in een welverdiende ruststand in de zomer komen te staan, is er nog het eigen jeugdtoernooi. “Ik vind het fantastisch dat we dit met vrijwilligers hebben kunnen organiseren. De zon schijnt volop en ik zie alleen maar stralende gezichten.”

Het is ook de boodschap die De Lobel (48) wil afgeven: het draait bij de jeugd zeker niet om hem alleen, maar om de complete trainersstaf en andere vrijwilligers. “We doen het met elkaar”, benadrukt hij. “Ik krijg nu alle aandacht, maar die hoort er voor al onze vrijwilligers te zijn. Er wordt zoveel werk verzet, ik ben echt trots op ze.”

“Als technisch coördinator kan ik het niet alleen. Ik kan een mooie visie hebben, een plan op papier zetten, maar alles gaat om de uitvoering. Daar heb je mensen voor nodig die open staan voor je ideeën en ook zelf met input komen.”

Dat De Lobel twaalf jaar geleden neerstreek bij Pernis en nu nog steeds dezelfde functie vervult, geeft wel aan dat hij het bij de dorpsclub naar zijn zin heeft. “Jeugd heeft me altijd getrokken”, zegt de Rotterdammer, die jeugdtrainer was bij diverse clubs. “Ik ben één keer hoofdtrainer geweest voor drie seizoenen. Bij RFC2000 in Rotterdam. Dat is heel anders. Dan ben je veel meer bezig met randzaken. Ik ben meer in de wieg gelegd om met jeugd te werken. De wil om te leren vind ik mooi.”

Hij omschrijft zijn rol bij Pernis als trainer van de trainers. “Ik heb geen vast team, maar de mensen zullen mij meer op het veld zien staan dan dat ik in de bespreekkamer zit. Ik wil feeling houden met wat er op het veld gebeurt.”

Dat is ook de plek waar De Lobel zijn visie kan overbrengen op het vrijwillige trainerskorps. “De ene trainer heeft weinig ervaring en de andere heeft zelf gevoetbald. De basis is altijd enthousiasme. Structuur zorgt voor houvast in de training.”

Dat heeft De Lobel bij Pernis gedaan door de introductie van een circuittraining. Op maandag krijgen de spelers per leeftijdscategorie drie, vier oefenvormen voorgeschoteld waarbij de trainers een eigen oefenvorm hebben. “De spelers krijgen daardoor te maken met verschillende trainers en maken op die manier kennis met de kracht en kwaliteiten van die trainers. Dat is naast het aanleren van belangrijke voetbalvaardigheden een belangrijke reden geweest om die circuittraining in te voeren. Je voorkomt er ook mee dat teams eilandjes worden. Het grote voordeel is ook dat er  een doorlopende leerlijn is.”

De jeugdafdeling zit de laatste jaren in de lift. Afgelopen seizoen had Pernis negen teams en komend seizoen zijn dat er zelfs tien. “We zijn op goede weg”, stelt De Lobel. “Het voetbal ontwikkelt zich en wij proberen onze visie daar bij aan te laten sluiten. Plezier en dat kinderen het naar hun zin hebben bij Pernis is echter het allerbelangrijkste.”

Klik op VV Pernis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Pernis voor meer informatie over de club.