Alexander de Jong (41) heeft op achttienjarige leeftijd zijn debuut mogen maken in de eredivisie. Op dit moment is hij assistent trainer naast Dennis Schoonewil bij V.V. Alblasserdam. Ook heeft hij onder-11 1 onder zijn hoede en haalt hier veel plezier uit.


Vanaf zijn tiende is de Jong acht jaar actief geweest bij Willem II. Hij heeft hier een tweejarig profcontract gehad en zijn debuut mogen maken in de eredivisie. Op achttienjarige leeftijd startte hij in de basis tegen Vitesse in het toen nog stadion Nieuw-Monnikenhuize van de Arnhemmers. Deze wedstrijd vond plaats op de één na laatste speelronde. Het seizoen daarop kwam Co Adriaanse en acht spelers van zijn lichting moesten helaas vertrekken. Na Willem II heeft de Jong drie jaar bij V.V. Baronie gespeeld. Vanaf V.V. Baronie is hij naar ASWH vertrokken. Tijdens zijn tijd bij ASWH heeft hij nog een uitstapje gemaakt naar V.V. IJsselmeervogels. “Dit was mooi om mee te maken, spelen bij de mooiste amateur club van Nederland.  Alleen het reizen nekte ons ( Sjoerd van de Waal en ik).” Hierna heeft hij ook nog bij Heerjansdam gevoetbald, maar keerde hierna toch weer terug bij ASWH. Aan het einde van zijn carrière is hij nog een aantal maanden actief geweest voor DOTO en is hij zijn voetbalcarrière geëindigd bij V.V. Alblasserdam.

De club waar hij is gestopt met voetballen, is de club waar hij nu nog steeds actief is als trainer. “Op dit moment ben ik bezig aan mijn zesde jaar als assistent bij het eerste elftal van V.V. Alblasserdam. Naast de selectie heb ik in deze periode ook nog een jaartje de onder-19 getraind. Dit jaar ben ik naast assistent ook trainer van de onder-11.”. Ambities zoals het worden van hoofdtrainer is er bij de Jong niet. “Laat mij maar gewoon lekker assistent zijn. Ik heb ook geen ambities om diploma’s te gaan halen. Als ik zie wat Dennis (huidige trainer) daar allemaal voor heeft moeten doen de afgelopen jaren blijf ik liever assistent.

Als speler en trainer heeft de Jong verschillende hoogtepunten gehad. “Het maken van m’n debuut in de eredivisie is natuurlijk een hoogtepunt. Ondanks het bij één wedstrijd is gebleven was het wel een unieke ervaring. Hiernaast ben ik algemeen amateur kampioen geworden met V.V. Baronie, ASWH en IJsselmeervogels wat ook allemaal erg mooi was.”. Naast zijn loopbaan als speler vindt hij dit seizoen eruit springen als hij naar zijn tijd als assistent kijkt. “Ik vind dit jaar denk ik toch wel een van de beste jaren. We hebben een geweldige groep, een periode gepakt en draaien bovenin mee.”. Helaas staat al het voetbal nu stil en is het nog maar de vraag hoe dit seizoen eindigt. “Ik denk dat we dit seizoen niet meer zullen afmaken. Dan beginnen we volgend seizoen weer opnieuw met dezelfde competitie. Niemand laten promoveren en degraderen. Ik denk dat deze optie het eerlijkste is. Mochten ze de huidige stand als eindstand bepalen is dit voor ons natuurlijk heel gunstig, aangezien we bovenaan staan haha.”.

Naast deze mooie momenten heeft de Jong ook een lastige periode gehad. “Toen ik negentien was en bij V.V. Baronie speelde scheurde ik alles in m’n knie af. Kniebanden, kruisbanden, meniscus noem het maar op alleen zijn zenuw in zijn knie zat nog vast .Ik heb toen acht maanden lang, bijna iedere dag gerevalideerd bij de fysiotherapeut John de Vlaming.”. Ondanks deze blessure heeft de Jong zich terug geknokt en nog lange tijd gevoetbald.

Op dit moment is de Jong trainer van de jongens onder-11 en hier haalt hij veel plezier uit. Hij is hier trainer, omdat zijn ‘bonuskind’ Levi Bax hier voetbalt. Ook vindt hij het een leuke leeftijd om training te geven. “De jongens zijn echt leergierig en luisteren goed. Tijdens de trainingen probeer je de jongens zoveel mogelijk te leren. Om dit dan terug te zien tijdens een wedstrijd op zaterdag is waar ik m’n plezier uit haal.” Na kampioen te zijn geworden in de eerste klasse, ging de onder-11 vol goede moed de hoofdklasse in. Na drie wedstrijden te hebben gespeeld, waarvan ze er twee wisten te winnen, is ook dit helaas stil gelegd. “Het is mooi om dat jonge talent op de club te hebben. Ik ben van mening dat spelers als Levi Bax en Levy den Breejen het ver gaan schoppen.”.

Verder vindt de Jong het mooi om te zien dat er eigen jeugd doorbreekt. “In het eerste hebben we dit seizoen aardig wat eigen jeugd spelen. Jongens als Claudy Nzita, Glenn de Jong, Ralph Hofwegen, Dylan Cornelisse en Ahmet Kuyucu hebben allemaal bij ons in de jeugd gespeeld. Er komt nog een hele mooie lichting voetballers aan, dus de toekomst ziet er goed uit!”.

jo11-vvalblasserdam

Klik hier voor meer informatie over V.V. Alblasserdam.
Voor een ander artikel over V.V. Alblasserdam klik hier.