Nieuwe hoofdtrainer SO Soest ziet spelersgroep met potentie

,,Het voelt goed en vertrouwd.” De reactie van hoofdtrainer Bas Dreef op de vraag hoe hij de eerste maanden van het trainerschap bij zijn ‘eigen SO Soest’ heeft ervaren is veelzeggend. Met een jong elftal de competitie ingaan is een uitdagende klus. ,,Het gaat om de ontwikkeling voor lange termijn. Maar ik wil ook presteren. Het zou mooi zijn als ontwikkeling en prestatie hand in hand gaan.…”

De teller stond na drie wedstrijden nog op nul punten, maar ondanks die povere seizoenstart is Dreef vol vertrouwen. ,,We speelden tegen de top 3. Tegen SCPB en DIOS speelden we goed. DIOS hadden we moeten winnen, die 0-0 was echt te mager. Ik hoef deze jongens niet achter de broek te zitten. Ze realiseren zich dat ze het hoogste selectieteam kunnen halen en dat er concurrentie is. Natuurlijk hebben we een jeugdige spelersgroep en missen we ervaring. Dus dat er dit seizoen een wisselvallige prestatiecurve komt is logisch. Dat hebben we gemerkt. ‘Uitgenaste’ tegenstanders die dan net de wedstrijd over de streep kunnen trekken. Maar de organisatie zit goed in elkaar, we moeten met en voor elkaar strijden. Dat moet de rode draad van de club worden. Je ziet het al bij de jeugd. De O17, O18 en O23 spelen op divisieniveau, daardoor wordt er een betere aansluiting met het eerste gecreëerd.”

Positieve dynamiek
Een jong elftal, samengesteld met spelers die hoofdzakelijk uit de eigen SO Soest-jeugd komen. Dreef vindt dat een goede ontwikkeling. Het is volgens de trainer wel heel snel gegaan. ,,Mijn doel was om ooit als hoofdtrainer bij SO Soest terug te keren. Dat moment is goed getimed. De club wil een koers varen met zoveel mogelijk eigen jongens. Maar toen die koerswijziging vorig seizoen werd gecommuniceerd trokken veel jongens van buiten hun conclusie. Vooropgesteld: we hebben niemand weggestuurd en ik had er graag een aantal bijgehouden. Voetballers met ervaring op divisieniveau kunnen we wel gebruiken. Maar je ziet nu wel wat ontstaan. Een positieve dynamiek omdat jongens, die al jaren met elkaar samenspelen, dat nu in het eerste elftal gaan doen. Maar we hebben wel een uitdaging in ervaring en aantal.”

Ervaring
De trainer van SO Soest ziet zijn groep naar elkaar toe groeien. De oud-speler van onder meer Ajax, RKC, Top Oss, Spakenburg, DOVO en Sparta Nijkerk haalt daar zijn plezier als trainer uit. ,,Natuurlijk is er verschil in beleving bij de topamateurs waar ik heb gespeeld en bij een club uit de tweede klasse. Je loopt wel eens tegen dingen aan. Bijvoorbeeld dat spelers op zaterdag spelletjes bij het gildefeest willen doen wanneer wij op die dag een wedstrijd hebben. Maar dan merk ik dat ze het toch serieus oppakken. Ik hoor wel eens dat deze generatie andere prioriteiten heeft. Die ervaring heb ik niet met deze jongens.”

Ontwikkeling
Dreef ziet bij zijn club een opvallende, positieve ontwikkeling. ,,In de selectie spelen veel jongens die zelf actief zijn als jeugdtrainer. Dat is goed voor hun eigen voetbalontwikkeling. Ze denken mee, herkennen opties in het veld en ze durven op een positieve manier de discussie aan te gaan. Dit zorgt voor potentie in het team.”

Iets moois bij 100 jaar SO Soest
Bas Dreef heeft getekend tot en met de zomer van 2024, maar hij ambieert meer bij zijn club. ,,Ik volg de cursus UEFA A en combineer dat met een stage bij mijn voormalige club sv Spakenburg. Dat is leerzaam en interessant. Een aantal van de professionele elementen van die club wil ik ook bij SO Soest invoeren. In mijn hoofd zit het 100-jarig jubileum van SO Soest in 2026. Het zou toch mooi zijn om met elkaar iets neer te zetten om in dat jaar de doelstelling van de club te realiseren.”

door Peter Beijer

Klik hier voor meer informatie over SO Soest.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Remco van Gool strijdt met Barendrecht O19-1 voor het kampioenschap

Vandaag gaan we in gesprek met Remco van Gool van BVV Barendrecht. De trainer van de O19-1 draait een...

Geschiedenis van Old Firm in boekvorm

Alle betrokkenen hebben de datum al rood omcirkeld staan in hun agenda’s: op 1 april 2023 staan Nieuw-Lekkerland en...

De derde periode moet voor VVZ’49 zijn, aldus Guus Parinussa

Vandaag gaan we in gesprek met Guus Parinussa van VVZ’49. Op zijn 16e maakte die al zijn debuut in...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.