Kenny Basteleus combineert vrouwen SSS met FC Dordrecht

0
479
DORDRECHT, Matchoholic Stadion, 29-07-2022 , season 2022 / 2023 , Dutch Keuken Kampioen Divisie , Photocall Dordrecht , Dordrecht staff Kenny Basteleus

De Belg Kenny Basteleus leeft voor de voetbalsport en dat zorgt voor een opmerkelijke combinatie. In het voorbije voetbalseizoen was hij video-analist bij FC Dordrecht en hoofdtrainer bij de vrouwen van SSS die uitkwamen in de hoofdklasse A en daar op een achtste plaats eindigden.

KLAASWAAL – Nee, je zal Kenny Basteleus niet snel op een moment van verveling betrappen. De geboren Gentenaar besteedt het liefst iedere minuut van de dag aan voetbal. In de afgelopen voetbaljaargang was hij als video-analist werkzaam bij de Dordtse betaald voetbalclub FC Dordrecht. Doordeweeks en op zaterdag was hij te vinden op het veld bij de vrouwen van SSS, die na hun degradatie uit de topklasse in de hoofdklasse waren beland. En daarnaast volgde de 31-jarige Belg ook nog eens een studie sportmanagement en volbracht hij de trainerscursus TC1 in zijn geboorteland waar hij overigens niet meer woonachtig is. Basteleus maakte een jaar geleden namelijk de keuze om naar Nederland te verhuizen en in Dordrecht te gaan wonen.

Beeldmateriaal
Ruim een jaar geleden liep hij stage bij FC Dordrecht en deed dat tegelijkertijd met drie andere analisten. Dan was ik er op een wedstrijddag of bij een training. Maar dat veranderde snel toen ik in vaste dienst mocht treden bij de club: vervolgens ben ik fulltime aan de slag gegaan bij FC Dordrecht.”

En fulltime bij Basteleus betekent ook dat hij niet op een uurtje meer of minder kijkt. Werkweken van zestig uur plus zijn geen zeldzaamheid. ,,Ik film de wedstrijden van FC Dordrecht in de competitie , sta in contact met assistent Rick Hoogendorp en stuur beelden naar de bank. De dag na de wedstrijd toon ik de beelden die de trainers in de staf graag (terug) willen zien in de meeting met de spelersgroep en de staf Ik film ook elke training, waarbij ik beelden naar de wedstrijd toe ook per speler samenstel. Spelers kunnen ook individueel naar mij toekomen om beelden te bekijken. En ik verzamel beelden van de tegenpartij. Ik vervul dus een ondersteunende rol aan de staf en daar voel ik me goed bij.’’ Het levert een schat aan beeldmateriaal en een propvolle computer op: in een seizoen verzamelt hij voor twee terabyte aan gegevens en analysemateriaal op de piepende en krakende harde schijf.

Op de vraag hoe noodzakelijk het werk van de video-analist is, is Basteleus duidelijk. ,,Iedereen in de staf kan op een bepaalde manier het verschil maken, dat gaat om kleine procenten. Ik moet ervoor zorgen dat iedereen, staflid of speler, de beelden krijgt waardoor zij zich kunnen verbeteren. Ik verplicht niemand om naar die beelden te kijken, maar ze zijn wel beschikbaar. Dat vind ik wel mooi. Ik kan de ballen er zelf niet intrappen, maar ik kan wel zo goed mogelijk begeleiden met alle informatie die ik kan leveren.’’

Contacten
Het verhaal waarom hij bij FC Dordrecht wilde werken, is bijzonder. ,,In 2014 zag ik FC Dordrecht in de nacompetitie bij VVV, in het jaar in de eredivisie heb ik de wedstrijd thuis tegen PEC Zwolle bezocht. Vanaf dat moment ben ik de club gaan volgen. Via de LinkedIn-pagina van de huidige hoofdtrainer Michele Santoni zag ik dat de club stagiaires zocht voor de video-analyse. Zo ben ik bij de club beland. En de klik met Michele is groot, want hij heeft ook een grote liefde voor analyse en data. Bij hem kan ik beter worden’’, vertelt Basteleus, die zelf tot zijn vijftiende voetbalde. ,,Na zeven knieblessures en bezoeken aan ziekenhuizen ben ik coach geworden.’’

Want naast het filmen en analyseren van beeldmateriaal kruipt het bloed bij Basteleus waar het niet gaan kan. Zelf voor de groep staan is ook een passie voor hem en op trainersvlak wil hij zichzelf nog steeds verbeteren. Daarom was hij blij met de kans die SSS hem aan het begin van het afgelopen seizoen bood. ,,Ik wilde echt iets naast FC Dordrecht doen. Bij een amateurclub kan je nieuwe contacten leggen en nieuwe mensen leren kennen. Een half uurtje van Dordrecht, dat was goed te doen. Dus SSS was, zeker met een mooie route door de Hoeksche Waard waarbij ik mijn hoofd leeg kan maken voordat ik aan de training of wedstrijd begin, een mooie aanvulling. Ik had in de Verenigde Staten en België al vrouwen getraind. Op maandagavond heb ik de cursus TC 1 in België gevolgd en die heb ik in de loop van het seizoen met goed gevolg afgerond zodat ik nu ook als assistent op hoger niveau kan gaan werken.”

Dat is bij SSS komend seizoen niet het geval: Najib Azaroiali keert dan terug bij de Klaaswaalse vrouwen als hoofdtrainer. In het seizoen 2009-2010 stond hij al voor de groep bij SSS. Afgelopen jaar stond hij voor het vierde seizoen voor de mannenselectie van CVV Berkel en daarnaast was hij ook nog eens verantwoordelijk voor de zondagselectie van HWD. Als trainer heeft hij in het verleden bij Soccer Boys, De Alblas en Sparta (AV) getraind. Bezige bij Basteleus zal zich gaan ontfermen over het tweede team van de Klaaswaalse vrouwen en Dennis Dam zal als keeperstrainer binnen de vrouwenselectie actief zijn.

Klik hier voor meer informatie over SSS
Klik hier voor meer artikelen over SSS