In gesprek met Remco de Heer van FC Dordrecht BVO

Remco de Heer (44) is een keepers trainer en coördinator bij FC Dordrecht. Vanaf de F-jes tot en met de A-tjes heeft hij gevoetbald bij 2 verschillende clubs. Eerst bij VV Drechtstreek en daarna heeft hij de overstap gemaakt naar VV Papendrecht. Na de jeugd is hij eerst gestopt met voetbal op het veld. Hij is wel in de zaal actief geweest bij de zondag competitie van Eteha in Papendrecht. Later is hij nog eens een seizoen actief geweest bij een vriendenteam van Drechtstreek.

Sport-centrum-dordrecht_internetbalk_2020

Wij vroegen Remco om zichzelf even kort voor te stellen.Ik ben 44 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. In het dagelijks leven ben ik manager bij een ICT bedrijf en help ik mijn vrouw bij haar winkel voor keepers benodigdheden op Jeugdkeeper.nl. Daarnaast ben ik een gepassioneerd keeperstrainer en sinds een aantal jaar verbonden aan FC Dordrecht als keeperstrainer en nu tevens als keeperscoördinator samen met mijn trainingsmaatje Bianca Oskam. Daarnaast probeer ik ook nieuw talent voor in het doel op te sporen. Helaas ben ik een tijdje geleden getroffen door een auto-immuun ziekte waardoor ik nu aan het revalideren ben en hopelijk sterker terugkom”.

Remco is niet heel zijn voetbal carrière keeper geweest. “Ik heb meerdere posities in het veld bespeeld. Als keeper heb ik zelfs de minste wedstrijden gespeeld. Ik zie dit nu als voordeel omdat ik de keepers ook uit kan leggen waarom een veldspeler een bepaalde actie maakt en waarop je moet letten. In de zaal heb ik wel erg veel wedstrijden gespeeld als keeper en het is altijd mijn favoriete positie geweest. Doordat mijn zoon ook in het doel belandde, net zoals zijn opa en zijn vader, ben ik weer wat actiever geworden in het voetbal. Na een tijdje kwam ik Bianca Oskam tegen die mijn zoon ging trainen. Bianca had ooit het Nederland Elftal gehaald als keepster en we hadden een goede klik. Sinds die tijd trainen wij eigenlijk altijd samen”.

Remco en Bianca zijn na een tijdje in gesprek gekomen met de technisch directeur van FC Dordrecht. “Bij een wedstrijd van een voormalig pupil van ons die bij Dordrecht aangenomen was raakten we door die vader aan de praat met Peter Drijver, de toenmalige technisch directeur van FC Dordrecht. Hij vroeg ons eens te praten met Ben Kinds die de laatste tijd het eerste heeft overgenomen. Wij hadden een mooie presentatiemap gemaakt met onze ideeën en visie. Ben was onder de indruk en heeft gevaagd het team te komen versterken. Sinds die tijd doen we de middenbouw van FC Dordrecht en ook gedeeltelijk de bovenbouw. Daarnaast is er een eerste hand gelegd aan een keepersplan waarin de visie, wijze van trainen, eisen aan keepers op divers vlak en bepaalde spelsituaties staan”.

De oud voetballer is door de jaren heen in contact gekomen met veel prof clubs. “Door de keeperswinkel van mijn vrouw wordt mijn netwerk ook steeds groter waardoor je met veel trainers kan praten en overleggen over hun aanpak. Afgelopen jaar zijn er ook wat online meetings geweest met een groepje keeperstrainers van andere bvo’s zoals Feyenoord, Ajax, Sparta, Excelsior, PSV en Twente. Iets wat voor deze tijd niet zo gemakkelijk ging. Daarnaast help ik soms bij Keepersschool vd Kaay en organiseren we af en toe een clinic voor keepers en was ik als trainer bij Jonger Oranje actief. Zo ben je altijd in ontwikkeling en zie je ook weer heel veel keepers”.

Gezondheid staat op nummer één bij Remco. “Beter worden qua gezondheid staat bij mij bovenaan. Daarna wil ik proberen mee te helpen om Dordrecht naar een hoger niveau te brengen. Ik ben ooit begonnen met een opleiding tot scout en begeleiding van spelers. Het lijkt mij leuk om talent op te sporen en misschien wel ooit keepers te begeleiden in hun loopbaan. Ik hoop zo goed mogelijke keepers af te leveren die ooit de top gaan halen of minstens het eerste elftal bij FC Dordrecht. Het huidige seizoen is zoals voor iedereen niet leuk. Als speler train je voor wedstrijden. Als trainer probeer je je spelers klaar te maken voor de wedstrijd. Helaas kan dit nu door de bekende oorzaak begrijpelijk geen doorgang vinden. Ik denk dat het gebrek aan wedstrijden wereldwijd op lange termijn te merken zal zijn op divers vlak”.

Spelers scouten die succesvol worden is waar Remco het voor doet. “Echte hoogtepunten springen er niet uit. Wij zijn passanten voor onze keepers, echter proberen wij ze zo goed mogelijk te begeleiden en bepaald prestatiegedrag bij te brengen. Als je dan jongens goed ziet presteren dan ben je trots. Het is fantastisch om te horen van externe mensen dat wij voor een club als FC Dordrecht echt goede keepers hebben. Tevens is de uitverkiezing van Tijn Baltussen voor de voorselectie van het Nederlands Elftal een bijzondere prestatie. Dit zie je bijna nooit bij een club uit de keuken kampioen divisie. Een dieptepunt is heel duidelijk. Een van de keeperstalenten en international van Marokko Ayoub Hamdani heeft drie keer een schouder uit de kom gehad. Dit was verschrikkelijk om te zien bij die jongen. De laatste keer heb ik samen met Bianca heel de avond met hem in het ziekenhuis gezeten. Dit deed bij mijzelf veel pijn om je eigen jongen, want zo zie ik ze, met zoveel pijn en onduidelijkheid over zijn carrière te zien. Gelukkig is hij inmiddels geopereerd en is hij voorzichtig weer aan het trainen”.

Remco heeft zowel keepers als spelers in zijn lijstje met voorbeelden staan. “Omdat ik niet altijd keeper ben geweest heb ik zeker ook veldspelers in mijn lijst met favoriete voetballers. Vroeger had ik zelfs een bijnaam van een van deze: Paul Gascoigne (Gazza). Die emotie, de wil om te winnen en toch erg technisch begaafd en af en toe over de schreef gaan. Zonde hoe het hem vergaan is. Daarnaast als keeper zijn mijn voorbeelden Van Breukelen en Peter Schmeichel. Dit was voor het meevoetbal tijdperk. Nu kijk ik veel naar profs om te kijken wat voor technieken ze gebruiken maar heb ik echter geen favoriet. Van iedere keeper nemen we een onderdeel mee. De distributie van Ederson of het lijn keepen van Oblak”.

Hij kan eigenlijk met iedereen wel opschieten, maar er is toch een persoon die er boven uit springt. “Ik kan eigenlijk met iedereen wel door een deur. Als ik iemand moet noemen is dat wel Mark van Leeuwerden, de huidige trainer van de O14. Wat die aan voetbal gebracht heeft in dat team samen met Ricardo en Ard vind ik lovenswaardig. Echt verzorgd en goed voetbal en tevens een leuke jongen om mee te praten over het spelletje. Daarnaast vind ik het een gemis dat Sander van Andel gestopt is. Hopelijk komt hij ooit terug. Als coördinator middenbouw zorgde hij voor een duidelijke lijn binnen de opleiding”.

Voetbal is voor velen het belangrijkste in het leven. Ook bij Remco speelt het een grote en duidelijke rol. “Het is de belangrijkste bijzaak in het leven voor mij. Als je kinderen ziek zijn en zelf ook het nodige meemaak dan heb je een uitlaatklep nodig en afleiding. Voetbal is daar ideaal voor en natuurlijk het mooiste spel ter wereld. Ook de band die wij met de keepers opbouwen is fantastisch”.

Klik hier voor meer informatie over FC Dordrecht
Klik hier voor meer artikelen over FC Dordrecht

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Maak kennis met Steeds Hooger Dames 2

12 jaar geleden begonnen als de Trekkers bij RSV Antibarbari en beter bekend als Steeds Hooger Dames 2! In...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.