In gesprek met Edinho Goodett van V.V. Papendrecht

Edinho Goodett (33) stopt na dit seizoen met voetballen. De ervaren verdediger stond de afgelopen vijf jaar achterin bij zijn jeugdliefde V.V. Papendrecht. De Nederlands-Surinaamse speler is hiernaast nog bij verschillende clubs actief geweest, maar Papendrecht zal altijd zijn club blijven. Samen met een groep vrienden is hij vijf jaar geleden NNF Sports gestart. Hiermee maakt hij op dit moment een behoorlijke groei door. Ondanks veel ups en downs is Edinho blij met zijn carrière.

Edinho begon in zijn woonplaats Papendrecht op zesjarige leeftijd met voetballen. Hier schreef hij zich in bij V.V. Papendrecht.
“Ik begon in de F’jes en daarna heb ik me omhoog gewerkt tot aan het eerste elftal. Ik ben nog wel eens op van die talentendagen geweest bij bijvoorbeeld Sparta en Feyenoord. Bij Sparta kon ik op stage, maar raakte ik geblesseerd. Bij Feyenoord mocht ik het ook proberen, maar mijn moeder vond dit niks voor mij. Ik moest bij mijn tante in Rotterdam gaan wonen, omdat ze in deze tijd de talenten nog niet kwamen ophalen met een busje. Mijn moeder zei me toen dat het niets voor mij zou zijn. Ze heeft hiermee zeker gelijk gehad, zoals moeders altijd hebben haha. Ik was er niet op ingesteld om bij een BVO te voetballen en vond het super fijn bij V.V. Papendrecht.”

Goodett zat tegen het eerste aan, maar kon nooit echt een basisplek veroveren. Papendrecht gaf aan dat zij wel een plan hadden, maar op dat moment wilde Edinho graag voetballen. Hiernaast kwam Papendrecht destijds nog op de zondag uit. Dit was voor hem ook een reden om het elders te zoeken.
“Ik zat op de bank en viel wel regelmatig in. We zijn destijds gepromoveerd naar de reservehoofdklasse met het tweede elftal. Het eerste en tweede was een hechte selectie. Zo veel verschillende jongens van verschillende nationaliteiten, maar het was een enorm hecht team. Echter wil je op die leeftijd gewoon veel voetballen. Ik wilde eens kijken hoe het bij een andere vereniging zou zijn. Het zondagvoetbal was ik op een gegeven moment ook klaar mee. We hadden zulke verre uitwedstrijd. Soms moest je om elf uur op de club zijn en kwam ik rond acht uur in de avond weer thuis. Mijn vrienden speelden ook op de zaterdag, dus mijn schema zag er heel anders uit. Ik heb toen de stap gemaakt naar een andere club.

V.V. Rijsoord was de club die volgde. Hier is Edinho vier jaar actief geweest.
“Ik stroomde in toen ze nog eerste klasse speelde. Het tweede seizoen zijn we gepromoveerd naar de hoofdklasse. De nieuwe regeling met de topklasse werd toen ingesteld. We hebben een heel goed seizoen gedraaid in de hoofdklasse. Helaas kreeg ik in december van dit seizoen flinke blessures. Ik had mijn enkelbanden ingescheurd en mijn kuitbeen was gebroken. Mijn enkelbanden had ik al last van sinds de stap naar de senioren bij Papendrecht. Ik heb hard gerevalideerd en uiteindelijk dit seizoen nog twee of drie wedstrijden gespeeld. Echter kon ik het niet goed vinden met de visie van de trainer op dat moment. Hierdoor maakte ik de overstap naar V.V. Nieuw-lekkerland.”

Bij Nieuw-Lekkerland is Goodett maar een jaar actief geweest. Het was een hele andere ervaring dat de twee clubs die hij al had gehad.
“De beleving was vergeleken met Papendrecht en Rijsoord heel anders. Het was erg leuk, maar moest wel omschakelen haha. Waar je normaal op je voeding moest letten en bij wijzen van spreken melk moest drinken na een training, kregen we bij Lekkerland bier en pizza. In deze periode heb ik ook besloten om toch maar een operatie te ondergaan. Ruud Ouweneel, een teamgenoot van me, is fysiotherapeut en bij hem stond ik onder behandeling. Ik ging in Rotterdam wonen, dus deze afstand was voor mij wel een ding. Ik ben het toen dichter bij huis gaan zoeken.”

Edinho vertrok naar JHR in Rotterdam en ging weer op de zondag spelen. Hier heeft hij drie jaartjes gevoetbald en is hij weer gepromoveerd.
“We promoveerde van de derde naar de tweede klasse. De twee jaar die volgde hebben we het goed gedaan in de tweede klasse. Papendrecht had al meerdere keren bij me aangeklopt of ik eventueel terug wilde keren. Ze wilden verder met meer jongens van de club. Hiernaast waren ze ook naar de zaterdag competitie verhuisd. Ik vond het nu wel tijd en ben teruggekeerd naar mijn oude jeugdliefde!”

Deze terugkeer is voor Goodett heel goed geweest. Het gevoel dat hij bij V.V. Papendrecht had is altijd gebleven. Voor deze club speelde hij het allerliefst.
“Ik ben hier nog vijf seizoenen actief geweest. Ik heb zoveel bijzondere dingen mee mogen maken. Jonge jongens die vroeger meegingen naar uit wedstrijden in de bus en nu zelf als speler erin zitten. Om te horen dat ze naar jou keken vroeger is toch leuk om te horen.”

Vorig jaar is voor Edinho een emotioneel jaar geweest. Zijn club wist te promoveren, maar tegelijkertijd verloren hij en zijn vriendin hun zoontje kort na de geboorte.
“Vorig jaar januari ben ik mijn zoontje bij de geboorte verloren, hij heeft zes dagen geleefd. De tweede seizoenshelft heb ik hierdoor niet meegemaakt en heb ik er geen aandeel in gehad. Ik vond het heel mooi voor de jongens, maar ik kon me hier niet in mengen. Na deze heftige gebeurtenis bleek maar weer wat voor mooi en hecht team we hebben. We hebben zulke jongen gasten, maar tegelijkertijd zijn ze zo volwassen. Hoe zij er voor mij zijn geweest is heel bijzonder. Ze hebben nog een eerbetoon gemaakt voor mijn zoontje tijdens een wedstrijd. Dat zijn dingen die je echt nooit meer vergeet.”

Komend seizoen stopt Goodett helaas met voetballen. Hij wilt meer tijd besteden aan zijn dochter en zijn fysieke gesteldheid is niet meer zoals het was. Graag geeft hij jongere jongens de kans.
“Mijn dochter woont bij haar moeder in Almere en om het weekend is ze bij mij. Ik haal haar op vrijdag op, zaterdag ben ik van 11 tot 7 weg en op zondag ben ik gesloopt. Dan houdt je niet veel tijd over. Hiernaast wordt mijn fitheid ook steeds minder. Ik merkte dat ik me ook steeds meer bezig hield met randzaken en me als vaderfiguur opstelde. Zorgen dat de jongens goed in hun vel zitten. Verder wil ik misschien ook nog aan mijn eigen carrière werken en een opleiding gaan volgen. Tot slot is mijn vriendin tot ons geluk weer zwanger van een meisje. Voor mij was het nu wel duidelijk dat het goed is geweest zo.”

In het verleden heeft Edinho Goodett vervelende dingen meegemaakt tijdens het voetballen. Dit heeft hem echter nooit tot de gedachte gezet om te stoppen.
“Ik heb twee momenten gehad waarbij ik racistisch bejegend werd. Dit gebeurde tweemaal in een uitwedstrijd met Papendrecht. Beide momenten waren het opmerkingen en beledigingen vanuit het publiek. Het liefst spreek je zo iemand aan en laat je blijken dat hij dat niet moet flikken, maar ik weet dat dit niet de juiste manier is. Ik ging naar de scheidsrechter toe, gaf het aan en met zijn allen gingen we van het veld af. Hier bleek maar weer wat voor team Papendrecht was. Ik heb altijd alles kunnen delen met de jongens. Je hebt heel veel gradaties in het racisme, want met de jongens in mijn kring worden ook wel eens geintjes gemaakt. Hier kan ik dan om lachen en maak ik dezelfde grappen terug. Als je iemand niet kent en zich op een beledigende manier opstelt is dat heel anders.”

Edinho staat nog altijd ingeschreven bij zijn club V.V. Papendrecht. Als het nodig is, staat hij er altijd voor open om een handje te helpen.
“Ik heb er nog aan gedacht verder te gaan als leider, maar ook dat wil ik niet doen. Als leider ben je ook de zaterdag weer weg en kost het veel tijd. Ik doe het nu nog niet, maar mocht ik het spelletje echt gaan missen kan ik altijd bij de club aankloppen. Ik kan altijd iets anders gaan doen bij de club, maar daar wacht ik nog even mee. Ik wil alles even op een rijtje zetten en kijken of ik het echt ga missen. Ik wil de focus nu op andere dingen gaan leggen.”

Iedere zomer deed Edinho met een vriendenteam mee aan toernooien. Op een gegeven moment kwam bij hen het idee om zelf een toernooi te organiseren. Hier begon het bestaan van NNF Sports.
“We zijn begonnen met de NNF Cup. Dit zijn toernooien voor voetballers boven de zestien jaar. Dit organiseerde we bij CVV Zwervers, maar afgelopen jaar bij Alexandria’66. Het is altijd een enorm succes en heel druk. Naast deze mooie toernooien wilden we ook graag iets maatschappelijks doen. Zo zijn de summercamps ontstaan!”

Met de summercamps van NNF wilt Goodett een andere doelgroep aangrijpen met een maatschappelijk doel. Dit begon bij NOC Kralingen in Rotterdam en is uiteindelijk groter geworden.
“Het is een driedaags kamp voor ongeveer negentig kinderen in de leeftijdscategorie zeven tot twaalf jaar. Maatschappelijk iets terug doen voor de jeugd staat hier centraal. Vooral voor de mensen die het wat minder hebben. We bezorgen ze zoveel mogelijk plezier, ze strijden om prijzen en maken veel nieuwe vrienden. Dat is uiteindelijk ons doel. We laten ze hun grenzen verleggen. We begonnen bij NOC Kralingen en wisten het uit te breiden naar Lekkerkerk. Vorig jaar hebben we het bij Excelsior Rotterdam weten te organiseren. Het is een intensief weekend, maar een glimlach bij de deelnemers maakt alles goed haha!”

De profvoetballer Ryan Koolwijk en Luigi Bruins zijn beide ambassadeur van NNF Sports. Edinho is hier erg blij mee.
“Deze jongens ken ik al sinds jongs af aan. Ryan komt uit Lekkerkerk, dus voor die regio is hij een bekend gezicht. Luigi is dit voor Rotterdam. Het is mooi om hen bij ons te hebben. Veel mensen kunnen zij benaderen en de kinderen vinden het geweldig. Ze kunnen vragen stellen aan profvoetballers wat ze natuurlijk mooi vinden. We zijn in 2015 begonnen met het opzetten van NNF en als je ziet waar we nu staan is het echt hard gegaan. De gun factor is hierin erg belangrijk geweest.”

Dit jaar was het de bedoeling dat NNF een goede doelen cup ging organiseren. Helaas kon dit door de coronacrisis niet doorgaan.
“Dit had na hemelvaart plaats moeten vinden. Het had een mooi bedrijventoernooi geweest waarbij de inkomsten naar goede doelen gingen. Helaas hadden we midden in de coronacrisis gezeten en konden we het niet door laten gaan. Zelf vond ik het ook een lastige situatie hoor. Ik wist op een gegeven moment niet meer wat ik met mezelf aan moest. Ik wil drukte in m’n hoofd, want anders ben ik niet veel waard haha.”

Komend seizoen gaat Goodett genieten van zijn tijd met familie en vrienden. Hiernaast zal hij vaak langs de zijlijn te vinden zijn om zijn club aan te moedigen.
“Ik heb nu meer tijd voor m’n dochter waar ik lekker van ga genieten. Ik kan ook eens wat vaker bij mijn vrienden gaan kijken. Die spelen ook allemaal op een zaterdag waardoor dat nooit ging. Ook kan ik meer tijd besteden aan NNF Sports en ons blijven ontwikkelen. Verder zal ik natuurlijk altijd betrokken willen blijven bij Papendrecht. De jongens kunnen altijd bij me terecht voor dingen en ik zal ze altijd blijven supporten!”

Foto : Guillaume Kortekaas

Klik hier voor meer informatie over NNF Sports.

Voor een ander artikel over V.V. Papendrecht, klik hier.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Remco van Gool strijdt met Barendrecht O19-1 voor het kampioenschap

Vandaag gaan we in gesprek met Remco van Gool van BVV Barendrecht. De trainer van de O19-1 draait een...

Geschiedenis van Old Firm in boekvorm

Alle betrokkenen hebben de datum al rood omcirkeld staan in hun agenda’s: op 1 april 2023 staan Nieuw-Lekkerland en...

De derde periode moet voor VVZ’49 zijn, aldus Guus Parinussa

Vandaag gaan we in gesprek met Guus Parinussa van VVZ’49. Op zijn 16e maakte die al zijn debuut in...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.