Gedenkwaardig seizoen voor FC Dordrecht met veel ontwikkelingen

FC Dordrecht is begonnen aan de vierde en laatste periode van een memorabel seizoen, dat van kop tot (begin van de) staart door corona is gedomineerd. Maar er gebeurde veel meer bij de Dordtse betaald voetbalclub in de afgelopen maanden. Een overzicht aan de hand van thema’s.

DORDRECHT – Na de voortijdige beëindiging van de voetbaljaargang 2019-2020, die in maart vorig jaar tot stilstand kwam, draaide het daaropvolgende seizoen voor FC Dordrecht ook uit op een gedenkwaardige cyclus. Ga maar na: spelen in lege stadions door een corona-beheerste competitie, waarin het wekelijks ritueel het testmoment was voor spelers en staf. Een spelersgroep die bijna doorlopend van personele bezetting veranderde met een constante toestroom van huurlingen, moeizame doelpuntenproductie en makkelijk tegentreffers incasseren waardoor het puntentotaal summier bleef. Die ingrediënten zorgden voor een opmerkelijk seizoen.

Trainers
FC Dordrecht begon het nieuwe seizoen eigenlijk al in mei, toen de selectie van toenmalig trainer Harry van den Ham de training in coronatijd mocht oppakken binnen de marges van strenge coronaprotocollen. Van den Ham combineerde op dat moment de functies van oefenmeester en technisch manager en diende derhalve ook te bouwen aan een selectie voor het seizoen 2020-2021. In de loop van dat seizoen liet de Utrechter die laatste functie los en kwam het technisch beleid ook op het bordje van algemeen directeur Hans de Zeeuw te liggen. In november kwam een einde aan de termijn van Van den Ham bij FC Dordrecht, na de kansloze 5-1 nederlaag bij FC Eindhoven. Tijdens de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester kwam de technische verantwoording tijdelijk te liggen bij Ben Kinds, die vanwege corona de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (0-2 verlies) noodgedwongen van huis uit moest volgen. Kinds gaf zijn aanwijzingen per telefoon en Facetime door terwijl keeperstrainer Arben Kasolli – hij is inmiddels vertrokken en opgevolgd door Maik van den Kieboom – vanuit het coachvak aan de zijlijn opereerde. Nog voor de winterstop presenteerde FC Dordrecht Jan Zoutman als nieuwe trainer, die in december aantrad met een 1-2 thuisnederlaag tegen NEC.

Samenwerking
Na de beëindigde samenwerking met Feyenoord sloeg FC Dordrecht dit seizoen opnieuw de handen ineen met een eredivisieclub. In juli van het vorig jaar werd tijdens een persconferentie niet alleen nieuwe hoofdsponsor Keukenwarenhuis.nl gepresenteerd, maar werd ook de coöperatie met Fortuna Sittard geopenbaard. Niet alleen op technisch, maar ook op organisatorisch vlak wilden beide clubs elkaar versterken. Vanuit Limburg kwamen Özgür Aktas, Richie Musaba en Adnan Ugur naar de Krommedijk. Dimitrios Ioannidis speelde tijdens de voorbereiding slechts kortstondig mee e keerde daarna terug naar Sittard, ook aanvaller Veron Parkes kende een weinig succesvol verblijf in de Merwestad.

Keepers
Na een seizoen 2020-2021  met veel keeperswisselingen leek het op keepersgebied een oase van rust te worden bij FC Dordrecht. Harry van den Ham presenteerde in zijn rol als technisch manager met de van Telstar afkomstige Belgische goalie Anthony Swolfs de nummer één tussen de palen in zijn selectie. Swolfs kreeg vanaf zijn binnenkomst duidelijk de voorkeur, maar verraste aan het begin van dit jaar met zijn beslissing om na het duel met FC Volendam (0-0) zijn vertrek aan te kondigen: hij koos voor een maatschappelijke carrière buiten het voetbal. De opvolging van Swolfs zorgde de afgelopen maanden voor de nodige ontwikkelingen: vanuit Frankrijk streek Ahmadou Dia neer, maar hij zou geen minuut spelen en is inmiddels alweer vertrokken. Max van Herk debuteerde ongelukkig tegen Roda JC (5-0 verlies), waarna de Belgisch-Ierse keeper Liam Bossin (foto) zich meldde. Bossin leverde enkele sterke optredens af, maar blesseerde zich tegen TOP Oss waarna Ronald Vlot als invaller debuteerde in het betaalde voetbal.

Huurlingen
FC Dordrecht gebruikte dit seizoen al meer dan drie elftallen aan spelers in de serie wedstrijden die het afwerkte in de Keuken Kampioen Divisie. Met veel nieuw gehaalde spelers, maar ook met veel spelers die van andere clubs gehuurd werden. De samenwerking met Fortuna Sittard is reeds benieuwd, maar ook de banden met Feyenoord werden begin dit jaar opnieuw aangehaald. Vanuit Rotterdam kwamen Naoufal Bannis (foto), Bernardo ‘Benny’ Silva en Mikael Johnsen naar de Krommedijk. Ook de huurlingen Dehninio Muringen en Robin Polley (beiden ADO Den Haag) en Thomas Poll (FC Groningen) vergaarden dit seizoen al veel speeltijd.

Supporters
Wedstrijden zonder publiek, het is gemeengoed geworden dit seizoen. Tijdens de thuiswedstrijd tegen De Graafschap in november had FC Dordrecht wel supporters op de tribune, maar wel van een bijzonder soort. Vijfhonderd knuffelschapen hadden een plekje gekregen in het Riwal Hoogwerkers Stadion, een actie bedacht door Irene Koene en opgezet door de supportersvereniging met KiKa en de High Five Foundation als goede doelen. De actie was een doorslaand succes, want de knuffels bleken een hit.

Organisatie
In organisatorisch opzicht veranderde er veel dit seizoen bij FC Dordrecht. Harry van den Ham combineerde twee functies, trainerschap én het ambt van technisch manager, maar legde die tweede taak geruisloos neer. In oktober van het vorig jaar kondigde de Raad van Commissarissen aan te vertrekken. In februari kwam het bericht naar buiten dat een nieuwe RvC is aangetreden, met John Weerman, Takis Tsatsos en Dick Schalekamp als leden. Naast de RvC is ook een Raad van Advies geformeerd, bestaande uit Ton Rietdijk, Gertjan van den Bergh, Lennard Bouwer en Frank Verhoeven.

 

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Pjotr Sanders: de sportverzorger van VVGZ

Pjotr Sanders is 32 jaar en werkt in het dagelijks leven als docent aardrijkskunde op het Heer Bokel College....

Keeper Gino van Luijn begint aan nieuw avontuur bij Delta Sports ’95

Vandaag gaan we in gesprek met doelman Gino van Luijn. Gino is keeper bij Delta sports ’95.  We hebben...

Jacco Vink van Fortuna Be Quick heeft het naar zijn zin

Vandaag gaan we in gesprek met Jacco Vink. De 22-jarige middenvelder speelt al sinds zijn vijfde voetbal. Zijn carrière...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.