Focus’07 geeft de jeugd een stem

0
325
focus’07-giel-smits-jeugd

Focus’07 is bezig om ‘samen één Focus’07 te zijn’ steeds meer handen en voeten te geven. De jeugd heeft een belangrijke stem gekregen met de oprichting van de jeugdraad en er wordt gewerkt aan de invulling van het ambassadeursschap van de selectie.

De fusieclub zette vorig jaar een traject in met als doel één vereniging te zijn en om dat te bereiken wordt gezocht naar verbinding tussen de diverse geledingen. “We hebben inmiddels 725 leden”, zegt voorzitter Giel Smits. “We willen niet per se een grote vereniging zijn, maar vooral een leuke om zo de leden voor de club te behouden.”

Om dat te realiseren is gekozen voor een aantal speerpunten. Eén daarvan is de oprichting van een jeugdraad. In de raad zitten negen spelers in de leeftijd van twaalf tot en met achttien jaar plus twee ouders die een begeleidende rol hebben. “We willen graag weten wat de jeugd van bepaalde zaken vindt”, reageert Smits. “Tot de jeugdraad was opgericht, hadden ze ook geen stem bij de ledenvergadering, nu hebben ze die wel.”

De jeugdraad mag volgens Smits over van alles iets te vinden en meepraten. “Dat kan over de kantine gaan – gezondere snacks of iets dergelijks – maar ook over de manier waarop de club is georganiseerd en wat zij leuk vinden wat er georganiseerd zou kunnen worden.”

Het blijft niet alleen bij meepraten en ideeën opperen, verduidelijkt Smits. “Het is ook de bedoeling dat zij zelf samen activiteiten gaan organiseren. Op die manier krijg je binnen de club een groter draagvlak en we hopen uiteraard ook dat we door het bevorderen van deze betrokkenheid we de vrijwilligers van de toekomst binnenhalen.”

Eén van de plannen die zeker tot uitvoer komt is het organiseren van een jeugd-ALV, naast de bestaande ledenvergadering van de club. “Het bestuur gaat daar, in Jip- en Janneke-taal uitleggen wat we doen en wat we willen voor de toekomst. Ook daar hopen we weer ideeën op te halen.”

Smits vindt het heel normaal om de stem van de jeugd te laten horen. “Tweederde van onze club is jonger dan achttien jaar.”

Waar de club ook hard aan werkt is het ambassadeursschap van de selectie. Spelers van het eerste en tweede elftal gaan in duo’s een team adopteren. “Ze gaan gasttrainingen en clinics geven aan jeugdteams. We willen daarmee een band creëren tussen die jeugdteams en de selectie. Aan de ene kant kan dat kwaliteitverhogend werken – er wordt aan kennisoverdracht gedaan aan de trainer van het jeugdteam – en aan de andere kant hebben we de hoop dat jeugdspelers op zaterdagmiddag gaan kijken bij het eerste elftal omdat zij spelers kennen.”

“We hebben de spelers van de selectie allemaal een fitnessabonnement gegeven en als tegenprestatie verlangen wij dat zij zich inzetten voor dit ambassadeursschap.”

In lijn van het project is tevens de aankleding van het clubgebouw. Smits: “We hebben een paar maanden geleden een terras gebouwd waar we in november ook Sinterklaas hebben ontvangen. Daarnaast zijn we bezig om de kantine een nieuwe look te geven. Het doet nu wat klinisch aan en we willen de kantine een wat warmere uitstraling geven. Een soort huiskamergevoel. Ook daarvoor vragen we de input van de leden.”

Klik op Focus’07 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Focus’07 voor meer informatie over de club.