Ex-keeper Ryan Vos zet zich nu in voor de maatschappij

0
298

Ryan Vos voetbalde in de jeugd van FC Dordrecht, speelde een jeugdinterland voor Wales en maakte daarna onderdeel uit van de selecties van vv Capelle en BVV Barendrecht. Inmiddels heeft zijn carrière een andere wending gekregen. Hij is kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA in Rotterdam. “Als ik niet geblesseerd was geraakt, was ik waarschijnlijk nooit lid geworden van een politieke partij.” 

In 2017 sloeg het noodlot toe voor Ryan Vos: hij kreeg een hernia, waar hij niet meer bovenop kwam. “Ik heb lang geprobeerd te revalideren bij een fysiotherapeut. Toen dat niet werkte ben ik geopereerd. Na mijn operatie ging het herstel in eerste instantie voorspoedig maar mijn hernia keerde terug. Toen besloot ik te stoppen met voetballen.” Stoppen met voetballen liet Ryan ook een andere kant van het leven zien. “Ik heb vanaf mijn twaalfde tot mijn twintigste altijd vier/vijf keer per week gevoetbald. Als dat wegvalt heb je ineens veel tijd over. Ik besloot dat ik me maatschappelijk wilde inzetten. Toen ben ik lid geworden van de PvdA.”

Zijn ervaring in het voetbal wil Ryan meenemen de gemeenteraad in. Zo vindt hij dat sport te laag op de politieke agenda staat. Ryan: “Iedereen heeft tijdens de coronacrisis kunnen zien hoe belangrijk een goede gezondheid is. Regelmatig sporten en gezond eten draagt bij aan een goede mentale en fysieke gesteldheid. Op dit moment sport slechts de helft van de Rotterdammers wekelijks. Als raadslid wil ik me daarom inzetten om meer Rotterdammers aan het sporten krijgen.”

Met name sporten voor kinderen vindt hij belangrijk. “Niet alleen om de gezondheid van deze Rotterdammers te verhogen, maar ook omdat je tijdens het sporten competenties leert die je misschien niet van je ouders meekrijgt. Leren omgaan met tegenslagen en streven naar een doel komen tijdens sporten regelmatig aan de orde. Ik heb zelf ervaren hoe waardevol het is om je droom achterna te kunnen jagen. Dat gun ik ieder kind.” In Rotterdam is een groot verschil in sportparticipatie per wijk. Volgens Ryan is dat een duidelijk voorbeeld van de kloof tussen arm en rijk. “Dat vind ik onverteerbaar, omdat Rotterdammers die niet sporten een grotere kans hebben op het ontwikkelen van ziektes en ook op sociaal vlak minder kans om hebben zich te ontwikkelen. Daarom wil ik me juist voor die groep inzetten.”

In de sportwereld is een trend van individualisering te zien. Hierdoor lopen ledenaantallen van sportverenigingen terug, is er een vrijwilligerstekort en geldgebrek. Een slechte zaak, vindt hij. “Ondanks dat Rotterdammers de vrije keuze moeten hebben waar ze sporten, wil ik als gemeenteraadslid specifiek opkomen voor de sportvereniging. Sterke verenigingen zijn belangrijk voor de saamhorigheid in de wijk en een belangrijk onderdeel van de jeugd van vele kinderen. In Rotterdam zijn ongeveer 100.000 mensen lid van een sportvereniging. Via verenigingen kunnen dan ook veel Rotterdammers bereikt worden. Sterke verenigingen zijn daarom wat mij betreft een essentieel onderdeel van een vitale stad. Zowel op sportief als sociaal niveau.”

Klik op VoetbalJournaal voor meer artikelen